Першими прийшли батько й син. Чому не всі музеї Вінниці відчинили двері?

Першими прийшли батько й син. Чому не всі музеї Вінниці відчинили двері?
Обласний краєзнавчий музей вдіновив роботу, у Коцюбинського і Пирогова - двері зачинені
  • Віднині, з 14 травня, дозволяється відновити роботу музеїв.
  • Перших відвідувачів знову прийняв обласний краєзнавчий і його підрозділ «Вервольф»
  • Не працюють музеї Пирогова і Коцюбинського.
  • Що нового чекає відвідувачів музейних закладів

З нинішнього дня послаблено низку карантинних заходів. Наскільки цікавим для вінничан виявилося відновлення роботи музеїв. Чому не всі з них відчинили двері? Про це дізнавався журналіст 20minut.ua.

В обласного краєзнавчого 14 травня пам’ятний день — 102-а річниця з часу заснування. У цей день музей відчинив двері для відвідувачів після послаблення карантину.

На екскурсію не більше п’яти осіб

Для працівників, і для відвідувачів запроваджено санітарні та протиепідемічні заходи — перебування у масках, дотримання соціальної дистанції, користування антисептичними засобами, що встановлені при вході у приміщення. Екскурсії дозволено проводити не більше як для п’ятьох осіб.

Відео дня

При вході міряють температуру. Періодично проводять дезінфекцію приміщення.

Першими відвідувачами стали батько з сином-підлітком.

—Відвідувачі скучили за музеєм, а ми за відвідувачами, — каже завідувач відділу Лариса Семенко. — Сьогодні перший день для екскурсій. А ми працюємо з вівторка. Наприклад, наш відділ створює експозицію періоду Української революції 1918-1921 років. Доповнюємо матеріалами революційних подій на Поділлі. Триває ремонт залу.

Нові виставки

Нові виставки у музеї пропонують не тільки шанувальникам історії.

Одна з них має назву «Події та долі: Вінниччина у вирі Другої світової». За словами завідувачки сектору виставкової роботи Тетяни Журнової, матеріали присвячені 75-й річниці перемоги над нацизмом. Вони розповідають про минулу війну через долі конкретних людей.

Оглянути виставку можна в академічній залі. Діятиме до 2 вересня. Дата символічна — в цей день закінчилася Друга світова.

«Мої натхненні миті» — це виставка художнього текстилю. На ній представлено роботи відомої майстрині Людмили Бондар.

«У неділю рано зілля копала» — так називається ще одна виставка. У ній йдеться про історію розвитку народної медицини, про знаних цілителів тощо.

Щоправда, відкриється виставка 20 травня.

«Вервольф» представить дослідження про підземний будинок

Оновлює експозицію філія обласного краєзнавчого музею — «Історико-меморіальний комплекс пам’яті жертв нацизму». Про це розповів його керівник Сергій Гареник.

—У нас теж сьогодні  вже були відвідувачі, — говорить пан Сергій. — Зараз працюємо над оновленням стендів. Роботу виконали приблизно на 90 відсотків. У нас з’являться нові інформаційні матеріали.

Одним з таких матеріалів,за словами Гареника, стануть результати досліджень науковців київського Інституту прикладних проблем екології, геофізики і геохімії. Йдеться про дослідження підземелля на території колишньої ставки Гітлера «Вервольф».

Дослідники передали музею звіт про проведену роботу восени 2019-го. Його результати підтвердили припущення про можливість підземних приміщень. Під час досліджень встановлено наявність підземного об’єкту. Мова йде про 4-поверхову будівлю, а також тунель, глибиною 10-12 метрів. Два верхні поверхи заповнені газами, що мають назву аргон і радон. Два нижні ще потребують дослідження.

На відкриття музею Пирогова нема дозволу

Національний музей-садиба Миколи пирогова підпорядкований Міністерству охорони здоров я.

—Ми ще не отримали дозволу з Києва на відкриття музею, — розповіла заступник директора Любов Коваленко. — Звернення написали. По телефону нам повідомили, що воно знаходиться на розгляді.

За словами співрозмовниці, працюють ті, хто відповідає за догляд за територією. З настанням весни у них побільшало роботи.

—Навряд чи найближчим часом можна сподіватися на появу колективних екскурсій, — продовжує Любов Коваленко. — Транспорт не працює. Та й екскурсійні групи мають бути обмежені за кількістю.

У Коцюбинського - реконструкція

 —Наш музей припинив роботу ще до карантину, — розповіла директор музею-садиби Коцюбинського Лариса Кравченко. — Першого лютого розпочали реконструкцію. Планували ще в грудні минулого року, але багато часу витратили на отримання дозвільних документів. Одні з них отримали у Міністерстві культури. Крім того, потрібен ще був дозвіл Державного бюро будівельно- архітектурної інспекції. Не регіональної структури, а столичної.

Роботи з реконструкції передбачено провести у три етапи. На першому мають відновити меморіальні приміщення, на другому  — адмінбудівлю, на третьому впорядкувати й оздобити територію.

Під час карантину будівельники мало працювали. Нині, коли послаблено заходи, знову приступили до роботи.

Керівник установи Лариса Кравченко передбачає, що триватиме реконструкція у кращому випадку упродовж двох років.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:17 Їхали обидві — одна самокатом через «зебру», інша — дорогою. Про вчорашнє ДТП на Пирогова 15:33 Чи вийде з вас кондитер? Тест від «20 хвилин» 15:31 У Хмільнику під час вибуху загинули двоє хлопців. Попередньо — здетонувала граната 15:12 У Вінниці через несправність зайнялася вантажівка Від читача 15:59 Командир батальйону полку ССО «Рейнджер» розповів про службу у спецпідрозділі 14:04 Смак історії: Клопотенко знімає відео про традиційну кухню Гончарівки play_circle_filled photo_camera 13:13 Водійка Mazda сіла за кермо п'яною: рівень алкоголю в 14 разів вищий норми photo_camera 12:19 Вчора ворог завдав понад 180 ударів по Україні. Є жертви серед цивільного населення 11:15 Похолодання вже близько: синоптики прогнозують зниження температури до +12°C 10:20 Готові великодні кошики, паски та ковбаски. Де замовити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:18 Більше десятка вулиць у Вінниці без води та світла. Адреси 09:52 Рецепт до Великодня: Мамина паска завжди найсмачніша, бо вона правильна photo_camera 09:05 Сьогодні — Страсна п'ятниця. Про суть п'ятого дня Страсного тижня та що не можна робити 08:40 «Роби так, щоб тебе порекомендували». «ВінЄвроБуд» провели незвичний майстер-клас для дітей (новини компаній) 08:25 Сьогодні вітаємо Петра та Тимофія. Історія та прикмети 3 травня 21:01 У терцентрі відновили заняття з психології: навчаються долати стрес у воєнний час 20:28 Дешевше спекти чи купити? Порахували, у скільки обійдеться великодня паска у Вінниці play_circle_filled photo_camera 20:11 Ліквідували три канали переправлення військовозобов'язаних через кордон play_circle_filled photo_camera 19:15 Дружині та сину загиблого прикордонника Андрія Павлюка вручили орден photo_camera 18:29 Чому тут трапляються ДТП? Розібрали з експертом перехрестя Вінниці з найбільшою кількістю аварій play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up