Кокотюха and Денель: ТОП-5 книг, які варто прочитати у січні

Кокотюха and Денель: ТОП-5 книг, які варто прочитати у січні
  • Наприкінці кожного місяця редакція RIA/20minut разом із літературознавцем та координатором подій у Книгарні “Є” Олександром Вешелені відбирає п’ять книжок, які, на нашу думку, варто прочитати.
  • У цій добірці ми зібрали твори Андрія Кокотюхи, Яцика Денеля, Марка Гудмена, Томаса Девенпорта і Джулії Корбі та ще 19 сучасних українських письменників.

За логікою, січнева добірка мала б бути «мімімішною» та різдвяно-солодкавою, але враховуючи той факт, що більшість людей зі скепсисом та побоюваннями споглядають у наступний рік, ми зробили її хоч і «похмурою», але цілком відповідною реаліям сьогодення і викликам майбутнього.
 

«Червоний. Без лінії фронту»

(Андрій Кокотюха)

Нова книжка Кокотюхи не стільки сиквел (саме так її позиціонують), як приквел. У ній розповідається про становлення упівського (супер) героя Данила Червоного. А ще у ній добре передається атмосфера Львова перед початком Другої світової війни.

На сторінках цього видання ми бачимо картинку не з позиції головного персонажа, а з позиції його оточення: коханої і конкурента – власне він тут і виступає потенційним ворогом.

Цього разу автор показує нам не лише сміливого галичанина, який вміло виборює свободу для себе та своїх побратимів, але й його слабкості, сумніви, переживання,  притаманні кожній людині.

«Кривоклят»

(Яцек Денель)

Цю книжку написав знаковий сучасний автор, який є своєрідним «золотим хлопчиком» польської літератури. Не тому, що має впливових батьків, а тому, що сьогодні він є зразком молодого інтелектуала, який вміє красиво і цікаво працювати на літературній ниві.

У романі він детективним чином обігрує історію живопису і мистецтва. Мова тут про маніяка, що знищує надбання європейських музеїв небезпечними кислотами. Така собі історія злочинця з позиції самого злочинця.

По мірі перегортання сторінок ви все більше прагнете зрозуміти, що спонукає головного героя нищити мистецтво, або навпаки, вам буде здаватися, що він його захищає від інших, справжніх злочинців. Це провокативна книжка, яку зможуть зрозуміти лише ті, хто дочитає цей динамічний та захоплюючих сюжет до кінця.

«Злочини майбутнього»

(Марк Гудмен)

Фактично написане у цій книжці з перших сторінок ставить перед нами чітке питання: «Які перспективи має людство стосовно власної безпеки у цифрову епоху?» Ми живемо у часи, коли чи не усі наші дані стають доступними навіть для хакера-початківця. Ми всюди залишаємо по собі сліди, і часто не знаємо, у що нам це потім обернеться.

Тому важливо починати розуміти, що сьогоднішній злочинний світ – це не лише «карманники» у підземці і торговці наркотиками у темному провулку, але й кіберкартелі та кібермафія, які суттєво впливають на наше життя.

Книжка доволі добре структурована і, що головне, вона не є депресивним текстом з купою прикладів того, як уже зараз наші дані блукають просторами інтернету. Це скоріше історія про те, як змінюватиметься наше законодавство, професії та життя загалом з прив’язкою до питань безпеки.

«Вакансія: людина»

(Томас Девенпорт, Джулія Корбі)

Важлива книжка з огляду на те, що в ній йдеться про вплив штучного інтелекту на ринок праці у недалекому майбутньому. І не з акцентом на самих роботів, а на тому, яке місце залишиться для людини та в яких саме сферах. Автори переконані, що відбуватиметься аугментація, себто людський інтелект буде доповнювати штучний і навпаки.

Ті, хто вважають, що найближчими десятиліттями їхні професії перестануть існувати, можуть видихнути. Людина все ще потрібна і є важливим елементом майбутнього. Технології будуть вдосконалюватися, тому настав час думати не про те, чого ви не зможете робити у подальшому, а почати наводити довідки про те, які навички та знання будуть у трендах і як їх здобути.

А ще тут чітко простежується психологічна складова. Автори намагаються витягнути читачів з вакууму та змусити позбутися відчуття ізольованості у часи глобалізаційних та інформаційних «переворотів».

«19 різдвяних історій»

(сучасні українські письменники)

Не дивіться на солодкаву назву цієї книжки. Так, вона справді про Різдво, але не таке, де господарює добрий Санта, всі без винятку отримали довгоочікувані подарунки і тепер усміхненими сидять за святковою вечерею. Ні. За цією назвою криється найрізноманітніші варіації свята та різдвяного чуда, як такого.

Тут є відверта «жесть», і що цінно, кожна з розказаних історій так чи інакше може бути близькою будь-кому з нас. А хтось після читання може відчути, що Різдво для нього є моментом перезавантаження і початком чогось нового і раніше незнаного.

Для більшості (або нам просто так здається) Різдво є родинним святом. Сторінки цієї книжки привідкриють завісу і нагадають, що не всі з нас ці родини мають, а ті, хто має, не обов’язково відчуває себе у них щасливими. Історії ці наче тригери, що запускають всередині нас певні процеси, які змушують рухатися, переосмислювати, змінювати, цінувати.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • KiriLL

    Особисто раджу книгу Коктюхи «Червоний. Без лінії фронту». Не пошкодуєте, кто любить читати, а хто любить кіно - невдовзі побачимо "Червоний-2" :-)

    Задунайский Торонтуй reply KiriLL

    Полное говно.
  • Торонтухин

    Если бумага хорошо мнется, книги эти пригодятся.

    KiriLL reply Торонтухин

    Ну що з рускаго взяти, дикуни! Ти як в тому анекдоті про боксера, якого спитали:
    - А зачем вам голова? Наверное, для того, чтобы просчитывать стратегию боя и тактические комбинации?
    - Ага… А ЕЩЕ Я В НЕЕ ЕМ...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
08:05 Сьогодні вітаємо секретарів та водопровідників. Історія та прикмети 24 квітня 21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up