Історія легендарного «будинку-корабля» Длуголенського. Коли реставруватимуть Вінницьку художку?

Історія легендарного «будинку-корабля» Длуголенського. Коли реставруватимуть Вінницьку художку?
  • У садибі капітана Длуголенського нині знаходиться Вінницька дитяча художня школа.
  • Історики розповідають про легенди і власника «будинку-корабля», який сотню років тому звів знаний зодчий Григорій Артинов.
  • Коли збираються реставрувати пам’ятку архітектури на Магістратській?

Вінницький архітектор Григорій Артинов сотню років тому зводив неординарні будівлі, які ставали неперевершеним творінням. Виконавши деякі проекти, Артинов став популярний і йому стали приходити замовлення від заможних людей, які бажали поселитися в місті. Витвором мистецтва став і особняк капітана Любомира Длуголенського.

Загадковий, дуже оригінальний і неповторний за своєю формою будинок спорудили за проектом Артинова на початку XX століття. Основа будинку була зведена ще наприкінці позаминулого століття. А в 1909 році добудували фасадну та дворову частини, з характерною асиметрією і неповторністю ліній.

Оселя капітана Длуголенского відноситься до числа кращих робіт зодчого, і до теперішнього часу залишається однією з найяскравіших архітектурних прикрас Вінниці.

Відео дня

Виконаний особняк в стилі модерн, що було дуже сміливим вчинком того періоду. Місцеві жителі називають цей будинок кораблем, адже він зовні дійсно схожий на нього.

Одне з вікон нагадує корму корабля, а паркан був виконаний у вигляді набігаючої хвилі. Вона, на жаль, не збереглася. Побачити її можна було ще у 80-ті роки минулого століття, але метал з часом дедалі більше руйнувався.

Через це власника «будинку-корабля» Любомира Длуголенського вважали відставним морським капітаном. Насправді ж, один з родичів власника садиби працював лікарем на кораблі. Саме цей факт спонукав Длуголенського замовити такий нетиповий будинок.

Польська родина Длуголенських мала давнє подільське коріння, як найменше у шести поколіннях. За відомостями істориків, життя двох останніх поколінь була пов’язана з Вінницею. Батько Артур-Карл Длуголенський займався комерційною діяльністю, представляючи інтереси різних промислових підприємств у регіоні, на межі ХІХ – ХХ ст. неодноразово обирався міським гласним. Його син Любомир був власником гарної садиби із садом, що доходила до Бугу. 

Як стверджує історик Віталій Іванчишин, насправді поляк Любомир Длуголенський тривалий час працював у Вінниці як присяжний повірений. Потім був директором Торгового банку у Вінниці. В 1917 році брав активну участь у становленні Тимчасового уряду в нашому місті, був оголошений комісаром міста, начальником вінницької поліції. Його дружина Ванда Непокойчицька зуміла сформувати друкарню.

Впродовж 1918-1919 років Длуголенський представляв Нідерландське консульство у Вінниці. Саме у цій садибі й розміщувалася дипломатична установа. В 1919 році був арештований і ув’язнений у Москві, лише близько 1922 р. був звільнений. Далі Длуголенський виїхав до Польщі і став окружним суддею у Познані. Був розстріляний німцями в 1939 році.

 З 1966 року і по сьогодні в садибі знаходиться дитяча художня школа. Це одна із найстаріших мистецьких шкіл Поділля. Оздоблення під «шубу», яке практикувалось за радянських часів, знівечило автентичний образ фасаду садиби. Під «шубою» залишилась оригінальна лицьова кладка з червоної цегли та штукатурний декор з квітковими орнаментами. 

Не зважаючи на такий апгрейд, до теперішнього часу будівля Длуголенського залишається однією з найяскравіших архітектурних прикрас міста, знайшла своє відображення на старовинних поштових листівках та буклетах.

В січні 2022 року консультативна рада з питань охорони культурної спадщини при управлінні містобудування та архітектури обладміністрації прийняла рішення реставрувати архітектурний шедевр.

Цьогоріч в колишній садибі Длуголенського планують відреставрувати фасад та дах, оновити архітектурні деталі та провести внутрішні роботи. За історичними матеріалами «реанімують» різні архітектурні деталі — навіси, ґанки, віконні та дверні блоки, ліпнину інтер’єрів. 

Також у рамках комплексного рішення впорядкують прилеглу територію з відновленням декоративної огорожі.


 

Читайте також:

Дворянська садиба Грохольських на П’ятничанах. Рідкісні фото замку і його власників

Вінницькому медуніверситету виповнилося сто років. Історія закладу у фотографіях

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • AK

    Вчився 4 роки у тій художці, тотім діти вчились і ніразу її ніхто "кораблем" не називав.

keyboard_arrow_up