Чому Іран не дозволив перепоховати вінничанина Городецького?

Чому Іран не дозволив перепоховати вінничанина Городецького?
Меморіальну дошку на честь талановитого архітектора зі світовим ім’ям Владислава Городецького встановлено у його рідному селі Шолудьки на Вінниччині. Прах нашого земляка покоїться в далекому Ірані. Чому тамтешня влада не дозволила повернути його в Україну?

Відкриття меморіальної дошки приурочили  до 152-ї річниці з дня народження Городецького. Встановили її на фасаді сільського Будинку культури.  Поруч з портретом напис: «4 червня 1863 року у селі Шолудьки народився видатний український і польський архітектор Владислав Городецький». Текст написано українською і польською  мовами. Ініціаторами  вшанування пам’яті стали молоді дослідники історії Вінниці, активісти ГО «Спільнота «Історія Вінниці» - Олександр Федоришен, Олексій Циганков, Олександр Лушин та Сергій Фазульянов. Молоді дослідники пообіцяли громаді сприяти у пошуку нових експонатів для кімнати-музею Городецького.

Свій подарунок землякам архітектора зробив киянин Дмитро Малаков. Він передав музею свою книгу «Архітектор Городецький. Архівні розвідки». Це вже друге  видання ґрунтовного дослідження життєвої і творчої біографії  архітектора. Воно вийшло у світ у 2013 році. Перша книга надрукована ще  у 1999 році. Відтоді досліднику вдалося віднайти низку нових документів і фотографій про Городецького. У книзі йдеться про те, чому архітектор змушений був залишити Україну і перебратися до Польщі. Сталося це у 1920 році. Дослідник розповідає, що поляки згадують Городецького не тільки, як знаного архітектора. Він був ще й відомим експертом у мисливській справі. Є документи, що підтверджують цей факт.  Останні роки життя Городецький провів у Персії. Залізничний вокзал у Тегерані  побудовано за проектом нашого співвітчизника. Цей проект став останнім у його житті. У Тегерані знаходиться  могила архітектора.

– Представники нашої держави на офіційному рівні зверталися до влади Ірану з проханням  надати дозвіл на перепоховання праху Городецького, – каже Дмитро Малаков. – Влада Ірану відмовила. Пояснила відмову такими словами: «Городецький похований в іранській землі, він розчинився у ній і став її часткою. А землю Ірану ми не віддаємо нікому».

Відео дня

На Вінниччині збереглися дві будівлі, що їх проектував Городецький. Римо-католицький костел у селі Печера Тульчинського району вражає красотою незвичних архітектурних форм. Нині будівлю, що споруджено у 1904 році, офіційно повернули релігійній громаді. Як стверджує історик Олександр Федоришен, це єдиний пам’ятник архітектури, на якому Городецький залишив свій автограф. Напис зберігся до наших днів. Друга будівля також дотепер служить людям. Це господарська споруда на залізничній станції Рахни-Лісові Шаргородського району (нині у ній овочевий склад). Все одно будівля містить в собі архітектурні елементи, притаманні стилю Городецького.

Найбільш відомі роботи Городецького знаходяться у Києві – будинок з химерами із скульптурами жаб на фронтоні та  костел Святого Миколая. Загалом в Україні за проектом Городецького збудовано 30 будівель, до речі, саме стільки років архітектор проживав у Києві.

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Дарья

    Чому Іран не дозволив перепоховати вінничанина Городецького? Єдина відповідь, не хочуть мабуть заморачуватись із цим.
  • Грабовий Олександр

    А в Козятині був костел, збудований Городецьким
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися? Від читача 21:16 Журналіст знайшов причину, чому справа Шабуніна про ухиляння від армії не розслідується 10:27 У Бершаді попрощалися із загиблим від бандитської кулі поліцейським Максимом Зарецьким play_circle_filled photo_camera 09:33 Ліквідували ще 800 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 23 квітня 09:00 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 08:44 Сьогодні вітаємо Юрія та Валерія. Історія та прикмети 23 квітня 08:00 Вакансії в Chopper, Green cool, Грош та 81 актуальна пропозиція роботи у Вінниці 21:12 Яку безкоштовну психологічну допомогу можуть надати сімейні лікарі? Ми дізналися 20:56 Вінничан закликають зменшити споживання електроенергії 20:18 «Вінницькі вовчиці» у Хорватії виграли престижний міжнародний турнір Adria Bowl photo_camera 20:04 У Вінниці затримали водія, який перевищував швидкість. А потім виявили підроблене посвідчення 19:35 Спір з вінницьким МСЕК: юристку звільнили вагітною, вона виграла суд і має повернутися на посаду photo_camera 19:05 Яким нині є укриття для ліцею №30? Його будівництво коштує понад 40 мільйонів гривень photo_camera 18:06 «Матиму ще п’ять років, щоб помститися ворогу»: історія бойового прикордонника з Вінниці 18:00 Перезавантаження та інсайти: художнє та спортивне водночас у Вінниці (Новини компаній) 17:29 Суд арештував обох підозрюваних у вбивстві 20-річного поліцейського 17:01 На Тиврівському шосе піймали водія напідпитку. Його пасажирка мала при собі наркотики
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up