Каток посеред Південного Бугу. Де ще понад сто років тому у Вінниці каталися на льоду

Каток посеред Південного Бугу. Де ще понад сто років тому у Вінниці каталися на льоду
Фото Миколи Геркалюка
  • Сьогодні у Вінниці працює три ковзанки: тимчасова просто неба біля головної ялинки, у «Льодовому клубі», що в Центральному парку, та у «Льодовій арені», що на Вишеньці. Але століття тому нічого подібного у місті не було. Діти й дорослі ходили на катки.

Про міські катки розповіли у «Центрі історії Вінниці». На їхній сторінці йдеться, що на початку минулого століття з настанням зими у Вінниці облаштовували каток прямо посеред Південного Бугу. Робив це Камінкер, власник купалень, розташованих поблизу староміського мосту. Відповідно, каток розташовувався в тому ж місці. Ось фрагменти спогадів тогочасних містян:

«Відкриття катка — свято для молоді. Перед тим поліція оглядала каток і вирішувала чи можна його відкрити при такій товщині льоду. …Поруч з катком ставили велику будку із залізною пічкою всередині — тут можна було залишити пальто і погрітись. Більшість тих, хто катався — учні. Було багато і дівчат. Користувалися популярністю і спеціальні крісла на полозах. Вони допомагали новачкам робити перші кроки на льоду».

Інший каток, що мав попит серед вінничан, також існував понад сто років тому. Знаходився він у літньому саду, на майданчику між рестораном та літнім театром. У наш час це район фонтану в Центральному парку.

Відео дня
Льодова ковзанка в парку Леонтовича в 70-х роках минулого століття

Каталися у Вінниці й на ковзанах. Спеціальні місця облаштовували посеред Південного Бугу. Ось спогади тогочасного жителя місті Георгія Брілінга:

«Справжнім святом були короткі періоди, коли Буг замерзав, а снігу ще не було. Тоді перед нами не річка, а дзеркало до самого Сабарова чи Стрижавки. Як весело було ганятись одне за одним чи, зібравши відповідну компанію, рвонути в Сабарів!»

Діліться у коментарях, які зимові розваги мали або маєте ви?
 

Читайте також:

Свято під дощем. У Вінниці закрили головну ялинку, атракціони ще працюватимуть

Вінниця в Instagram. Кращі фото за 8-14 січня

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Ki Ly

    Ещё больше 20 лет назад всегда все катались на вишенском озере  в разных точках и до сих пор!!!
    И в центральном парке был каток под открытым небом.
    Статью пишет какой-то 10 летний 🤣
  • Бабулька Ягулька

    Зараз козанки, а раніше були катки. Ліз, ліз по драбині, тай впав з лесниці.
  • Anna Liamparskaia

    У Центрі історії Вінниці здається про Вінницю нічого не знають. Як це у Центральному парку каток був понад сторіччя тому? Льодовий клуб відкрили у 2008 році. До цього часу у ЦПКіВ ім. Горького просто неба функціонував каток, все дитинство і студентство туди відходили. В 2007 році вхід коштував 2-3 грн і оренда ковзанів, здається, близько 10 грн.

    Natasha Makarova reply Anna Liamparskaia

    ну справедливости ради, пару лет до открытия ледового клуба катка уже таки не было - просто пустовало место. Но до того - да, он был. Мы с одноклассниками ходили катались там в начале 2000-х. И помню, что многим в городе не нравилось, что именно на месте открытого катка решили сделать крытый, так как все понимали, что цены загнут ого-го и доступного по цене места больше не будет.
  • Vitor Sulyma

    Тю. Навіщо сто? Я десять років тому на Бугу по довгу пропадав катаючись на ковзанах.

keyboard_arrow_up