У довгі зимові вечори. ТОП 10 кращих українських книжок 2020 року

У довгі зимові вечори. ТОП 10 кращих українських книжок 2020 року
  • У цьогорічній добірці кращих книжок – відомі українські письменники, популярні автори бестселерів, які вкотре порадують цікавими історіями й захопливими сюжетами.
  • Можливо, протягом року ви щось пропустили з актуальних новинок, тож зараз надолужте й оберіть щось до смаку з 10 кращих творів 2020-го.

Киевский перекресток Вильгельма Котарбиского. Ален Бадрак

К.: Брайт Букс, 2020

ТОП 10 кращих українських книжок 2020 року - фото 439748

За сюжетним психологізмом ця проза нагадує Достоєвського, за стилістичним новаторством – Винниченка, а епічний розмах і містика подій відсилає до  Булгакова: «Был разгар буйной украинской весны 1887 года, когда ахающий, выдувающий из себя снопы черного дыма паровоз с тяжелым металлическим скрежетом остановился, возвестив прибытие в Киев – главный город Юго-Западного края Российской империи».

Відео дня

Попри те, що у цьому епохальному романі мова про минуле, а саме – часи розпису Володимирського собору та Кирилівської церкви у Києві кінця ХІХ століття – його головний герой володіє містичним даром провидіння. Тогочасне політичне життя Російської імперії, ситуація у світі мистецтва, соціальна і психологічна драма колег і учасників цієї історії розглядається крізь призму їх сприйняття відомим польським живописцем Вільгельмом Котарбінським.

Саме його очима ми побачимо згадані християнські святині, оформленню яких він віддав вісім років з тридцяти прожитих у Києві. Його філософський світогляд дає змогу по-іншому поглянути на художників того часу: Михайла Врубеля, Віктора Васнєцова, Михайла Нестерова, Павла Свєдомського та інших, а також оцінити унікальну роль керівника розписом собору видатного Адріана Прахова і його дружини Емілії, в яку були закохані чимало мистців тієї буремної епохи.

Дар головного героя передбачати події, містичний вплив його картин, таємний зв'язок з Врубелем, і головне – розуміння тодішньої геополітичної ситуації робить з роману справжній інтелектуальний бестселер.

 

Уздовж океану на ровері. Василь Махно

Київ : Yakaboo Publishing, 2020

ТОП 10 кращих українських книжок 2020 року - фото 439755

«У дитинстві я не мав власного ровера, – починає автор, який більше 20 років мешкає в Америці.. – Виростав, навчившись їздити на чужих, а тепер, майже в 50 років, мчу вздовж океану, уздовж стейтен-айлендської берегової лінії, яка десь там чіпляє виступ бруклінського Сі Ґейту, завислу дугу моста Верразано, кораблі й танкери».

Отже, про що ця родинна сповідь поета, яка починається зі смерті батька, з яким майже ніколи не бачився, продовжується не лише велопробігом в Америці, а завершується аж у Європі та на Близькому Сході?

Наспраді мандрівка триває не лише в межах Бруклину, Лонґ-Айленду чи майстерень сучасних американських художників, лекторіїв і Метрополітального музею. Вона тягнеться гайвеєм на позашляховику, трансатлантикою до Європи й далі аж до Індії. Ми простуємо за Аґноном бруком Бучача, забрідаємо до чортківського водоноші, потрапляємо до Кривого Рогу і квартири Драча у Києві, у квартали Старого міста в Єрусалимі, до Італії, а зокрема, й до Венеції, щоправда, нью-йоркської – тої, яку заподіяв ураган Сенді, затопивши довколишні острови.

 

Акордеон: майже роман. Микола Жулинський

Л.: Піраміда, 2020

ТОП 10 кращих українських книжок 2020 року - фото 439751

Батькові автора цього роману, який побував в Освенцімі, виїхавши згодом на еміграцію, насправді пощастило, адже це вже друга книжка, в якій розповідається про його американські пригоди – з гумором, любов'ю, розумінням. Жодна література при цьому не потрібна, адже сам життєвий матеріал промовляє так, що просто бери і записуй.

«– Шо Вам, тату, привезти з України? – Шо-шо... Куряче капшо. Нічого. Мішок гречаної вовни. З неї добрий борщ виходить. Шо там у вас є? Ви – злидні, комуністи все забрали, нічого у вас там нема. – Та все-таки кажіть. Щось привезу, але що? – Привези мені акардіона. Буду грати і співати. Я – вєсьолий челавєк. Поняв?»

Тож мова у романі про те, як містичним чином поріднилися американський батько автора з акордеоном, привезеним з України – не вміючи грати, лише відчуваючи серцем головну мелодію свого життя.

 

Малий український роман. Андрій Любка

Чернівці: Меридіан Черновіц, 2020

ТОП 10 кращих українських книжок 2020 року - фото 439753

Ця невеличка книжка – чудовий роман-пародія на зазвичай грандіозний проект назвою «Велика українська література», втілений свого часу в багатьох творчих потугах, які завершилися у нульових хіба що «Малою Українською Енциклопедією Актуальної Літератури» (МУЕАЛ), укладеною Володимиром Єшкілєвим.

Натомість «М.У.Р.» Андрія Любки – на противагу не менш вікопомному Мистецькому Українському Рухові 1940-х – це весела, дотепна, кумедна і зухвала розповідь про те, як живуть сучасні письмаки. Точніше, один з них, такий собі типаж невизнаного генія, який за стилем письма і буття одночасно нагадує Василя Герасим'юка часів «Нічних кіосків-93» і Юрка Іздрика періоду «Подвійного Леона», до якого автор цих рядків писав передмову, тому знає, про що каже.

«Я, відомий у багатьох навколишніх гастрономах і цілодобових кіосках поет, – починає з похмілля свою розповідь герой, який вирішив одружитися, – декламатор віршів у потемках купе потягів дальнього слідування, ревний гріхо-католик, майстер медитативної лірики, надія вітчизняного письменства (принаймні так вказано у Вікіпедії, хоч це й написав я сам), розпластався на постелі і вмираю».

 

За такі гріхи Бог ще подякує. Таня Малярчук

Чернівці: Меридіан Черновіц, 2020

ТОП 10 кращих українських книжок 2020 року - фото 439746

«Народний сюрреалізм», як свого часу визначали стиль прози цієї авторки, наймолодшої представниці станіславського феномену прикарпатської літератури, насправді був нічим іншим, як каталогізацією реальності. Екзотично-етнографічної як на урбаністичного читача, який сприймав її за казкову. Світ розбирався на атомарні складові, з яких складався авторський всесвіт, без будь-яких культурно-цивілізаційних підказок.

Навіщо знати щось про світ, якщо можна ним бути – приблизно така була суть стратегії Малярчук, яка цього разу заново відкриває закони світобудови вже в поезії. Перераховуючи, ясна річ, все, чим можна оперувати в описі чергової поетичної реальності.

Насправді в авторки все є, навіть нова збірка віршів, ілюстрована авторськими таки колажами і присвячена всім «чоловікам, які відпустили живою».

 

Магнетизм. Петро Яценко

Л.: Видавництво Старого Лева, 2020

ТОП 10 кращих українських книжок 2020 року - фото 439752

Новий роман Петра Яценка – магічна історія про те, як у дивовижний спосіб пов'язані люди й міста: вони притягуються і відштовхуються, можуть із легкістю знищити одні одних, а можуть дати одні одним життя…

Головна героїня Марія на прізвисько Гайка тікає з окупованого Донецька останнім потягом до Києва й опиняється сама в чужому великому місті. Ще в дитинстві вона відкрила в собі дивний хист бачити історії людей, записані на металі, а тепер чує мову будинків і знає їхні імена. День за днем перед нею постають нові химерні виклики, але найголовніший із них – чи зможе вона своєю жертвою врятувати рідне місто, серце якого перестало битися?

 

Варвара та варвари. Олена Чернінька

Одеса: Картуш, 2020

ТОП 10 кращих українських книжок 2020 року - фото 439747

За сюжетом цього роману, його малий герой тікає на пошуки мами з дитбудинку, звідки його за непослух здавали навіть у божевільню. Дорогою він зустрічає таких самих бездомних шукачів кращого життя, з якими продовжує подорож. І все для того, щоб, крім родини, знайти чарівне місто Леополіс, оскілки циганською поштою поширилась світом чутка про шалену красу Леополіса та веселу вдачу його жителів.

Карколомні пригоди малих героїв складаються у динамічну, часом веселу, а іноді сумну пригоду зі спогадами кожного про минуле життя, а також планами на майбутнє. Крім того, з огляду на перемогу над злими силами, що ховаються за цілком сучасними постатями, часом їм заздрять навіть старші. 

 

I AM NOT RUSSIA. Антін Мухарський

К.: Наш Формат, 2020

ТОП 10 кращих українських книжок 2020 року - фото 439749

Ще у першому романі «Попса для еліти» Антона Мухарського, назву якого автор сих рядків відредагував був на «Повернення Великого Лоха», з'являвся диявол Мак-Лох, який виринає також у новій книжці. Утім, великої ролі наразі це вже не грає, оскільки мова якраз про дрібниці, в яких цей самий диявол зазвичай ховається. А саме – про особливості сучасного соціуму, з яких складається невмирущий образ українського совка.

«То що видає в нас совків? – питають у романі. – Неохайний, а часом яскравий і вульгарний одяг зі схильністю до бикуватої спортивності? Скутість? Дивакувата манера поведінки? Розгублений, насторожений і водночас колючий вираз очей? Примхливо відкопилена губа та занадто яскравий макіяж у дам? Підкреслено зверхнє ставлення до оточуючих, за яким ховається елементарна непевність у собі. Золоті хрести на грудях і товсті ланцюги на зап'ястях? Дивний винахід постсовка, що називається "барсетка"? Хамська нечемність? Галасливість? Мова? Запах з рота? Нечищене або убоге взуття? Золоті зуби? Недоглянутість нігтів? Дешева біжутерія? Широкі вилиці? Погані звички і зачіски? Усе те, що можна охарактеризувати терміном "деградативна селекція совка».

 

Леся Івасюк. Зашморги

Чернівці: Видавництво 21, 2020

ТОП 10 кращих українських книжок 2020 року - фото 439754

За сюжетом цього роману, журналістка Ореста отримує завдання від австрійського актора: знайти інформацію про остарбайтерку Марію – першу дружину його батька. Ці пошуки охоплюють кілька часових пластів і життя кількох поколінь в Австрії та Україні. Крок за кроком Ореста розплутує клубок таємниць і віднаходить людей, про існування яких не запідозрювала ні вона, ні замовник.

Журналістка зіштовхує два різні світи: традиційно австрійський, з його специфічним укладом, та український, її рідний. У цьому інтелектуально-історичному трилері всі герої мають свої історії та трагедії, але спільне одне: вони, нарешті, з цікавістю й острахом відкривають для себе одне одного. Для багатьох минуле схоже на зашморг, яке з роками затягується все міцніше, і потрапляють у нього всі без виключення – від катів до жертв. Так само серед тем роману – голодомор в Україні 1932-33 років, історія підпільної діяльності ОУН-УПА в Австрії, злочини НКВД, повоєнний Відень та інші проблеми того часу.

 

Сергій та Марина Дяченки. Вовча сить

Х.: Фоліо, 2020

ТОП 10 кращих українських книжок 2020 року - фото 439750

Основна ідея роману нагадує одночасно «Колгосп тварин» Джорджа Орвелла і «The Animals» гурту Пінк Флойд, в яких суспільство було поділене на соціальні групи тварин: овець, вовків, свиней і собак. Тож, з одного боку, мало що може бути безглуздішим за цивілізацію розумних овець, крім, звісно, чергового авторського експерименту, а з іншого, маємо цілком дієвий проєкт. В якому вівці живуть, будують ферми і міста, винаходять маячки, щоб захищатися від вовків.

Щоправда, подальшому процвітанню і цивілізації можуть все ж таки загрожувати вовки, які прийдуть знову і почнуть жерти отару. Але, якщо зважити, що поруч – така спокуслива людська цивілізація, яка в обмін на твою власну вовну обіцяє чимало гараздів – захист, їжу, порятунок твоїх дітей...

Однак за усе це, можливо, доведеться через кілька поколінь заплатити й розумом. Чи багато хто обере такий шлях? Чи не постануть ті, кого не вдасться переконати? І хто почне виживати по-людськи – борючись не на життя, а на смерть із сірими хижаками...

Добірку склав Ігор Бондар-Терещенко. 

 

Читайте також:        

Три смерті та 175 нових випадків. Дані про COVID-19 по Вінниці та районах

Через локдаун у січні будуть додаткові канікули в школах Вінниці?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають Всесвітній день історика. Історія, заборони та прикмети 28 березня 21:11 Чоловік здійснив 38 транзакцій і перевів собі з карти знайомого понад 255 тисяч 20:18 В один день на Вінниччині сталось одразу чотири автопригоди, в одній з них загинув пішохід photo_camera 19:45 Не лише комуналка. Які пільги має родина учасника бойових дій 19:19 Сварка через свійську тварину ледь не закінчилася трагедією 18:53 «Дочка у снах кличе тата, а в мене від того серце розривається». Жінка просить підтримати петицію 18:23 З нагоди річниці створення Нацгвардії відзначили військовослужбовців Вінниччини photo_camera 17:33 Тяжилівського різника волосся забрали в Дніпро. Що про це кажуть мами постраждалих дівчаток?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up