Подивіться на православ'я очима митця

Подивіться на православ'я очима митця
Фотокореспондент Олександр Лапін презентував першу персональну виставку «Вінниччина православна на зламі тисячоліть». Майстер презентував свої творчі творчі надбання за останні 20 років.

Світлини зберегли для нащадків образи святих на старовинних іконах, щирі обличчя вірян, архітектуру монастирів, храмів Вінниччини, релігійні обряди, хресні ходи

Близько 70 фотографій, зроблених протягом двадцяти років творчої діяльності, презентував вінничанам фотокореспондент Українського національного інформаційного агентства УКРІНФОРМ Олександр Лапін. Його перша персональна виставка «Вінниччина православна на зламі тисячоліть», де зібрані роботи із 1990 року і по сьогодні, працюватиме до 28 серпня у Вінницькому обласному краєзнавчому музеї. Надалі фотошедеври, як запевнили музейники, залишаться у фондах музею, щоб надихати глядачів на творчість.
- Довелося перебрати в десять разів більше фотографій. Таке розмаїття зібралося з 1990 року - і чорно-білі, і кольорові фото. У 90 роки для журналістики релігія була новою темою. Фотографувати було складно - люди, не звиклі до фотокамери у храмах, місцях паломництва, лякалися, відвертались. Доводилося навіть працювати без фотоспалаху. Можливо, саме складність роботи і її духовність зробили мене прихильником теми православ’я. Цю експозицію ми спільно із музеєм приурочили до святкування 1023-ліття хрещення Київської Русі, - розповів Олександр Лапін.
Світлини зберегли для нащадків образи святих на старовинних іконах, щирі обличчя вірян, архітектуру монастирів, храмів Вінниччини, релігійні обряди, хресні ходи. Особливою увагою обдарували митця вінницькі священики, дехто навіть відкрито радів, упізнаючи себе та своїх прочан на фотографіях.
- Церква - це вічність, і десять, двадцять років - лише краплина у морі духовності. На світлинах Олександра - різні сторінки нашого православного життя. На одних, чорно-білих, я впізнаю дітей, які ходили до церкви, на інших - кольорових - вони вже дорослі. Бути учасником подій - одне, а коли бачиш картину очима митця - зовсім інше: емоції, маленькі деталі, навіть ракурс має особливе значення. Серед тих людей на світлинах - Христос, адже це обличчя духовно багатих людей, - розповів про свої враження від виставки начальник місіонерського відділу Вінницької єпархії УПЦ Московського патріархату Віталій Голоскевич.
Сюжети - різні: і свята, і будні. Проте фотографія - не просто мить, вирвана із життя, а філософія серця фотохудожника, який підмічає навіть найдрібніші психологічні тонкощі. Своїми відкриттями православного світу Олександр Лапін щедро поділився із громадою, численні представники якої вітали фахівця з дебютом.
- Для істориків єпархії це неоціненний скарб. Багато з тих, хто відвідає виставку і познайомиться із роботами Олександра, потім підуть дорогою до храму. Відчувати душею - великий дар, яким наділена цю талановита і щира людина. Олександр об’їздив усі пам’ятки Вінниччини, був присутній на кожній визначній події. На жаль, виставка не вмістила велику частину творів фотохудожника. Але до друку готується нове видання - «Визначні пам’ятки Вінниччини», яке буде повністю ілюстроване роботами Лапіна, - поділилася планами на майбутнє з гостями виставки завідуюча сектором виставкової роботи краєзнавчого музею Тетяна Журунова.
Олександр Лапін народився у 1964 році у Вінниці. У 1987 році закінчив Київський інститут журналістської майстерності, відділення фотожурналістики. Фотокореспондентом працює з 1989 року. Починав у Вінницькій районній газеті «Подільська зоря», згодом працював у вінницьких обласних газетах «Подолія», «Вінницькі відомості», «Подільські відомості», «RIA», «Місто» та загальноукраїнському виданні «Київські відомості». Із 2007 року - фотокореспондент Українського національного інформаційного агентства УКРІНФОРМ.

Відео дня
>

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Anonymous

    А що таке "прОвослав"я"?
  • Anonymous

    туфлі гнуться...скільки цих мудозвонів в рясах.

    Anonymous reply Anonymous

    Одні коляться, другі п\'ють, треті вірять. А більше доставляє, як вони в транспорті хрестяться.
  • Anonymous

    с девочкой фото супер!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:05 Заміські комплекси поруч з Вінницею, де можна відпочити з родиною (партнерський проєкт) 09:03 Ліквідували ще 880 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 24 квітня 08:05 Сьогодні вітаємо секретарів та водопровідників. Історія та прикмети 24 квітня 21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up