Калитко and Грін: ТОП-5 книг, які варто прочитати у вересні

Калитко and Грін: ТОП-5 книг, які варто прочитати у вересні
  • Наприкінці кожного місяця редакція RIA/20minut разом із літературознавцем та координатором подій у Книгарні “Є” Олександром Вешелені відбирає п’ять книжок, які, на нашу думку, варто прочитати.
  • У цій добірці ми зібрали твори Франса де Вааля, Роберта Гріна, Халеда Госсейні, Катерини Калитко і Роальда Дала.

Не за горами холода, дощі і опале листя, все дійшло навіть до того, що наш постійний книжковий експерт Олександр Вешелені захворів і не зміг допомогти нам у складанні вересневої добірки. Та попри свій хворобливий стан, він порадив звернутися до консультанта Книгарні "Є" Олега Пенішкевича, з яким ми спробуємо вхопитися за останні теплі промінчики літа і підібрати чтива, яке здатне відвернути ваші думки від приходу осіні.

Такою безумовно стане наукова книжка про мораль і розвінчання багатьох стереотипів, що пов’язані з цим поняттям. Зокрема, в книжці йдеться про те, що мораль походить не від релігії, а від тварин. Цікаве твердження чи не так?

А ще ми радимо прочитати книжку про те, як усе влаштовано у владних колах і те, як нами маніпулюють високопосадовці.

Не менш цікавим, але вже стовідсотково меланхолійним вийшов дебютний роман американського автора про всі реалії ісламської держави. Від катувань і до педофілії серед афганської «знаті». Загалом, у ньому багато поживи для мізків.

У цій добірці буде і поезія. До того ж авторства вінничанки. Збірка написана впродовж надважких для нашої країни чотирьох років війни на Сході. Усе це крізь любовь, смерть, пам’ять...

І наостанок уже легендарна історія про хлопчика, який потрапляє у дивовижний світ шоколаду. На читачів чекає безліч пригод і випробувань, які їм доведеться пережити разом із головними героями.

«Мораль без релігії»

(Франс де Вааль)

Ми звикли, що мораль – це щось суто людське. А якщо насправді все зовсім не так і вона бере свої витоки від тварин? Наприклад приматів.

Ви відкриваєте книжку, а на сторінках описується таке, про що ви ніколи б і не подумали. Як от група шимпанзе, які бачачи, що одному з них погано, починають його ніжно обіймати. Тим самим вони його і заспокоюють, і демонструють, що їм не байдуже на своїх.

А що б ви сказали, якби побачили, що в аналогічній ситуації, тільки у зоопарку, шимпанзе бере порожню пляшку, набирає в неї воду і подає іншому шимпанзе? Мовляв: «Друже, випий водички, полегшає». Хіба це не нагадує людей?

Своїми (і не тільки) дослідженнями автор показує, що мораль є тваринною основою, а не релігійною, як ми звикли вважати. Релігія формує думку, як має бути у тій чи іншій ситуації. А тваринна основа демонструє, як є насправді. І автор пояснюю чому все саме так.

«48 законів влади»

(Роберт Грін)

Культовий американський письменник допоможе зрозуміти вам не лише мораль, але й те, як нами маніпулюють. Тим паче, це буде корисним чтивом у ситуації, в якій перебуває наша країна сьогодні.

Що таке влада? Влада – це продумана боротьба з обставинами, які нам непідвладні. Це здатність перетворювати проблеми на переваги. Для чого нам потрібна влада? Для того, щоб набути впевненість і затвердитися у власній гідності. І ще хоча б для того, щоб стиснути реальність в кулак і змінити її відповідно до своєї волі.

Книга починається з переліку 48 законів влади, сенс яких тлумачиться на сторінках видання. Після прочитання, ви не тільки будете розуміти, як все влаштоване, але й дізнаєтесь, як цю владу можна здобути. І хоча книжка доволі об'ємна, цікава і корисна, обмежуватися однією нею все одно не варто.

«Ловець повітряних зміїв»

(Халед Госсейні)

Це спогади про втрачене і роздуми про те, як тепер все можна виправити. За сюжетом роману, багатий афганський хлопчик Амір стає свідком знущань над своїм бідним другом Гассаном. Але попри всі жахіття тієї ситуації, він не втручається і залишається осторонь.

Почуття провини переслідуватимуть Аміра і в Афганістані, і після еміграції в США, аж допоки він не набереться мужності і не зробить того, що може виправдати його вчинок.

Окрім цього, в книзі описуються речі, які можуть здатися нереальними для мусульманської країни. Наприклад ситуації з переодяганнями неповнолітніх хлопчиків у дівочі наряди задля задоволення примх афганських босів. Автор пише без будь-якої цензури, щоби донести до читача всі «барви» цієї країни.

«Бунар»

(Катерина Калитко)

Презентація цієї поетичної збірки, проходила у нашому місті щонайменше двічі. По-перше, авторка книжки вінничанка. По-друге, сенси, що вкладалися на сторінки «Бунару» надзвичайно близькі читачу у сьогоднішніх реаліях.

Бунар – це криниця, тобто настільки глибинна річ, що з неї постійно можна щось черпати. Калитко наповнювала сторінки сенсами про війну і любов, життя і смерть, щоб кожен з нас міг зануритися в них, наче в колодязь, і віднайти власне розуміння певних ситуацій.

Чи не кожен рядок поезії цієї авторки, немов ковток води для читача. І скільки у підсумку буде випито, залежить від того, наскільки спрагла людина до теплих і холодних, світлих і темних, добрих і злих поетичних рядків.

«Чарлі і шоколадна фабрика»

(Роальд Дал)

Можливо вибір банальний, але як не додати в добірку те, від чого діти просто шаленіють? До того ж, більшість знає цю історію за доволі успішною екранізацією з Джоні Деппом у головній ролі.

Це фентезійна історія, що розповідає про зовсім іншу від нашої реальність, де існує справжнє диво. Диво у вигляді фабрики з шоколадними водоспадами, глазурованими річками, загадковими лабораторіями і казковими створіннями, які називають себе Умпа-Лумпами.

Але потрапити всередину фабрики може далеко не кожен. Для цього потрібно заволодіти омріяним квитком, яких всього п'ять на весь світ, а потім, разом із шоколадним магнатом Віллі Вонкою, пройти крізь безліч пригод і відкриттів. До того ж, на одного з володарів квитка чекає казкова винагорода.

Якщо раптом пропустили:

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up