У Тернополі заборонили російські пісні на вулицях. Чи буде подібне рішення у нашому місті?

У Тернополі заборонили російські пісні на вулицях. Чи буде подібне рішення у нашому місті?
  • Вуличні музиканти у файному місті більше не зможуть співати про групу крові та батарейки. Чи на часі аналогічне питання для Вінниці? Ми запитали у Вінницькій міській раді та у самих вуличних музикантів.

У Тернополі вуличним музикантам заборонили співати російською мовою. Зокрема, у публічних місцях не можна виконувати твори, які провокують розпал ворожнечі на національному, релігійному ґрунті чи мають нецензурний характер, — про це йдеться у рішенні виконкому міської ради.

У Вінниці також щовечора у найбільш людних локаціях можна почути гру та співи вуличних музикантів. Після початку повномасштабного вторгнення, репертуар більшості із них складається з україномовних, часто патріотичних, та англомовних пісень. 

Втім, почути музику та пісні російських виконавців також можна. Мова не лише про артистів, які публічно засудили агресію росії, але й про гурти, які замовчують розв'язану їхньою державою війну. 

Відео дня

До прикладу, біля міського суду часто грають двоє хлопців на гітарах. Більшість їхнього репертуару складається саме із пісень російських гуртів. На жаль, ми не застали їх на звичному місці, тому не змогли дізнатися, що вони думають про заборону виконання російської музики.

Втім, біля вежі нам вдалося зустріти саксофоніста, у репертуарі якого ще на початку повномасштабного вторгнення була пісня «Ягода малинка». Її виконує росіянин із псевдонімом Хабіб. Цей виконавець виступав в анексованому росією Криму. Саксофоніст запевнив, що зараз такого не грає.

— Виконую українські та іноземні пісні: «Червона рута», «Червона калина», Despacito, Happy Monkey. Російською не виконую, — говорить саксофоніст. 

На питання журналіста про те, чи підтримав би він рішення про заборону публічно виконувати російські пісні, музикант відповів, що йому байдуже. Те саме він сказав, коли ми запитали його, що він думає про виконання російських пісень, як таких.

Інший вуличний музикант, якого нам вдалося зустріти на проспекті Космонавтів, вважає заборону російських пісень у Тернополі правильним рішенням і говорить, що сам давно відмовився від виконання таких.

— Колись я виконував як російське, так і українське, але після початку війни — стер усе вороже зі свого репертуару. Хоча, визнаю, там також є гарні речі, — розповідає трубач Ігор Валь. — Я виходжу грати кожного дня. Людям подобаються українські пісні. Радію, що сьогодні все змінюється і саме на україномовну музику найбільший запит.

Вуличний музикант Ігор Валь

Музикант розповідає, що його репертуар зараз складається як з українських, так і з іноземних пісень. Серед тих, що найбільше полюбилися слухачами, називає: «Браття Українці», «Стефанія», «Червона калина», «Рідна мати моя», «Два кольори».

За словами Ігоря, частину свого прибутку від вуличної гри, він передає на потреби ЗСУ. 

У пресслужбі Вінницької міської ради журналісту 20minut.ua розповіли, що заборону виконувати російську музику у них не розглядають, оскільки вінничани у переважній більшості самостійно формують свій репертуар. 

— Законодавством регламентовано те, що має звучати в ефірах радіо та телебачення. Про вуличних музикантів там не йдеться, — розповідає директорка департаменту зв’язків із громадськістю ВМР Наталія Конончук. — Якщо десь у ресторані будуть співати російську пісню, то міська рада точно не той орган, який має повноваження забороняти робити це. Загалом музиканти мають самі виважено і свідомо підходити до формування свого репертуару. І ми бачимо, що так воно і є. 

У департаменті культури ВМР також повідомили, що не мають з цього приводу обговорень, проєктів або рішень. До департаменту ще жодного разу не зверталися зі скаргами або пропозиціями з приводу того, що у Вінниці є така проблема.

Опитування

Чи варто заборонити виконання російських пісень на вулицях Вінниці?


Читайте також:

Концерт «Другої Ріки», театр, автобус-кабріолет: що робити та куди піти у Вінниці в червні

На прогулянку з вітерцем: скільки коштує оренда електросамоката у Вінниці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (145)
  • Евгений Малюк

    Извините, пожалуйста, правильно - советской.
  • Евгений Малюк

    Это рок-хит с - оветской рок-группы "КИНО" (вокалист Виктор Цой) - "Группа крови".
  • Евгений Малюк

    Тёплое место, но улицы ждут

    Отпечатков наших ног.

    Звёздная пыль на сапогах.

    Мягкое кресло, клетчатый плед,

    Не нажатый вовремя курок.

    Солнечный день в ослепительных снах.



    Группа крови – на рукаве,

    Мой порядковый номер – на рукаве,

    Пожелай мне удачи в бою, пожелай мне:

    Не остаться в этой траве,

    Не остаться в этой траве.

    Пожелай мне удачи, пожелай мне удачи!



    И есть чем платить, но я не хочу

    Победы любой ценой.

    Я никому не хочу ставить ногу на грудь.

    Я хотел бы остаться с тобой,

    Просто остаться с тобой,

    Но высокая в небе звезда зовет меня в путь.
  • Надія Савченко

    ПІДТРИМУЮ!!! 💙💛🇺🇦

keyboard_arrow_up