У Вінниці переселенцям пропонують сеанси арт-терапії. Де і як записатися?

У Вінниці переселенцям пропонують сеанси арт-терапії. Де і як записатися?
  • У Вінниці в центрі «Барви України» переселенцям пропонують психологічну «розгрузку» за допомогою художньої творчості.
  • Арт-терапія дозволяє працювати з групою людей будь-якого віку, тож ідеально підходить для роботи з родинами.
  • Педагоги центру Іван Тесленко та Наталія Швець розповіли, як творчість змінила їхнє життя і що які майстер-класи вони пропонують сьогодні.

Іван Тесленко для терапевтичного сеансу підготував «урок» малювання.

— Творчість дає можливість відволіктися від своїх думок та переживань, покращити самопочуття. Я розумію, що люди пережили страшний стрес, тож вирішив, що варто зупинитись на пейзажах, —зазначає майстер. 

Чоловік підібрав ряд фотографій, зроблених під час подорожей на озеро Синевір та Карпати. Малювати по фотографіям — це крок вимушений, адже нині, коли сигнал тривоги може зазвучати у будь-який час, виходити на пленер небезпечно, особливо, якщо мова йде про психотерапію.

Відео дня

А ось у центрі люди можуть почувати себе у відносній безпеці, «Барви України» знаходиться у напівпідвальному приміщення, а поряд ще й бомбосховище — спуститися в укриття можна за лічені хвилини. 

Крім малювання майстер у своєму арсеналі має і більш довгострокові програми. Його основна спеціалізація — робота з природними матеріалами, фітодизайн, плетіння соломкою  та лозою. Іван Тесленко згадує, як з‘явився інтерес до цього виду вжиткового мистецтва в його житті, і як згодом хобі переросло у роботу.

— Мій дідусь, а він пройшов війну, був поранений, чудово працював з лозою. Пам‘яютаю, як він працював, бачив його роботи — кошики, колиски. Думаю, що у певній мірі саме його захоплення вплинуло і на мій життєвий вибір. Звичайно, навчити людину за кілька годин працювати з лозою неможливо, але зацікавити і розповісти про таку можливість реально, — каже майстер.
Майстер зазначає, що спочатку робив прості речі, а нині вже створює меблі. 

Якщо говорити про плетіння, то тут задіяна дрібна моторика, що дає створює додатковий психотерапевтичний ефект. Працює не лише мозок, але й руки, і у цьому тандемі нервові імпульси «підтримують» і корегують один одного.

Крім того, нині еко-меблі дуже популярні і коштують недешево, тож можливо ознайомлення з лозоплетінням дасть поштовх переселенцям для започаткування власної справи.

Розвивати дрібну моторику рук також можна за допомогою ткацтва. Цим видом творчості в центрі «керує» Наталія Швець.

Жінка розповідає, що сусіди та родичі дивуються її спокою. І часто запитують, чому вона така урівноважена? Майстриня пояснює, в чому секрет її рівноваги.

— Людина відчуває себе щасливою, коли займається улюбленою справою. Малювання, ткацтво  не потребує великих затрат і дає можливість відволіктись від тих подій, які відбуваються навколо, — каже пані Наталія.

Жінка показує імпровізований «ткацький верстат» — кілька планочок, на які натягнуті нитки основи, на якій формується основний малюнок. Зазвичай працюють без ескізу. Готові роботи, які продемонструвала майстриня, справляють гарне враження.

Зазначу, що година, яку я провела в центрі і мені подарувала спокій та рівновагу — навіть перебування в цій творчій майстерні має психотерапевтичний ефект.

Тож приходьте, долучайтесь. Незважаючи на те, що митці налаштовані на роботу з переселенцями, вінничанам тут теж будуть раді!

  • Центр знаходиться за адресою Театральна, 7.
    Телефон для довідок: 0671554138

Автор: Марія Паустовська


Читайте також:

Кіно на великому екрані повертається у Вінницю: квитки для захисників і переселенців безкоштовні

ТОП важливих новин на 20minut.ua від 21 по 28 березня, які ви могли пропустити

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up