Морріс and Черчілль: ТОП-5 книг, які варто прочитати у листопаді

Морріс and Черчілль: ТОП-5 книг, які варто прочитати у листопаді
  • Наприкінці кожного місяця редакція RIA/20minut разом із літературознавцем та координатором подій у Книгарні “Є” Олександром Вешелені відбирає п’ять книжок, які, на нашу думку, варто прочитати.
  • У цій добірці ми зібрали твори Сергія Дзюби і Артемія Кірсанова, Гізер Морріс, Вінстона Черчілля, Воллімена Домініка та Олександра Бойченка, Юрія Андруховича і Ореста Друля

У листопадовій добірці переважають книжки на непрості теми, однак в них зберігається сильний струмінь надії та людяності у найскладніші часи – так само, як і в часи наближення холодів. А ще завдяки ним можна опинитися в затишній хаті посеред гір і навіть полетіти в космос.

«Позивний “Бандерас”»

(Сергій Дзюба, Артемій Кірсанов)

Нещодавно в українському кінопрокаті крутили однойменну стрічку, у якій йдеться про операцію зі знешкодження диверсанта, який у зоні АТО підірвав маршрутку з цивільними. Фільм зібрав чимало схвальних відгуків за якісну драматургію, що створена, власне, завдяки цій книжці.

Роман писався за свідченнями і щоденниками українського військового Сергія Божкова на позивний «Індіанець», і є одним з прикладів синтезу реальної історії із фікшном, де художня вигадка не заважає відчувати реалістичність описаних подій.

«Татуювальник Аушвіцу»

(Гізер Морріс)

Книжка написана на основі реальної історії татуювальника концентраційного табору «Аушвіц» Лалі Соколова. У таборі він набивав порядкові номери. Коли такий номер стерся в ув'язненої Гіти Фурман, дівчину направили до Лалі його поновити. Молоді люди закохалися з першого погляду. Після цього їм судилося пережити багато складних випробувань, розлуку і довгоочікувану зустріч, щоб потім багато років прожити у щасливому шлюбі.

Ця драматична історія, яку авторці розповів і довірив сам Лалі. Вона про те, що не завжди маленька людина, яка виконує чиїсь злочинні накази, є винуватцем. І про те, що кожен може змінити своє ставлення до інших, навіть наражаючи себе на смертельну небезпеку.

«Спогади про Другу світову війну»

(Вінстон Черчілль)

Двотомник спогадів про Другу світову війну, які написав сер Вінстон Черчілль. Саме за них свого часу він отримав Нобелівську премію з літератури, хоча з цією діяльністю його асоціювали рідко. Книги написані без ідеалізації самого себе і всіх тих досягнень, які були набуті під час війни за його керівництвом.

Черчілль розповідає про підводні камені, які спіткали світ під час Другої світової і розставляє акценти на тих речах, до яких наше пострадянське суспільство зовсім не звикло. Тут ви зрозумієте різницю між правдою, яку протягом багатьох років нам трактувала радянська влада і правдою, яку прийняла решта цивілізованого світу.

«Професор Астрокіт і неосяжний космос»

(Воллімен Домінік)

На сьогоднішній день дитячих книжок про космос безліч. Але цю точно можна виділити. Вона настільки доступна в розумінні, що її можна купувати навіть тим дітям, які ще не навчилися говорити, не кажучи вже про вміння читати. Просто розглядаючи картинки, діти (і дорослі також) зможуть зрозуміти, з чого складається Всесвіт та які процеси у ньому відбуваються.

А ще отримати відповіді на безліч питань. Наприклад, чим планети відрізняються від зірок і звідки у них такі назви? Що таке світловий рік і чому один земний рік дорівнює чотирьом меркуріанським? Яка планета Сонячної системи найбільша, а яка найкрасивіша? Чи можна побачити зірки вдень і звідки у комети хвіст? Що таке орбіта і супутник, метеори і затемнення?

«Ворохтаріум»

(Олександр Бойченко, Юрій Андрухович, Орест Друль)

Ця книжка з'явилася на світ після того, як троє друзів-митців зустрілися у Ворохті, де протягом трьох днів мило теревенили на різні теми. Карпати дали їм можливість відключитись від гамору і метушні повсякденного життя і зосередитися на, якщо не вічних, то принаймні довготривалих питаннях.

Гортаючи сторінку за сторінкою, ви можете приєднатися до цієї невимушеної розмови і дізнатися, яким чином з'являються книжки, який сенс писання, що таке хороші літературні тексти, як ці митці ставляться до російської прози з поезією та літератури загалом. Усе це підкріплене жвавістю ведення діалогу і авторським гумором.

Якщо раптом пропустили: 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
08:49 Сьогодні з іменинами вітаємо Ірину та Галину. Історія, заборони та прикмети 16 квітня 08:10 У пошуках школи англійської мови для своєї дитини? Зверніть увагу на огляд кращих шкіл Вінниці (партнерський проєкт) 08:00 Вакансії в Україночка, Грош, Green cool та 89 актуальних пропозицій роботи у Вінниці 21:01 Що варто знати про кліщів? У МОЗ розповіли, як вберегтися Від читача 18:18 Оператор морського дрону СБУ: “Sea Baby” можуть обнулити цілий флот ворога (Відео) 20:14 Писанкарство на Поділлі: які орнаменти переважали у наших предків 19:43 Чи є денні стаціонари у вінницьких лікарнях, і чи платні в них послуги? Ми дізналися 19:05 Як обрати «свого» фахівця з психічного здоров'я: поради від ветеранського простору 18:20 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 18:12 У Вінниці врятували пацієнтку від раптової серцевої смерті play_circle_filled 18:01 Оперативне командування «Захід» очолив генерал Шведюк. Він уроджениць Шаргородщини photo_camera 17:33 Небезпечні вчителі: у Вінниці інструктори навчали водінню без документів та п'яними 16:31 «Інструктор не попередив, що в РПГ знято запобіжник». Непроста історія незрячого воїна-добровольця 16:20 Альпійські шале як вдала інвестиція: 22% річних в євро (Новини компаній) 16:04 Молодь Вінниці запрошують на майстерклас з соломоплетіння 15:08 Анатолій Бондар таки з'явився в суді. Дізнались, який запобіжний захід йому обрали 13:37 Чи зменшилися затори на перехресті Скалецького-Коріатовичів-Зодчих. Опитування 12:35 «Відібрали у нас місце для відпочинку». На ВПЗ скаржаться на дії футбольного клуба «Нива-В» photo_camera 12:23 Жахлива аварія біля Немирова: стали відомі імена трьох загиблих 16, 20 та 23 років play_circle_filled photo_camera 12:00 Де смачно пообідати у Центрі Вінниці: огляд бізнес-ланчів і не тільки (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up