Пожива для мізків: ТОП-5 корисних книжок, про які ми писали у минулому році

Пожива для мізків: ТОП-5 корисних книжок, про які ми писали у минулому році
  • Протягом 2018-го року RIA/20minut разом із літературознавцем та координатором подій у Книгарні “Є” Олександром Вешелені складали щомісячну добірку з п’яти книжок, які радили до прочитання.
  • Переглянувши усі добірки редакція відібрала п’ятірку найкориснішого чтива.

Цього разу у добірці все просто. Фейнман за допомогою жартів та іронії розповідає про цікавезні речі, які нас оточують. Брайсон береться розкривати секрети чи не усіх наук світу.

Менсон на кожній сторінці пише про пофігізм і те, коли та як його застосовувати, щоб він приносив користь. Грін міркує про владу та її вплив на життя кожного з нас.

Скицька знайшла та структурувала відомості про українців, імена яких ви навряд колись чули, але які істотно вплинули на розвиток нашого світу.

«Та ви жартуєте містере Фейнман! Пригоди допитливого дивака»

(Річард Фейнман)

Іронія і самоіронія – запорука того, що вам ніколи не набридне жити і відкривати світ по-новому – для себе та інших. Фізик, нобелівський лауреат Річард Фейнман в автобіографічній книжці розповідає не просто бувальщини й анекдоти, а демонструє нам особливий спосіб бачити світ – без фальшивих ширм, гонитви за славою і загравання з публікою.

Його життя було переповнене карколомними і кумедними епізодами, крізь які ми вкотре вчимося радіти, сміятися, бачити свої вади і тримати удар перед спокусами.

У кожному жарті лише доля жарту – саме так можна окреслити суть книжки Фейнмана, де ми бачимо молодого науковця, гострослівного коментатора, мудрого життєлюба і просто диявольськи привабливого розумника, який умів заставляти людей мислити, але не сильно через це зависати.

«Коротка історія майже всього на світі»

(Білл Брайсон)

А це видання з розряду того, що має знати кожен не тільки про мистецтво, але й про історію, геологію, хімію… З переліку численних книжок з популяризації наук, ця особлива тим, що вона системна і не дарма вона так іронічно себе називає: «Коротка історія майже всього на світі». Бо в ній дійсно зведені дослідження з палеонтології, археології, антропології, космології, фізики, атомної, ядерної і всякої-всякої-всякої.

Що цікаво, у книжці відсутні будь-які ілюстрації. Та й написана вона досить розлогими розділами, через що може здатися схожою на «складну матерію» у сприйнятті. Але оповідний талант Брайсона дозволяє зрозуміти зв’язки всього з усім. Себто того, що ми вважаємо історією людства, як такого.

Безумовно книжок на кшталт цієї багато. Але саме ця дає хороший науковий плацдарм для міркувань над антропологічними і соціальними явищами, в яких ми самі знаходимося і які, великою мірою, визначають вектор нашого життя.

«Витончене мистецтво забивати на все»

(Марк Менсон)

Якщо ж жодна Регіна Бретт чи її послідовники вас не переконують у силі позитивного мислення, то книжка Менсона може стати справжньою знахідкою.

Парадоксально, але в наш час людині доводиться задіювати дедалі більше сценаріїв «пофігізму», які можуть врятувати від нервових зривів, халатності та фальшивості, але також вводять нас у стан постійного відторгнення та прокрастинації.

Насправді ж здорова відстороненість може бути дійсно корисною для гармонійного і насиченого емоціями життя, і Менсон у свій фірмовий спосіб б'є істиною по чолу та спонукає до продуманих, але серйозно відфільтрованих дій.

«48 законів влади»

(Роберт Грін)

Культовий американський письменник допоможе зрозуміти вам не лише мораль, але й те, як нами маніпулюють. Тим паче, це буде корисним чтивом у ситуації, в якій перебуває наша країна сьогодні.

Що таке влада? Влада – це продумана боротьба з обставинами, які нам непідвладні. Це здатність перетворювати проблеми на переваги. Для чого нам потрібна влада? Для того, щоб набути впевненість і затвердитися у власній гідності. І ще хоча б для того, щоб стиснути реальність в кулак і змінити її відповідно до своєї волі.

Книга починається з переліку 48 законів влади, сенс яких тлумачиться на сторінках видання. Після прочитання, ви не тільки будете розуміти, як все влаштоване, але й дізнаєтесь, як цю владу можна здобути. І хоча книжка доволі об'ємна, цікава і корисна, обмежуватися однією нею все одно не варто.

«#НАШІ на карті світу»

(Уляна Скицька)

Книгу написала журналістка «24 каналу» Уляна Скицька, яка не перший рік готує телевізійний цикл «Наші». У ньому розповідається про людей, які народилися в Україні або батьки яких родом з України.

Уляна робила акцент на те, що всі ці люди є гордістю нашої країни. Головний критерій відбору героїв, яких тут аж вісімдесят, полягає в тому, що всі вони мають дивувати. Тобто авторка хоче привнести щось таке нове, чого пересічний українець не знав або навіть подумати про це не міг.

Наприклад, що один із авторів Супермена мав українське коріння. Або, що одним з найвідоміших мультиплікаторів студії Disney часів самого Діснея, Володимир Титла, був українцем. Він був визнаним у своєму професійному колі, як один з найцікавіших художників і новаторів техніки і образної системи мультфільмів. Засновник всесвітньо відомої баскетбольної ліги NBA народився в Україні, і про це також мало хто знає.

Це зріз майже двох століть з купою цікавих винаходів і досягнень, до яких долучилися українці в широкому сенсі цього слова. Це яскравий приклад нон-фікшну, у який хочеться занурюватися і переповідати.

Усі книжкові добірки за 2018 рік

Бредбері and Андрухович: ТОП-5 книг, які варто прочитати у лютому 

Плохій and Прохасько: ТОП-5 книг, які варто прочитати у березні 

Селімович and Плат: ТОП-5 книг, які варто прочитати у квітні 

Фолкнер and Фейнман: ТОП-5 книг, які варто прочитати у травні 

Малярчук and Флорида: ТОП-5 книг, які варто прочитати в червні 

Бьорд and Брайсон: ТОП-5 книг, які варто прочитати в липні 

Бретт and Менсон: ТОП-5 книг, які варто прочитати в серпні 

Калитко and Грін: ТОП-5 книг, які варто прочитати у вересні 

Катакіс and Пірсон: ТОП-5 книг, які варто прочитати в жовтні 

Морріс and Черчілль: ТОП-5 книг, які варто прочитати у листопаді 

Скицька and Флетчер: ТОП-5 книг, які варто прочитати у грудні

Кокотюха and Денель: ТОП-5 книг, які варто прочитати у січні

ТОП-8 книг вінницьких авторів, які були видані у минулому році 
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up