Що читають у Вінниці: найпопулярніші книги та автори міських бібліотек

Що читають у Вінниці: найпопулярніші книги та автори міських бібліотек
Фото: pixabay.com
  • Попросили працівників двох великих бібліотек розказати про найпопулярніші серед їхніх читачів книги, улюблених українських та іноземних авторів, а також, якій мові у виборі літератури надають перевагу вінничани. 

Ми хотіли скласти добірки найпопулярніших книг щонайменше п’яти бібліотек Вінниці. Однак виявилося, що жодна з них ще не відкрилася. Коли вони запрацюють, не знають й самі працівники. Тому в цьому тексті буде лише два заклади, з керівництвом яких нам вдалося поспілкуватися. 

В одній з бібліотек нам розказали, які автори у них користуються найбільшим попитом, а в іншій, — про найпопулярніші серед їхніх читачів видання. 

Вінницька обласна універсальна наукова бібліотека імені Тімірязєва

Науковиці закладу провели дослідження, щоб визначити, яким авторам їхні відвідувачі надають перевагу. Щоправда, респондентами були люди до 35 років, а улюбленців просили називати серед вітчизняних письменників. Найбільш популярними серед вінничан виявилися: Люко Дашвар, Любко Дереш, Сергій Жадан, Ірена Карпа, Макс Кідрук та Ліна Костенко. 

Відео дня

Якщо говорити за напрямки літератури, то найбільш популярними серед молодих читачів стали мотиваційні та бізнесові книги. Натомість старші покоління віддають перевагу детективам. 

— На уподобання читачів сильно впливають події, які відбуваються в реальності. Кілька років тому, наприклад, популярним був Ремарк. В своїх творах він пише про Першу світову. У нас тоді якраз почалися бойові дії і читачі проводили паралелі, — розповідає заступниця директора бібліотеки імені Тімірязєва Галина Слотюк. — Нещодавно екранізували «Кайдашеву сім’ю», то люди почали згадувати, що є така книжка. Зараз актуальна тема вірусів. Якщо найближчим часом з’явиться, наприклад, фантастика на цю тему, на неї буде чималий читацький запит. 

Галина говорить, що читачі поважного віку читають книжки переважно російською мовою, молодь навпаки обирає україномовні. Однак трапляються й цікаві виключення. У Тімірязєвці, наприклад, є читачка, яка живе в Москві. Вона росіянка, а до Вінниці приїжджає, щоб навідати доньку. Жінка в захваті від романів Макса Кідрука,  перекладів яких російською мовою не існує. Через це жінка опановує українську і неквапливо читає твори улюбленого автора.

Серед вінницьких авторів попитом користуються твори Наталі Доляк, Катерини Калитко, Вікторії Гранецької, Галини Рибачук-Прач, Олександра Дмитрука. Жоден з них не потрапив у ТОП-найпопулярніших авторів серед читачів бібліотеки. Однак, наприклад, на «Атлант розправив плечі» американської письменниці Айн Ренд черга вже четвертий рік. 

ТОП-авторів Тімірязєвки

Мирослав Дочинець
(«Вічник», «Криничар») 

Марія Матіос
(«Нація»)

Джордж Орвелл
(«1984»)

Стівен Кінг
(«Під куполом», «Воно», «Зелена миля»)

Джоан Роулінг
(цикл книг про Гаррі Поттера)

Джордж Мартін
(цикл книг «Пісня льоду й полум'я»)

Януш Леон Вишневський
(«Самотність у мережі»)

Айн Ренд
(«Атлант розправив плечі»)

Ден Браун
(«Код да Вінчі», «Джерело», «Інферно»)

Макс Кідрук
(«Де немає Бога»)

Сайт бібліотеки ТУТ

Вінницька центральна міська бібліотека імені Бевза

Середньостатистичний читач цієї бібліотеки: або дитина до 15-ти років, або людина пенсійного віку. Найпопулярнішими серед цих категорій відвідувачів є жанр детективу, фентезі, містика, жіночі романи і книги історичної тематики. З вітчизняних авторів читають: Василя Шкляра, Сергія Жадана, Володимира Лиса, Ірен Роздобудько, Світлану Талан і Андрія Кокотюху. Найбільш затребуваними серед іноземних письменників є Стівен Кінг, Януш Леон Вишневський, Джоджо Моєс, Пауло Коельйо і Харукі Муракамі.

Однак, за словами заступниці директора бібліотеки Тетяни Верещак, ще 5-10 років тому читацькі смаки вінничан були зовсім іншими. Тоді переважали твори про Другу світову війну, а також українська та російська класика. 

ТОП-10 найбільш популярних книг:

Ден Браун 
(«Янголи і демони»)

Марія Матіос
(«Солодка Даруся»)

Ірен Роздобудько 
(«Ґудзик»)

Ніна Фіалко 
(«Небезпечна межа»)

Василь Шкляр
(«Залишенець»)

Мирослав Дочинець
(«Лис»)

Валентина Мастєрова
(«Суча дочка»)

Всеволод Нестайко
(«Дивовижні пригоди в Лісовій школі»)

Джоан Роулінг
(«Гаррі Поттер і філософський камінь»)

Олександр Дерманський 
(«Бабуся оголошує війну»)

Сайт бібліотеки ТУТ

 

Читайте також:

Першими прийшли батько й син. Чому не всі музеї Вінниці відчинили двері?

Проєкт «Культура онлайн»: що та де можна подивитися цікавого (Афіша на тиждень)

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Ольга Фурсова

    у нас іще читають....😮 не віриться..
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up