Такими вірші Франка і Стуса ви не чули! Марія Бурмака везе у Вінницю «Улюблених класиків»

Такими вірші Франка і Стуса ви не чули! Марія Бурмака везе у Вінницю «Улюблених класиків»
  • У її піснях завжди звучала душа України!
  • А тепер звучить ще й сучасний погляд на поезію класиків української літератури.
  • Леся Українка і Олена Теліга, Іван Франко і Тарас Шевченко, Олександр Олесь і Максим Рильський, закатований радянською владою Василь Стус і розстріляний у 19 років Василь Чумак…
  • 21 вересня у Вінниці у рамках унікального проєкту «Улюблені класики» Марія Бурмака представить новий дивовижний погляд на вірші найвідоміших українських поетів.

«Улюблені класики» для народної артистки України Марії Бурмаки — проект всього життя. Писати й виконувати пісні на поезію улюблених українських поетів співачка почала ще 32 роки тому.

Сьогодні ж створила окремий альбом з 15 пісень та унікальний проект, який за підтримки Українського культурного фонду, презентує на зустрічах зі студентами у 6 найбільших містах України.

Вінницьку презентацію «Улюблених класиків» Марія Бурмака проведе у вівторок, 21 вересня, о 17.00 у Донецькому національному університеті імені Василя Стуса.

Відео дня

— Прем’єра «Улюблених класиків» і виступ у Донецькому університеті, який закінчив Василь Стус і який з початком війни зараз знаходиться у Вінниці, дуже важливий для мене, — розповідає Марія Бурмака. — Вінниччина Василя Стуса народила, вона його і прихистила. А я співатиму пісні на його вірші, які стали частиною нашого проєкту. Дуже чекаю на зустріч у Вінниці, особливо зі студентами і викладачами. Хочеться, щоб слова наших класиків були важливі і для сучасників! А ще — просто дуже люблю ваше прекрасне місто над Бугом.

Чим дивує проект?

Головна ідея проекту «Улюблені класики» — показати альтернативну форму подачі вивчення української класичної літератури, що зацікавить сучасну молодь і сприятиме формуванню української ідентичності та збереженню культурної літературної спадщини.

Наші українські класики — це не рядки зі шкільних хрестоматій, це як наші друзі і сучасники. Вони любили і страждали, розчаровувались і мріяли, робили помилки і самі ж сміялись над ними. Їхні долі були драматичними, а поезія через століття продовжує хвилювати серця.

Їхні вірші можна любити, знати напам‘ять. А головне — наспівувати.

— Я давно мріяла зробити такий проект, — розповідає Марія Бурмака. — Це альбом з 15 сучасних пісень на вірші українських класиків. Поезія Олени Теліги, Івана Франка, Тараса Шевченка, Лесі Українки, Василя Стуса та інших авторів оживуть у піснях, якими я хочу достукатися до кожного серця, донести безцінний матеріал, який українські класики залишили нам у спадок.

Над масштабним проектом працювала команда професіоналів. Зокрема, учасники відомого гурту Gypsy Lyre: гітарист Геннадій Бондар, бас-гітарист Олександр Лисенко, перкусіоніст Андрій Мороз, а також скрипаль Кирило Бородін і флейтистка Марія Хмельова. Саундпродюсером проекту став Вадим Лисиця, студія FOXXSTUDIOS.

— Цих музикантів я вважаю одними з найкращих в нашій країні. Я їх дуже люблю. Творити з ними — надзвичайна насолода! — відзначає Марія Бурмака.

«Через пісню на вірш Олександра Олеся погрожували виключенням з університету»

Перше місто, де співачка презентувала проект, став її рідний Харків. На творчий вечір у Харківський національний університет імені Василя Каразіна також запросили 50 курсантів Національної академії Національної гвардії України.

— Для мене це був дуже хвилюючий виступ, ніби я йшла на вступ на перший іспит,—  зізнається Марія Бурмака. — Я дуже хотіла, аби першими ці пісні почули мої викладачі, мої земляки і стіни Каразінського університету, який закінчила і я, і мої батьки.

Символічно, що у стінах альма матері співачка виконала пісню на слова Олександра Олеся, через яку свого часу їй погрожували виключенням із вузу.

— Мені було 19, коли я співала пісні на вірші Олександра Олеся. Десь у цей же час і написала пісню «Коли б ми плакати могли», яка увійшла в проект «Улюблені класики», — говорить Марія Бурмака. — Тоді книжки Олександра Олеся були вилучені з бібліотек — одне радянське видання було 1961 року. Але коли я співала пісні на його вірші, зал декілька разів переривав мене оплесками і тоді всі встали… Та після «Червоної Рути» мені погрожували виключенням з університету.

У 19 років написала пісню на вірші Василя Чумака, якого розстріляли у 19

Ще одним архівним відео Марія Бурмака поділилася, розповідаючи про талановитого поета Василя Чумака.

На початку неспокійного ХХ століття він був членом літературного угрупування «Гарт». За участь у організації повстання проти білогвардійців на Київщині Василя Чумака разом із Гнатом Михайличенком денікінці заарештували, а конвой розстріляв під час спроби втечі.

Після встановлення радянської влади у Києві у грудні в районі Лук'янівського кладовища було знайдено декілька закопаних тіл, серед яких був і Василь Чумак, якому було всього 19 років… Єдина його поетична книжка «Заспів» була видана посмертно у 1920 році.

— Пісню «Хто так тихо прийшов» на вірші Василя Чумака я написала у 19 років. Це архівне відео 1991 року знімав тоді Михайло Крупієвський. Зараз для проекту пісня звучить інакше, все ж пройшло 30 років! Але такі відео для мене — свідчення, що «Улюблені класики» — це проект, який триває для мене все життя. Я завжди любила і люблю цю поезію, цих героїв нашої історії.

Важливо, що після презентацій наживо у шести містах України, альбом «Українські класики» буде опублікований у вільному доступі у Інтернеті, а також буде створено аудіоконцерт для радіо із можливістю його безстрокового використання.

Про Марію Бурмаку

Як артистка, авторка пісень, композиторка і поетеса, Марія Бурмака вже понад 30 років є особливою постаттю українського культурного процесу.

250 написаних нею пісень українською мовою презентовані на 11 випущених дисках, є основою багатьох концертних програм в Україні та за кордоном.

Пісні Марії Бурмаки вже стали класикою й орієнтовані на дуже різну вікову слухацьку аудиторію: від дітей та їхніх батьків до людей, які «виростали на її піснях».

З гітарою та інструментальною групою, із аранжуванням та в супроводі симфонічного оркестру, у різних проектах, багато з яких мали й мають дотепер велике суспільне значення, Марія Бурмака завжди була і залишається провідником української культури і української поезії.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up