Без обмежень. Як в Україні пройшла Міжнародна конференція з демократичної освіти

Без обмежень. Як в Україні пройшла Міжнародна конференція з демократичної освіти
  • На початку місяця протягом шести днів у Селищі проходила міжнародна конференція IDEC-EUDEC 2019 
  • На неї з’їхалися світили з альтернативної освіти з різних куточків планети та прогресивні українські батьки (або батьки, які хотіли такими стати) 
  • Редакція попросила організаторів розповісти, що відбувалося під час цього демократичного івенту

На календарі 10 серпня. Вантажні машини везуть у Вінницю із Селища (табору «Маяк») крісла-груші, кольорові прапорці, тенісні столи, шатра, клаптикові ковдри, домоткані килимки, гірлянди ліхтариків та інші маленькі деталі нашого затишку й турботи, якою ми оповили учасників конференції IDEC-EUDEC 2019. 

Ця міжнародна конференція – найяскравіша подія у світі демократичної освіти, що зібрала в Україні знаменитих спікерів, батьків і вчителів з 24 країн: від США до Японії. 

Увесь рік ми готувались прийняти дорогих гостей, яким судилося зсунути парадигму української освіти на ще один градус ближче до свободи та щирої поваги до дітей. Цей зсув відбувся, і він незворотній. Демократична спільнота України наблизилась до того, щоб знайти шматочок пазла, якого не вистачало, без якого демократія не працює – демократичну школу.

Понад 50 вчителів традиційних шкіл отримали можливість не просто пізнати ідеї демократичної освіти в теорії, а й відчути на собі те, що відбувається з людиною, якщо позбавити її правил чи вказівок і дати можливість рухатися самій за бажанням, за натхненням.

Познайомитися з учителями, яким не доводиться примушувати або навіть захоплювати навчальним предметом дітей. Поспілкуватися з учнями із вільних шкіл й оцінити їхній рівень усвідомленості, відповідальності, загальної культури й ерудиції, яка цілком може поєднуватись з відсутністю знань з якогось конкретного предмету і, виявляється, це не така вже й біда.

Основна ідея демократичної освіти полягає в тому, що можна дозволити людині те, що вона хоче, і не станеться ніякої катастрофи. Чомусь побутує думка, що дитина, залишена наодинці, буде неодмінно лежати на дивані. Але на практиці лише дуже втомлені діти лягають на диван і роблять справжнє, повноцінне «нічого».

Інші нудьгують недовго, швидко знаходячи для себе справи дуже важливі. Важливі саме для них, а не на думку когось там ззовні. Те, що збоку може мати вигляд гідного  осуду «нічогонероблення», насправді виявляється розумовим процесом або необхідним відпочинком. 

Ніхто й нікого з учасників конференції ні до чого не зобов‘язував і не примушував. І ось, неймовірне диво: учасники встигли і добряче повалятися в гамаках, й отримати тонни інформації, як на інтенсивному навчальному курсі. 

Постійно виникав натовп біля яскравої, кольорової програми з восьми потоків, яку самі ж і складали, ганялись по майстер-класах, танцях, лекціях, дискусіях і презентаціях шкіл. Знайомились, обдумували майбутні проекти, обмінювались досвідом та контактами.

Під час перерв на чай із самоварчика можна було б і перепочити, але ж ні. Знову і знову зав’язувались розмови про освіту, виникали запеклі дискусії, лунали слова схвалення й підтримки...

Робимо висновок, що люди, яких ніхто не примушує вбирати знання, якщо вони насправді захоплені й глибоко переймаються темою обговорення, так завзято беруться за справу, що аж курява здіймається і їх не зупинити.

З раннього ранку до глибокої ночі, 7 днів поспіль 450 учасників конференції жили разом і варились в одному бульйоні щастя свободи вибору. За ці дні пройшло 336 майстер-класів, лекцій, дискусій, серйозних слотів, роботи з тілом і веселих та зворушливих уроків взаємодії.

Прекрасні запрошені закордонні спікери: Джеррі Мінц (США), Яков Хект (Ізраїль), Каґекі Асакура (Японія), Генрі Редхед (Великобританія), Пітер Харткамп (Нідерланди) і багато інших щедро ділились своїми знаннями, висновками й методиками. Багато хто з учасників, які приїхали спонтанно, додали свої слоти в програму й неймовірно прикрасили й урізноманітнили її, не претендуючи на роль ключових спікерів.

Багатьох вразило знайомство з Доротеєю Шульц (Німеччина) і Бассом Розенбрендом (Нідерланди). Ці учасники виконують роль ефективних кризових менеджерів для шкіл та інших освітніх проектів, роблять це дуже по-різному, але в усіх випадках дуже продумано й системно приводять до ладу атмосферу в команді, учать вибирати найбільш прийнятний напрямок розвитку, допомагають відпрацювати схему обговорень і розв’язань проблем без осуду. 

Було б чудово, якби і наші школи отримували таку увагу. У нашій культурі кризовий менеджмент поки що, на жаль, надає послуги лише бізнесу, а не школам. 

Україна теж здивувала гостей. Чудові спікери й автори освітніх проектів Анна Валенса, Валентина Мержиєвська, Євгеній Мірошниченко, Діана Житня та інші були на висоті, учасники не відпускали їх і влаштовували нові й нові спонтанні обговорення. 

В один із днів, 7 серпня, всі учасники доторкнулись до української культури, повчились у народних майстрів, подивилися танці, послухали пісні професійних колективів. Уся команда організаторів була у вишиванках, а кухня варила вареники. 

Прекрасний колектив «ВінБенд» порадував учасників своєю творчістю. Оплески, напевне, було чути в радіусі десяти кілометрів. А відомий колектив «Фолкнери» вразив іноземців сучасним прочитанням народних пісень. Приємно, що гості відкрили для себе таку різноманітну, сучасну та багатогранну Україну. 

Чи впорались організатори вінницької частини конференції, школа «АІСТ» і волонтери, які допомагали їм в проведенні події? Що ж, найкрасномовніше дадуть відповідь на це питання відгуки тих, хто відвідує конференції IDEC-EUDEC регулярно й може порівнювати.

Джеррі Мінц (США) пише: «Мені здається, що IDEC у Вінниці був чудовим, я ніколи його не забуду».

Ханні Керен (Ізраїль) залишила такий відгук: «Я щаслива, що мені випало побувати тут. Ви фантастично попрацювали, я знаю, як це було непросто, але в усьому відчувалось стільки сердечної турботи. І я знаю, що не одна я в захваті від конференції. Дякую!» 

Бас Розебренд (Нідерланди) пише про вінницьку частину конференції: «Усе було прекрасно, я вдячний організаторам за те, що погодились прийняти мене в останній момент. Мені було приємно бути корисним іншим учасникам, я отримав безцінні контакти». 

Думаємо, у нас є ще один привід пишатися нашою країною та містом, які змогли достойно й на належному рівні, з великою турботою та любов‘ю організувати подію світового масштабу.

Участь учителів державних шкіл оплатили меценати та спонсори. Було б нечесно не згадати компанії, що наважились підтримати таку нестандартну ініціативу своїми коштами. 

Дякуємо Вінницькій IT-Академії, групі компаній KNESS, генеральному консульству республіки Польща, приватній школі «Афіни», компанії Pillar, ТД Едельвейс і ТОВ «Аграна Фрут Україна». Окрему подяку передаємо адміністрації міста за всебічну допомогу. 

Фото надані організаторами конференції


Читайте також:

«Дати дітям право розпоряджатися собою»: прогресивна мама про переваги альтернативної освіти 


 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up