У Вінниці відзначили 300-річчя Григорія Сковороди художніми читаннями

У Вінниці відзначили 300-річчя Григорія Сковороди художніми читаннями
  • Більшість українців добре знають Григорія Сковороду в першу чергу як видатного філософа.
  • Водночас він писав і чудові байки.
  • До 300-річчя Григорія Сковороди на базі вінницького підприємства Українського товариства сліпих влаштували їхні художні читання.

Байки слухали працівники підприємства і первинних організацій УТОС. Твори Григорія Сковороди читала провідний бібліотекар Вінницької обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Валентина Отамановського  Інна Боса. Вона переповіла п’ять цікавих «Харківських байок», написаних староукраїнською мовою.

Приміром, в оповіданні про жаб одна із них шукала собі озеро, а інша – джерело, яке ніколи не висохне. Тобто всі твори закінчувалися філософським висновком, до якого читач має дійти самотужки.        

— Нинішнє село Сковородинівка (Харківська область), де народився Григорій Сковорода, зруйнували російські військові. Там був його музей і саме там планувалися масові заходи до 300-річчя. До речі, твори філософа були надруковані лише після його смерті. Наразі нам потрібно активніше пропагувати все українське, в тому числі поетів і письменників, — нагадала вона.

Відео дня

Інна Боса розповіла, що заходи до 300-річчя Григорія Сковороди також проходили на базі бібліотеки ім. Валентина Отамановського.

— Ми запрошуємо на творчі вечори та інші заходи в тому числі й вінничан з інвалідністю.  На базі нашої бібліотеки діє центр «Інва-інформ» для людей з особливими потребами. В тому числі там є спеціальні програми для незрячих. Приміром, «Кноп» для набору тексту наосліп. Її розробила незряча людина, — додала Інна Боса.       

Директор Вінницького підприємства Українського товариства сліпих Костянтин Ільніцький нагадав про тісну співпрацю із обласною універсальною науковою бібліотекою ім. Валентина Отамановського.

— На базі підприємства УТОС працює тотально незрячий бібліотекар Леонід Кучерук. В нашій бібліотеці є тисячі книжок. Із них сотні написані спеціальним шрифтом Брайля для незрячих, — нагадав Костянтин Ільніцький.         

Довідка

Григорій Сковорода народився 22 листопада (3 грудня) 1722 року. Видатний український філософ-містик, богослов, поет, педагог, можливо, і композитор літургійної музики. Мав значний вплив на сучасників і подальші покоління своїми байками, піснями, філософськими творами, а також способом життя, через що його називали «Сократом».

Навчався в Києво-Могилянській академії (вищої освіти не здобув). Філософські погляди Сковороди присвячені головним чином етиці. Не був лояльним до церковної та світської ієрархії, відкидав будь-який примус, не любив церковних ритуалів, віддаючи перевагу особистій духовній свободі. Від 1769 року вів життя самітника й мандрівного філософа; мандрував переважно по Слобожанщині. Тоді ж почав писати філософські діалоги й трактати, в яких біблійна проблематика переплітається з ідеями платонізму та стоїцизму. Головним сенсом людського існування вважав самопізнання.

Григорій Сковорода писав свої твори різновидами староукраїнської літературної мови: художні та філософські твори слов'яноруською (слов'яноукраїнською), поезії та байки — книжною українською (у ній менше церковнослов'янських елементів). Частину листування Сковорода вів також латинською мовою.


Читайте також:

Водоканал попередив про відключення. Кому варто зробити запас води

Маленьких внесків не буває. Зібрали десять волонтерських організацій, яким можна довіряти

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up