Нуарна атмосфера і кіно, після якого вироблятимуть бойові дрони «Оса»! Чим здивує фільм «Максим Оса»?

Нуарна атмосфера і кіно, після якого вироблятимуть бойові дрони «Оса»! Чим здивує фільм «Максим Оса»?
  • У вінницьких кінотеатрах триває показ особливого пригодницького козацького трилеру, який знімали 10 років — вперше за українським коміксом.
  • Приходьте насолоджуватися поєднанням жанрів, містикою, новим поглядом на козацький колорит й українську автентику і заразом — підтримувати не лише українське кіно, а й сучасних Героїв!
  • Весь прибуток від прокату творці спрямують на виробництво високопілотажних коптерів «Оса» для спецпідрозділів ЗСУ.

Таємничий світ, козацькі пригоди й безліч містичних загадок чекають вінничан у захоплюючому козацькому трилері «Максим Оса: золото Песиголовця» — особливому фільмі, який став першою в Україні екранізацією коміксу.

Стрічка дивує сумішшю жанрів — щедро приправлена козацькими пригодами, детективними елементами й мотивами дарк фентезі. Показує козаків без клейма «шароварщини», з сучасною брутальністю і харизмою, вражаючи видовищними екшн-сценами, давньоукраїнською автентичністю і незвичними, моторошними декораціями.

Прем’єра фільму відбулася у День українського козацтва і, як зазначають прокатники, вже за перший тиждень показу зібрала чималу суму і схвальні відгуки глядачів.

Відео дня

— Українське кіно живе попри все! Після першого вікенду в прокаті «Максим Оса: золото Песиголовця» зібрав 944 050 гривень та його переглянули 7 990 глядачів. Ми неймовірно вдячні усім, хто продовжує ходити у кіно й підтримувати українське, — зазначають у FILM.UA Distribution. — Бережіть себе, не ігноруйте сигнали повітряної тривоги й за можливості — дивіться фільм на великому екрані, адже купуючи квиток ви також допомагаєте спецпідрозділам. Увесь прибуток від прокату стрічки буде спрямований на виробництво бойових дронів «Оса».

Січовики, золото і відьмацькі пророцтва

Події фільму відбуваються у 1636 році. Хоробрий козак-характерник Максим Оса дізнається, що загін із його побратимами загинув, а золото короля, яке вони везли — зникло. Максим Оса відправляється у небезпечну пригоду на пошуки вкраденого скарбу, аби з’ясувати, що могло згубити цілу ватагу січовиків та куди поділися гроші.

Він розбиратиме відьмацькі пророцтва й шукатиме сліди злодія — зрештою усі докази приведуть Осу до перевертня, який за легендами живе у місцевих лісах. Але хто керує перевертнем? Дочка господаря Маринка, його дружина Олена, сам пан чи місцеві бандити? Під час слідства Максим Оса розуміє, що не можна вірити нікому і нічому, навіть власним очам.

Під час перегляду глядачі з легкістю вірять персонажам, бо все знято й зіграно по-справжньому — без каскадерів й бутафорних декорацій. Зокрема, під час зйомок одній з актрис вішали на шию справжню петлю, іншого актора — взагалі ховали живцем. Учасникам знімального процесу доводилось провалюватись у крижану водойму взимку й ходити із наполовину вибритою головою, бо цього вимагала роль.

Головного героя блискуче зіграв Василь Кухарський — актор київського Театру на Подолі, володар премії «Київська пектораль».

Його Максим Оса далекий від образу тих січовиків, яких звикли бачити у підручниках з історії. Він максимально наближений до реальності, без червоних атласних штанів та накрохмалених сорочок. Оса — воїн, про чиї подвиги ходять легенди. Харизматичний, волелюбний, благородний, брутальний і найголовніше — живий.

— Я не хотів довговусого козака з довгим оселедцем. Я ненавиджу цей образ, він мене люто злить. Я не хотів ні шароварів, ні кольорових жупанів… Історично я більше опирався на Велике князівство Литовське, пізнє українське середньовіччя, — розповідає у своїх інтерв’ю режисер Мирослав Латик. — У нас Максим Оса — герой не комедійний. Він брутальний, фактично погана людина, яка за образу може запекти людину живцем у вогні, просто за криве слівце. Василь Кухарський уже по своїй природі брутальний. У нього фактурне лице, зморшки, важкий погляд, він не обаяшка і не симпатяшка. І він точно не смішливий, не комедійний. Звісно, у фільмі є кумедні смішні моменти, але вони більше тримаються в сюжеті, ніж на комедійності ситуацій. Загалом фільм нуарний, монохромний, така собі містифікація з детективом, місцями — з екшном. Звісно, екшну мало бути більше, але через брак бюджету довелося різати такі сцени. Детективний містицизм, я би сказав.

Нашуміла картина, яку знімали 10 років

В основі фільму — комікс українського художника Ігоря Баранька «Максим Оса». Вперше комікс про пригоди завзятого козака був опублікований у 2008—2009 роках французькою мовою, адже Ігор Баранько з кінця 90-х років живе за кордоном. Спершу Баранько працював художником і автором коміксів у Лос-Анджелесі, де створив низку популярних коміксів, а у 2000-х — серію коміксів для французьких та бельгійських видавництв. Одним з них і став «Максим Оса» — графічний роман про пригоди запорізького козака Максима Оси, що став неймовірно популярним у світі, а у 2011 році був вперше виданий українською мовою.

Робота над екранізацією коміксу розпочалася ще у 2012 році. Відтоді фільм пройшов справжнє виробниче пекло — кілька разів змінювався режисер, актори та знімальна команда, а сценарій переписувався просто під час зйомок, які на додачу ще й перервав тривалий карантин, спричинений пандемією COVID—19. Тоді, чекаючи поновлення зйомок, акторам не можна було понад рік навіть мінімально змінювати зовнішність — ніяких кардинальних стрижок, фарбування волосся. Не можна було ні набрати, ні скинути вагу, затверджену для образу.

— На комікс я спирався як на загальний настрій, тому що навіть на рівні костюмів ми змінювали стилістику. Я хотів більше брутальності, менше «шароварної» козаччини, спаплюженої радянською владою, яка мені, як явище, не подобається. Я хотів це «перекроїти», — розповідає режисер Мирослав Латик. — Події відбуваються за 10 років до повстання Хмельницького, відповідно, там така козаччина, яка нам, сучасним українцям, більш відома та зрозуміла. Під час кадрування опиралися не на комікс Баранька, а на принцип коміксових ракурсів кадрів як таких, у загальному розумінні екранізації коміксів.

Знімали у найцікавіших місцях України

Аби з історичною точністю відтворити епоху XVII століття, творці використовували автентичний реквізит та локації, які передають необхідний настрій доби.

Знімали фільм у найцікавіших місцях України. Так, Руська брама в Кам’янці-Подільському відіграла роль замку князя, закинутий костел у Рівненській області додав одному з епізодів надзвичайної загадковості, а ліс Київської області відтворив атмосферу туманних боліт. 

Взірцем для костюмів став історичний одяг кінця XVI — першої половини XVII сторіччя. 

— Перед тим, як почати їх малювати, я ознайомилася із коміксом, потім передивилася багато книг з історії костюма, картин із зображенням персонажів з різних верств населення кінця XVI — першої половини XVII сторіччя, зокрема з території Польщі, — розповідає художниця костюмів Наталія Скаржепа. — Я вивчала історію костюма козаків та його особливості, аксесуари, головні убори, тканини й декоративні елементи. А частину костюмів виготовили у кількох екземплярах, оскільки їх треба було псувати, палити, бруднити та заливати кров’ю.

Суміш жанрів і саундтрек на вірші Франка

«Максим Оса» вдало поєднує жанри детективу та фентезі, створюючи гармонійну мультижанровість — аби кожен глядач зміг знайти щось своє.

Брудне середньовіччя, відсутність лоску та шику підсилює містично-фентезійний настрій фільму, а нуарні кадри — загадкову, детективну атмосферу оповіді.

— «Максим Оса та золото Песиголовця» — це вибухове поєднання жанрів. Пригодницький детектив, трилер, екшн з сучасним, але автентично українським поглядом режисера на історію. Ми віримо, що глядач гідно оцінить це унікальне кіно, — коментує керівниця напряму кінотеатральної дистрибуції FILM.UA Distribution Надія Коротушка. — Впевнена, Максим Оса, як уособлення справжнього українського воїна, — героїчного, мужнього, іронічного та незламного, — стане прикладом для кожного з нас.

Відчути атмосферу фільму й побачити підказки до розгадки заплутаної історії, глядачі можуть, переглянувши кліп саундтреку «Helena’s Song».

Музику до віршів Івана Франка написав композитор Максим Ячмінь, а заспівала пісню Ніна Шандер.

Поринути у містичний козацький світ фільму «Максим Оса та золото Песиголовця» вінничан запрошують до 27 жовтня у кінотеатрах «Smartcinema» (початок сеансу о 10.00) та «Сінема Сіті» (початок сеансів о  12.45 та 19.00).

 

Читайте також:

Світлини, які облетіли весь світ. Вінничан запрошують на фотовиставку «Нескорений Херсон»

Кіно, що латає шрами на серці! У Вінниці триває показ особливого українського фільму «Я працюю на цвинтарі»

Актори балету і монтувальник сцени на передовій. Театр Садовського показав своїх Героїв і зворушливо привітав усіх захисників

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up