Відтворювач історії: реконструктор розповів про зйомки екшн-фільму «Крути 1918»

Відтворювач історії: реконструктор розповів про зйомки екшн-фільму «Крути 1918»
Кадри зі зйомок фільму
  • У стрічці йдеться про реальний бій, який відбувся взимку 1918-го на залізничній станції Крути. Поговорили з вінницьким реконструктором про його роль у фільмі, холодні локації та історичні огріхи.

У Вінниці пройшов допрем’єрний показ першого українського фільму про бій під Крутами. Ми вже писали, що у зйомці фільму взяли участь тисяча акторів та було задіяно понад дві тисячі одиниць зброї.

Серед акторів були й вінницькі реконструктори, які допомогли відтворити події тих часів. Ми попросили реконструктора Віталія Головенька згадати, як проходили зйомки і розповісти, чим вони займалися на знімальному майданчику.


Коротко про фільм «Крути 1918»

На тлі історичних подій в країні, двоє братів Андрій і Олекса Савицькі закохуються у прекрасну Софію. Більшовики підступають до Києва, місто наповнене «червоними» агентами. Уряд УНР кидає на боротьбу з ворогом усі боєздатні частини армії, включно з юнкерами і студентами. Чотири сотні юнаків стають проти 4-тисячного добре озброєного війська і… (читати детальніше)


Віталій Головенько
(фото з його сторінки на Фейсбуці)

– До участі у зйомках фільму нас запросив Володимир Правосудов, який відповідав за зброю у фільмі. Він запропонував приїхати, а вже на знімальному майданчику погодили нашу частину.

Це далеко не перша наша участь у фільмах. Але у стрічках про ці події такого рівня ми ще не знімались. Раніше приймали участь у зйомках фільму «Таємна операція» (робоча назва «Замах на Петлюру», що минулого року знімався у Вінниці). Також нас можна побачити у багатьох художніх та документальних фільмах про Другу світову війну.

Кадри зі зйомок фільму

Задача стояла проста і одночасно складна – відтворити в деяких епізодах атмосферу тогочасного вояцтва, бути поруч з акторами для того, щоб максимально реконструювати ті події.

Всі сцени за нашою участю знімали на вулиці, весь час було холодно, дув сильний вітер, але то тільки додавало реалістичності та атмосферності.

Кадри зі зйомок фільму

Стосовно невідповідності образів акторів з тогочассям – ми приймали участь лише у певних епізодах і не знаючи повної картини не могли впливати на сценарій. Для цього були історичні консультанти. Що ж стосується сцен з нашою участю – ми зробили все для їх відповідності і реалістичності.

З точки зору відтворення було легко, оскільки знімальна група складалася з професіоналів, які зробили все для того, щоб декорації і локації були настільки реальними, наскільки це взагалі можливо.

Кадри зі зйомок фільму

Дуже довго, цілий день, знімали сцену на Софійській площі. Тоді було задіяно багато основних акторів, коней, акторів масових сцен та декілька камер. У цій сцені ми маємо стояти непорушно, а день тоді видався дуже прохолодним, вологим і вітряним.

Пізніше ми все компенсували походом до національного історичного музею, який знаходиться поруч. Там і відігрілись.

Кадри зі зйомок фільму на Софійській площі. Віталій Головенько стоїть праворуч від актора, який виконує роль Михайла Грушевського

Не те, щоб найлегшим, але, можливо, найпам’ятнішим був день зйомок самого бою. Цілий день в окопах, в снігу, під постійними «атаками» червоних. Їх грали бійці Нацгвардії.

Кадри зі зйомок фільму

Своєю роботою ми задоволені. Фільм вийшов якісним і незважаючи на те, що не вдалося оминути історичних огріхів (нехай уважний глядач приходить у кінотеатр і озброївшись літературою відшукує істину) – це все одно крок вперед в українському кінематографі, який стане відліком у подальшому відтворенні цих подій на екрані.

Кадри зі зйомок фільму

Ни широкі екрани стрічка вийде 7 лютого. Подивитися її можна буде у кінотеатрі ім. Коцюбинського, «SmartCinema», «Мир».

Фото з архіву знімальної команди 




























 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up