Зброю до бою: у краєзнавчому музеї відкрили спільну виставку з Національним музеєм історії України

Зброю до бою: у краєзнавчому музеї відкрили спільну виставку з Національним музеєм історії України
Експонати розмістили відразу у двох виставкових залах
  • Від сьогодні, 16 липня, у Великому та Малому виставкових залах Вінницького обласного краєзнавчого музею розпочинає роботу виставка «Зброя та військове спорядження: від давнини до сучасності».
  • До експозиції увійшло понад 300 раритетних експонатів, 288 з яких до цього зберігались у колекції Національного музею історії України.
  • Що саме підготували для відвідувачів і як довго триватиме виставка — читайте далі у нашому матеріалі.

Перші кам’яні сокири, булави, бронзові мечі, списи, арбалети, рушниці й пістолети — це лише маленька частина того, що від п’ятниці, 16 липня, експонується у стінах Вінницького обласного краєзнавчого музею. Велика й Мала виставкові зали перетворились на скарбницю раритетної зброї та військового спорядження не просто з різних епох, але й далеких куточків світу. 

Така масштабна виставка стала можливою завдяки проєкту міжмузейного обміну, який започаткували, нагадаємо, ще минулого року. Тоді у Національному музеї історії України, що в Києві, презентували зразки подільського золота.

— На виставці представлено понад 300 експонатів, 288 предметів — це колекція Національного музею історії України, решта — це колекція нашого музею, — розповідає директорка Вінницького обласного краєзнавчого музею Катерина Висоцька. — І мені дуже приємно, що цей проєкт ми присвятили до 30-ї річниці незалежної України. 

Відео дня
Катерина Висоцька і Богдан Патриляк

Так, серед експонатів можна уважно розглянути ще перші зразки озброєння. Те, чим воювали, полювали й захищались люди починаючи з часів палеоліту: гостроконечники й вістря доби середнього палеоліту, 100—40–30 тисяч років тому, перші кам’яні сокири, які почали з’являтись у неоліті, тобто у VІІ–V тисячолітті до нашої ери та списи, сокири, ножі, луки зі стрілами часів кам’яної доби. 

Представлені у музейних залах зразки зброї доби бронзи, а саме вістря списів, сокири-кельти й ножі, а також унікальні знахідки з курганного могильника ХV–Х століття до нашої ери із села Гордіївка, що на Вінниччині — бронзові ножі і загадкові шпильки-стилети.

Завдяки коротким залізним мечам-акінакам, деталям обладунків і похідному спорядженню VІІ–ІV століття до нашої ери відвідувачі можуть познайомитись із скіфським озброєнням. 

Не забули в краєзнавчому музеї і про військову культуру сарматів. Її тут представляють матеріали, знайдені з похованням сарматського вождя І століття нашої ери біля Порогів Ямпільського району Вінницької області. А також експонується чимало прикладів озброєння давньоруських воїнів і представників кочових племен. 

Багато зброї, починаючи з XIV століття, зустрічаємо у Великій залі. Цікавими експонатами є захисне спорядження гусара Речі Посполитої та італійського кірасира XVII століття. Крім того, увагу відразу привертають численні іранські, польські, турецькі, кавказькі й угорські шаблі. Їх, до речі, у XVI–XVIII століттях використовували українські козаки. 

А ось вогнепальна зброя, яка займає кілька спеціальних стендів, має ще ширшу географію. Маленькі й дорослі гості музею мають можливість розглянути зразки рушниць, пістолетів з ударно-кремінними, колісцевими та капсульними замками, виготовленими майстрами Західної Європи, Близького Сходу, Кавказу та Японії XVII–XIX століття.

Особливо знаковою є колекція, яку у 2014 році до музею передала Служба безпеки України.

— Служба безпеки України передала нашому музею велику колекцію зброї — 14 одиниць. Це і англійський палаш, і японські ножі, й африканська церемоніальна зброя, — перераховує Катерина Висоцька. — Вони експонувались на різних виставках, сьогодні ж представлені у нашому музеї. Взагалі, обмін виставками та знайомство з колекціями інших музеїв дуже позитивно впливає як на наших відвідувачів, так і на колег-музейників. Це дозволяє обмінюватися не просто колекціями, але й досвідом роботи, науковими дослідженнями й іншими видами науково-дослідної діяльності.

Зазначимо, що на відкриття виставки «Зброя та військове спорядження: від давнини до сучасності» завітали й представники команди з Національного музею історії.

— До нас приїхала команда на чолі з Богданом Казимировичем Патриляком, заступником директора музею, приїхали археологи, приїхали фахівці, які допомогли створити цю виставку, відібрати зброю зі своїх фондів, допомогли своїми консультаціями, допомогли своїм бажанням, аби ця виставка відбулась, — звертається зі словами подяки до київських колег директорка вінницького краєзнавчого музею. — Виставка відбулася також за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України,  Вінницької обласної державної адміністрації, Українського інституту національної пам'яті й Департаменту гуманітарної політики облдержадміністрації. 

Команда, яка працювала над реалізацією виставки

Презентована колекція зброї, маємо сказати, слугує не тільки нагадуванням про наше бойове минуле, але й залізним попередженням про наслідки її використання. Багато з експонатів мають пошкоджений, хоч і реставрований вигляд. Це говорить, що зброя справді побувала на полях бою, що нею захищались і нею забирали чуже життя. То ж щиро хочеться, аби в наш час ми з нею зустрічались лише за таких культурних обставин — у виставкових залах музеїв. 

Відвідати ж експозицію «Зброя та військове спорядження: від давнини до сучасності» кожен охочий може до 5 грудня 2021 року

 

Читайте також:

Добірка travel video про Вінницю, або Яким наше місто бачать українські туристи

Розплата за творчість «великого майстра тонів». Що відомо про Петра Ніщинського

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Ols Kat

    Какая выставка, какие музеи? Пандемия в городе, сидите дома

keyboard_arrow_up