Секс-шоп, Ленін та поклади золота. Чим жила Вінниця у перший рік незалежності

Секс-шоп, Ленін та поклади золота. Чим жила Вінниця у перший рік незалежності
  • Порились у старих вінницьких газетах та дізнались, як змінилась Вінниця у першу річницю незалежності України.
  • У цей час у Вінниці виходить лише кілька газет, які пишуть про місцеві новини. Серед них "Вінницька панорама", "33 канал" "Вінницькі вісті" та "Вечірка".
  • Пишуть про те, що з площі перед міською радою прибирають пам’ятник Леніна, з’явився перший секс-шоп, а у Могилів-Подільському районі знаходять багатообіцяючі поклади золота.

Новий міський голова

На Всеукраїнському референдумі за незалежність України проголосували 95 % вінничан. У травні 1992 року міським головою обирають Дмитра Дворкіса. Він змінює на посаді Миколу Костіна, який головував лише рік. Костін запам’ятався тим, що підписав угоду з британським містом-побратимом Пітерборо. Був запеклим футбольним вболівальником, написав гімн вінницькій «Ниві» та видав збірник віршів. 

Демонтаж пам’ятника Леніна

20 травня, з площі перед міською радою прибирають пам’ятник Леніна. Влада боїться масових заворушень, тому демонтаж почали о другій годині ночі. Площу оточили міліцією і роботи тривали до ранку. Ленін простояв перед міськрадою 20 років.

Відео дня

Далі його вивезли на склад у Сабарів, звідки п’ятитонна бронзова скульптура зникла. Цього ж року площу Леніна перейменовують у Майдан Незалежності.

Фото газета "33 канал"

Перший секс-шоп

У магазині “Нива”, на розі вулиць Гоголя та Пирогова, відкривається перший секс-шоп. вінничани жартують про фалопротези та надувні ляльки. Коштує все це не дешево. 

Фото газета "33 канал"

Інфляція

Все частіше карбованці називають «фантиками». Їх відмовляються приймати на автозаправках — у Вінниці таких дві. Карбованці-купони залишались в Україні офіційною валютою до 1996 року.
У серпні влада попереджає про подорожчання. До цього часу ціна за буханку хліба зросла з 5 карбованців — до 30–40 карбованців, кілограм цукру — з 9 до 50 карбованців. З травня Вінниця їла «чужий» хліб — французький, канадський, американський і навіть одеський. Ціна на природній газ для населення зростає у 5 разів.

Біженці з Придністров'я

На територію області прибувають біженці з Придністров'я. Там тривають сутички між молдавською поліцією та гвардійцями Придністров’я. Кордон у Вінницьку область перейшли більше ста сімей. Найбільший потік біженців у Піщанський та Чечельницький райони. Сепаратисти закликають українців приєднатися до повстання. Прикордонники вилучають листівки, які намагаються провести на територію області. 

Фото газета "33 канал"

Глоба і ставка Гітлера

Газети пишуть, що у Вінницю приїде Єльцин. Про це на своїх сеансах розповідає астролог Павло Глоба, який в цей час неймовірно популярний. Астролог також каже, що найближчим часом може вибухнути ставка Гітлера, якщо її не розібрати.

Реконструкція "Урожаю"

Починається реконструкція ринку Урожай. До нього прибудовують дах площею 1180 квадратних метрів. Сюди планують переселити плодоовочевий відділ і створити від 300 до 500 додаткових місць для торгівлі.

Газета "Вечірка"

Поклади золота

На території Могилів-Подільського району знаходять великі поклади золота. Виявилось, що про золото було відомо раніше, але геологи його засекречували до кращих часів. Розповідають, що поклади вінницького золота біля Дністра схожі на родовище Карлінг у США. Уже є проекти експлуатації родовища, яке, очевидно, має стати одним із найбільших в Україні.

Фото газета "33 канал"

Один грам золота у вінницький ювелірних крамницях коштує 2000 карбованців. Вартість срібла встановлюється за виріб. Нацбанк оцінює грам срібла у 200 карбованців.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (14)
  • Елена Никифорова

    Задолбали со своей авторизацией!!! Не переходит оно по стрелке никуда !!! Напечатали пол статьи ,а дальше ничего не прочитаешь!!!

    Алекс reply Елена Никифорова

    Авторизацию через соц сети не так просто  сделать ,именно в том месте где читатель читает, у них на сайте глюк. Нужно делать проще ,в шапке сайта(сверху)есть слово -ВХОД. Нажимаете и делаете авторизацию,а потом уже заходите на статью и читаете. Эй там в 20 мин, шо нельзя читателей отсылать на авторизацию которая у вас в шапке сайта?
  • пофигист

    Селбанго, ватники. Погано гуглите ))

    Жора reply пофигист

    Селбанго ТВ , он работал на 33 канале ДМВ волн, потом уже на его основе создали всем известную газету 33 канал.

    Селбанго первый появился на ТВ  на 33 канале.потом Иштар  заработал на 40 кан.
  • Daily

    иштар был 40-й канал и "Нива" играла в высшей лиге
  • Тор Онтуй

    Еще была Тумба. Там интересные работали журналисточки.

    Жора reply Тор Онтуй

    А  еще РИА газеты не было,а была РИА-ВИТА. И компов у них не было. Текст набирали на самодельном компе Спектрум).

    Было еще радио "7 континет" которое покрывало только пол города. И хозяин (президент) РИА Човган вел программу вроде про секс)

keyboard_arrow_up