Мурали повертаються. На Слов’янці розмалювали стіни 11-поверхового будинку

Мурали повертаються. На Слов’янці розмалювали стіни 11-поверхового будинку
Два величезних мурали намалювали за сім днів. Над ними працювали одразу п’ять художників з вінницької резиденції
  • Художники з резиденції «VIN ART CITY» зробили два мурал-арти на Амосова, 28А
  • Малюнки «Слов’янка» та «Плідність» перегукуються між собою і є подарунками мешканцям Вінниці
  • Журналісти «20хвилин» розпитали художників — про бюджет, чи страшно працювати на висоті і як ставляться мешканці будинків до таких витівок

Перший цьогорічний мурал-арт з’явився на Коріатовичів, 155 (колишня Свердлова — авт.). Намальований літак на 9-поверхівці від художника Олександра Марченка видно навіть з центру міста. Нещодавно митці завершили малювати одразу два мурали. Їх можна побачити на стінах 11-поверхівки біля трамваїної зупинки "Ляля Ратушна", що на Слов'янці.

Подарунок вінничанам

Мурали між собою перегукуються і створюють єдину композицію. Дівчина малює яблуні, які «виростають» на іншій стіні будинку. І щоб зробити малюнки швидко, тут працювали п’ять художників: автори ідеї Тетяна Чубар («Слов’янка») і Володимир Ходак («Плідність»); виконавці — Олександр Никитюк, Ольга Гайовик, Олександр Марченко.

— Перший малюнок назвали Слов'янкою, бо він розташований в цьому мікрорайоні. А «Плідність» — це побажання розвитку, нових ідей. Взагалі, усі малюнки присвячені святкуванню Дня Вінниці. І виходить, що це своєрідний подарунок місту та всім жителям від художників, — розказує куратор резиденції «VIN ART CITY» Олександр Никитюк.

Відео дня
Олександр Никитюк, куратор резиденції «VIN ART CITY»

Розпитуємо, чи важко робити такі масштабні малюнки?

— Це набагато складніше, ніж те, що ми робили в 2015 році. Потрібно складніше обладнання. Хоча, в люльці будівельника більш комфортно. Наприклад, мурал "Янгол-охоронець" ми малювали, висячі на канатах.

А висоти боїтеся?

— Всі боїмося! Використовуємо певні методи, але це не алкоголь. Коли піднімаємося на висоту, уявляємо, що це наче заняття спортом, — відповів куратор резиденції Олександр Никитюк.

Замість літака хотіли прапор

Після Слов’янки, художники перейдуть на Келецьку. Там є два будинки, де заплановано зробити масштабні мурали. А як їх обирали?

За словами Олександра Никитюка, художники не визначають, які саме фасади будинків будуть розмальовані — це роблять в мерії з погодженням мешканців. Хоча митцям також доводиться спілкуватися з мешканцями.

— Якщо виникають будь-які конфлікти, то ми разом шукаємо шлях вирішення проблем. Зустрічаємося з мешканцями, вислуховуємо зауваження та побажання, враховуємо їх. Негативних відгуків ще не чули. Навпаки, жителі сусідніх будинків просять також на їх стінах зробити малюнки.

Мурал "Спрямованність". Фото зроблено ще тоді, коли митці завершували малюнок

Хоча як розказував Олександр, замість «Спрямованності» мешканці будинку на Коріатовичів, 155 хотіли дев’ятиповерховий український прапор. Проте, їх вдалося вмовити, щоб залишити попередню ідею з літаком, який стрімко злітає в небо.

— З малюнками на Амосова такого не було. Виявилося, тут мешкає багато художників, яким подобається ця ідея. Фактично, ескіз залишився таким же, яким й був. Дещо змінили колір, — сказав куратор резиденції «VIN ART CITY» Олександр Никитюк.

Ще буде два малюнки

Наступним об’єктами резиденції художників стануть два будинки на Келецькій, 132а та 138. Створять «Місто спорту» та «Місто культури». А от з останнім малюнком художники бояться, що не встигнуть до Дня міста. Причина — непередбачена погода, яка заважає працювати на висоті.

— «Місто культури» — малюнок балерини з орнаментом. Це є своєрідна відповідь Цюріху: швейцарці в свій час подарували трамвай, де намальовані танцюристи українського балету. Ескіз до проекту зробив Антон Ходаков. Проте, його плануємо змінити: побачивши реальний масштаб стін, побачив, що орнамент буде зменшувати фігуру балерини та буде перетягувати на себе всю увагу. Ймовірно, що замість «килима» буде просторова композиція, де буде багато «повітря», — розказав Никитюк.

Старий ескіз малюнку "Місто культури", що буде розміщений на Келецькій, 138
Ескіз малюнку "Місто спорту", що буде на Келецькій, 132А

Скільки мурали коштували місту?

На сайті міськради вдалося знайти кошторис цьогорічних мурал-артів, які роблять художники з резиденції «VIN ART CITY». На створення чотирьох малюнків дали 180 тисяч 500 гривень з міського бюджету. Ці кошти витратять таким чином:

  • 49 тисяч гривень на фарбу та інші матеріали
  • 49 тисяч гривень заплатять за роботу учасникам резиденції
  • 40 тисяч гривень за оренду техніки
  • 42 тисячі 500 гривень за оренду автовишки

Тоді як на проведення резиденції «VIN ART CITY-2016» витратили 256 200 гривень. Оплата послуг художників — 34 500 гривень.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Олексій

    Норм, то є добре, а то сіра та похмура архітектура в стилі СРСР у депресняк заганяє.

    Задунайский Торонтуй reply Олексій

    Расскажи, рогуль, что вы построили за почти 30 лет. В каких стилях.

    Валерка reply Задунайский Торонтуй

    Ти напевно не з Вінниці? Зараз у Вінниці будують цілими мікрорайонами)))

    Задунайский Торонтуй reply Валерка

    Прямо уж, "мікрорайонами". Еле-еле псишку застроили. А технологии! Я приехал, офигел, на эти стройки глядючи. Как в старые добрые 60-е. Но тогда строили бешеными темпами. Я в армию уходил - ниже Келецкой (тогда Спартаковской) было поле. А пришел - там уже город целый!
  • Задунайский Торонтуй

    А мой кот яйца лижет.

    Олексій reply Задунайский Торонтуй

    А потом твое лицо лижет.
  • Ols Kat

    На Стивена Кинга похож

    Purgen Purgen reply Ols Kat

    Х,ле, тоже ужастики "пишет". )

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають Всесвітній день історика. Історія, заборони та прикмети 28 березня 21:11 Чоловік здійснив 38 транзакцій і перевів собі з карти знайомого понад 255 тисяч 20:18 В один день на Вінниччині сталось одразу чотири автопригоди, в одній з них загинув пішохід photo_camera 19:45 Не лише комуналка. Які пільги має родина учасника бойових дій 19:19 Сварка через свійську тварину ледь не закінчилася трагедією 18:53 «Дочка у снах кличе тата, а в мене від того серце розривається». Жінка просить підтримати петицію 18:23 З нагоди річниці створення Нацгвардії відзначили військовослужбовців Вінниччини photo_camera 17:33 Тяжилівського різника волосся забрали в Дніпро. Що про це кажуть мами постраждалих дівчаток? 17:30 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 17:21 До 14-ти років ув'язнення засудили «прокурора» з окупованої Луганщини 16:23 Понад 200 гектарів лісу вартістю 3,2 млрд грн повернуть у комунальну власність Вінницької області 15:23 Найбільше мікрогрантів на розвиток власного бізнесу видали на Вінниччині 14:45 У Вінниці будують четвертий McDonald`s. Поряд ще зводять п’ятиповерхівку photo_camera 14:25 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up