Як журналісти та тревел-блогери на «Дунстані» відпочивали (Новини компаній)

Як журналісти та тревел-блогери на «Дунстані» відпочивали (Новини компаній)

22 журналісти, у тому числі з телеканалів "Україна", СТБ та "1+1", тревел-блогери і туроператори з Києва, Львова, Хмельницького, Івано-Франківська та Черкас відвідали у суботу, 1 серпня, Центр ремесел "Дунстан" у селі Стадниця під Вінницею. Візит медійників став фінальним пунктом їхнього великого п'ятиденного інфотуру Вінниччиною з метою побачити найбільш цікаві та значущі в культурному і туристичному аспектах об'єкти нашої області.

Проєкт здійснено за спільною ініціативою Департаменту маркетингу міста та туризму Вінницької міської ради та Департаменту міжнародного співробітництва та регіонального розвитку Вінницької обласної державної адміністрації при сприянні Travel Press Club.

Із майже королівською витонченістю

Організатори заходу прагнули показати якомога більше привабливих локацій, дати змогу учасникам детальніше ознайомитися з ними, тому програма туру виявилася дуже насиченою.

– Ми прокидалися о 7 та закінчували роботу в темряві, а велика частина роботи ще попереду: монтувати програми, писати статті та планувати маршрути. Тобто це абсолютно не розважальна програма, а потужне робоче відрядження, – написала у своєму блозі Наталя Михальченко, редакторка сайту для самостійних мандрівників України UA-Travels.

Тому в Центр ремесел "Дунстан" журналісти і блогери приїхали досить втомленими, мріючи відпрацювати останній об'єкт і, нарешті, відправитися по домівках до рідних міст. Висадившись із автобуса, вони ліниво розбрелися по території Центру, розглядаючи його локації і не зовсім розуміючи, що це за зосередження середньовічної старовини на тлі цілком сучасного українського сільського побуту.

Втім, невелика екскурсія музеєм, який розташований просто неба і присвячений стародавньому британському містечку Гластонбері, де існував легендарний древній Авалон, внесла деяку ясність в очікування гостей і викликала їхню невдавану зацікавленість. Виявилося, що Центр ремесел названо на честь святого Дунстана – покровителя ковалів, ювелірів та музикантів, який жив у X столітті саме у цьому Гластонбері. А господарка музею у старовинному вбранні, Марина Шепель, із майже королівською витонченістю показала відвідувачам інсталяції "Човен Святого Дунстана", "Ескалібур" – меч короля Артура, "Гластонберійський терен" і розповіла про них з дотепним гумором. А потім провела їх до "Стану лицарів Круглого Столу", де розташовані майже ідентичний оригіналу "Колодязь Чаші" та "Помпейська піч". Саме тут екскурсія музеєм повільно перетворюється на низку середньовічних розваг для всіх відвідувачів Центру ремесел "Дунстан".

І зміни в настрої журналістів та блогерів почалися в міру просування екскурсії по території Центру. По-перше, ці середньовічні розваги виявилися вельми цікавими і забавними. Ну хто коли мав можливість побитися з колегою мішками на колоді ?! Або позмагатися в спритності при метанні ножів, мотузок та грі в середньовічний лабіринт ?! На ходулях, виявляється, теж ніхто з медійних гостей Центру ні разу в житті не ходив – найсміливіші спробували і залишилися дуже задоволені. А от постріляти з лука захотіли всі – навіть черга утворилася! Дорослі люди веселися від душі, забувши і про втому, і про швидкоплинність часу. Тож господарям Центру довелося дуже наполегливо запрошувати гостей, що захопилися розвагами, приєднатися до майстер-класів.

І тут пішла нова хвиля пожвавлення!

Вінничанка Олена Павлова – не тільки неперевершений майстер кулінарії, але й, безумовно, її поет і просвітитель. Розповіді Олени про нашу Подільську кухню, історії появи і використання різних інгредієнтів цілком можуть змагатися з унікальністю страв, які вона майстерно готує на очах ковтаючих слинки глядачів. Та, на щастя, все, що було приготоване Оленою, гості тут же скуштували з великою охотою та дивуванням вишуканістю смаків.

Але гастрономічні витребеньки Олени Павлової виявилися лише прелюдією традиційних частувань на "Дунстані". Адже не просто так побудували в Центрі помпейську піч! Микола Мурашов – майстер на всі руки, і готує він просто чарівно. Він показав клас у приготуванні піци і здивував гостей смачними стравами з маловідомими назвами "годзя" та Лицарський суп із ребер. Гості їли і нахвалювали. Дехто намагався попутно з'ясувати подробиці рецептури приготування. Звичайно ж, рецептами більше цікавилася жіноча половина групи, хоча для милих дам на "Дунстані" знайшлися й інші захоплюючі майстер-класи.

Середньовічні браслети з валяної вовни запропонувала зробити майстер Леся Занурова. Виходило швидко, мило і зворушливо. Леся так дохідливо пояснює і показує тонкощі своєї майстерності, що валянням з вовни надихнулися майже всі. Треба ж, як нібито легко можна зробити такі красиві і корисні речі!

А ще радісний ажіотаж медійних відвідувачів "Дунстана" викликала майстерність Володимира Гуменюка – стильні прикраси з латунного дроту захотіла собі, мабуть, кожна друга учасниця інфотуру. Ще б! Середньовічна естетика браслетів, кулонів, шпильок та пряжок виявилася напрочуд співзвучною сучасному мінімалізму в декорі та аксесуарах. І зрозуміло чому – Володимир, який успішно займається багатьма видами декоративних робіт, ретельно вивчав специфіку прикрас лицарів та їхніх прекрасних дам, щоб адаптувати свої вироби під смаки аудиторії Центру ремесел. І що приємно, більшість прикрас майстер робить саме тут, на очах у завмерлих в очікуванні володіння замовниць. Ну а ті, хто захотів сам спробувати свої сили в майстерності ювеліра, отримали і задоволення, і сувеніри на пам'ять.

"Коли відчуваєш емоцію, щось робиш – це дуже класно"

Тетяна Корник, журналіст ранкового шоу "Ранок з Україною":

– Коли їдеш, і не знаєш, що тут буде, то й не уявляєш, що ти побачиш. А тут виявилося дуже цікаво – не просто екскурсія. І те, що тут є такі забави, як середньовічний лабіринт, битися мішками на колоді та інше – це дуже класно. Відчуваєш емоцію, щось робиш, а не просто слухаєш якусь інформацію, яку можеш і не запам'ятати. І коли є такі живі враження, це набагато краще, ніж ходити і дивитися якісь експонати. А ще коли можна спробувати страви, про які навіть ніколи не чули – це теж чудово, нові враження. Потім люди всім будуть розповідати, фотографуватися, щоб всі їхали сюди і зрозуміли, що мандрувати Україною – це класно. Наша країна теж має що показати, і нам є що подивитися.

А сюди їхати варто сім'ями, і взагалі, всім людям, які живуть у місті, і не бачили всього цього. А дітям тут все буде цікаво – ці гойдалки, покоси, всі ці локації, де можна щось зробити своїми руками та погратися. Дітям сюди потрібно їхати обов'язково! І дорослим варто побачити, що таке існує, щоб вони пізнавали Україну з інших сторін.

А незабаром буде вам і фестиваль "Дунстан - 2020"

І на думку Ірини Горобець – редактора журналу "Міжнародний туризм" і керівника ще кількох туристичних проектів, яка працює в туристичному бізнесі з 1991 року, Центр ремесел "Дунстан" – цікава і перспективна пропозиція для людей, що прагнуть до активного і змістовного дозвілля. Безумовно, проект "Дунстан", який має оригінальне позиціонування, повинен розвиватися і нарощувати свій потенціал. Але вже зараз він є привабливим майданчиком для сімейного відпочинку та для розвитку здібностей дітей і дорослих.

– Дуже приємно, що Центр ремесел "Дунстан" – молодий проект, яки існує тільки-но другий рік, потрапив до почесного переліку об'єктів, привабливих для туризму та відпочинку на рівні нашої Вінницької області – таких, які захотіли показати журналістам з усієї України, – сказав засновник Центру Сергій Десяк. – А приїзд до нас стількох журналістів та блогерів у той час, коли активно готується другий Фестиваль ремесел "Дунстан-2020", який відбудеться 19-20 вересня за підтримки Українського культурного фонду – можливість звернутися до великої кількості наших майбутніх гостей. Адже за умов карантину частина фестивалю буде проводитися в он-лайн форматі, що дає можливість тисячам людей інших міст безкоштовно прийняти у ньому участь. Ми вже анонсували програму фестивалю та відкрили реєстрацію на он-лайн заходи на сайті – www.dunstan.org.ua . Якщо карантин буде суттєво послаблено, Центр ремесел "Дунстан" із радістю прийме гостей на своїй території.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:06 Без води та світла. Де у Вінниці 19 березня відключають послуги photo_camera 10:04 У Вінниці засніжило: містян просять пересісти на громадський транспорт photo_camera 09:57 Вінницька громада проводжає у вічність Захисника Михайла Шастуна photo_camera 09:27 На хабарі у 300 000 гривень попався директор енергопідприємства play_circle_filled photo_camera Від читача 10:22 Закреслюють кандидатуру Путіна": у чаті "виборчкому" Керчі звітують про масове псування бюлетенів. Фото 09:20 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 09:08 У трьох районах області знайшли уламки «шахедів». Один був у нездетонованому стані photo_camera 08:40 Робота у Вінниці: 94 свіжих вакансій від вінницьких компаній 08:37 Сьогодні вітаємо Дарію та Дмитра. Історія, заборони та прикмети 19 березня 21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled 15:10 «Долину плюс» знову виганяють з Вінниці? Ми розбиралися, що сталося
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up