«Ми перемогли енергетикою погоду». Як проходить заключний день OPERAFEST TULCHYN

«Ми перемогли енергетикою погоду». Як проходить заключний день OPERAFEST TULCHYN
  • Глядачів ще більше, ніж у попередні дні фестивалю. Артисти репетирують з самого ранку, а організатори продовжують контролювати та хвилюватися за усі нюанси заходу. Показуємо, як проходить третій день OPERAFEST TULCHYN.

Артистам погода не заважає грандіозно завершити фестиваль. Вже о 10.30, коли ми прийшли на територію фестивалю, на сцені активно проходили репетиції. Підготовка тривала впродовж цілого дня, хоча до обіду падав дощ. 

А поки на території фестивалю проводились репетиції, гості Тульчина могли піти у славнозвісний музей-будинок відомого композитора Миколи Леонтовича. Прийшли туди й артисти фестивалю.

Відео дня

Зокрема, ми зустріли там Київський театр оперети. Для них у музеї провели екскурсію, а зайшовши до вітальні родини Леонтовича, артисти підтримали всесвітній флешмоб «Щедрик».

На прохання працівників музею, хори, які заходять у цю кімнату, співають «Щедрика». Таким чином у легендарних стінах оживає творчість композитора. 

Артисти заспівали так, що тілом пройшли мурахи. Пропонуємо і вам послухати спів столичних артистів.

Після екскурсії повертаємось назад до палацу. Глядачам прогноз погоди настрій теж не зіпсував, на час концертної програми синоптики передавали опади. Проте, чи то організатори домовились з хмарами, чи то синоптики помилились з прогнозами, але о 17.00 небо стало ясне та безхмарне. 

— Погода, звісно, внесла свої корективи у всі три дні заходу. Але Тульчин чекав на фестиваль, він любить оперу та вірить в неї, — каже мер Тульчина Валерій Весняний. — Цього року наша міськрада спромоглася бути лише співучасниками фестивалю, адже виділили лише 250 тисяч гривень. На жаль, так є. Коронавірус вніс свої правки. Але ми не панікуємо, ми оптимісти. Я впершу чергу дякую людям, які долучилися до організації. Мені дуже приємно, що наше мистецтво завітало у Тульчин.

Вже о 18.00 на території палацу Потоцьких почали збиратися шанувальники мистецтва. Чи не всі вони підготувались до погоди, тож у їхніх руках помічаємо парасолі чи дощовики, а на обличчях все рівно усмішки та захоплення.

Хтось — вже бував на перших днях фестивалю та йде одразу займати звичні для себе місця і очікує виходу артистів. А хтось — прямує до палацу Потоцьких перед початком концертів чи фотографується на фотолокаціях заходу.

Розпочався останній день фестивалю із драматичних фрагментів з опер від Галицького академічного камерного Хору, Академічного симфонічного оркестру Львівської філармонії. Це проект Bad Boys In Opera.

— Організатори вже створили історію і продовжують це робити. Ми сюди повернулись, як додому, нас зустрічали, як рідних. Таких фестивалів є небагато у Європі. Бо опера є не дешеве задоволення і складна підготовка, — говорить диригент концерту-прем’єри «Bad Boys In Opera», генеральний директор Львівської національної філармонії Володимир Сивохіп.

— Робота на відкритих майданчиках відрізняється від звичної. Але для професіонала кожен вихід на сцену це велика відповідальність, — продовжує Володимир. — У випадку виступу просто неба додаються акустичні чинники, погодні. Але у артистів максимальне бажання дивитися глядачам в очі, тому це все не таке важливе. Ми працюємо на всі 200% і в залі, і на фестивалі. 

А попереду ще грандіозне закриття фестивалю концертом «Мюзикл-шоу» від Національної оперети України.

— Фестиваль — це великий інструмент популяризації України. Я вперше в Тульчині, але таке враження, ніби багато разів тут бував. Місто дуже позитивне, несе в собі таку потужну енергетику, — каже генеральний директор і художній керівник Національної оперети України, режисер-постановник «Мюзикл-шоу» Богдан Струтинський. — А цей фестиваль — це коло, яке об‘єднує дуже хороших людей. Хочу подякувати організаторам, Ірині Френкель, бо фестиваль тримається на людях. Дуже добре, що є партнери, люди, які розуміють та підтримують. Коли місто має можливість робити фестиваль, то це певна ознака висоти польоту. Те, що зараз робиться тут — це великі сліди в історію українського мистецтва.

Також коротко про підсумки фестивалю сьогодні розповіла продюсерка фестивалю Ірина Френкель. 

— Все, що ми запланували нам вдалося. Навіть погода нам сприяла. Ми перемогли енергетикою погоду. Ті емоції, які планували, ми змогли глядачам запезпечити. Цьогоріч ми змінили розташування глядацької зони, і більшість вважає, що таке розташування більш вдале, — каже Ірина Френкель. — Я дуже радію, що приїхати всі гості, які планували. Радію ще тому, що тут дуже позитивна аура і приємні відгуки. Оперний фестиваль потребує дуже великої роботи і поки важко планувати щось на наступний рік.

Детальніше про закриття фестивалю читайте у нашому великому репортажі за всі три дні OPERAFEST TULCHYN завтра.

OPERAFEST TULCHYN-2021 проходить за підтримки Українського культурного фонду і Благодійного фонду «МХП — Громаді».  Генеральний інформаційний партнер — «20 хвилин».

Читайте також:

Грандіозна феєрія опери триває. Чим дивує другий день OPERAFEST TULCHYN-2021

OperaFest — найграндіозніша оперна подія країни. І ось п’ять категорій людей, які в цьому винні

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up