За півроку викрили понад тисячу шахраїв: як не стати жертвами злочинців? Поради від поліції

За півроку викрили понад тисячу шахраїв: як не стати жертвами злочинців? Поради від поліції
  • За п’ять місяців поліцейські Вінниччини викрили одну тисячу 102 факти шахрайства.
  • Аферисти не гребують ні чим святим. Вони «збирають на армію», «купують для ЗСУ Старлінки» та вигадують інші нові схеми.
  • Як не потрапити на гачок до злодіїв та що треба знати, якщо збираєтесь допомогти, читайте далі.

За інформацією обасного главку поліції, в 2023 році поліцейські Вінниччини внесли відомості до реєстру досудових розслідувань за 1102 фактами шахрайств (у минулому році їх було 523). Найгучнішою справою по шахрайству у цьому році було викриття псевдоблагодійника-шахрая, який під приводом продажу «Starlink» для ЗСУ заволодів одним мільйоном 700 тисячами гривень волонтерських грошей.

Вінничанин організував псевдопродаж супутникових систем та портативних зарядних електростанцій «Starlink». Представляючись керівником громадської організації та приватного підприємства, підозрюваний ввів в оману волонтера та привласнив його кошти в особливо великих розмірах. 

Відео дня
v class="video-block">

По дрібніших, але не менш небезпечних у нас була банда, яка відбуваючи покарання у в’язниці, ошукала людей на 1 мільйон 200 тисяч гривень. Засуджений 29-річний вінничанин разом зі спільниками ошукували людей по всій Україні.

Через телефон підозрювані вводили в оману потерпілих, представляючись співробітниками служби безпеки банку. Шахраї переконували їх перерахувати кошти на так званий «безпечний» рахунок, а також отримували конфіденційну інформацію щодо їх банківських карток, звідки виводили усі наявні кошти.

Варто нагадати ще про одних шахраїв в тюрмі. Троє в'язнів зі Стрижавської колонії, які були засуджені за серйозні та особливо серйозні злочини, організували злочинний бізнес. Шахраї зосередились на продажу неіснуючих генераторів. Усім учасникам організованої злочинної групи повідомили про підозру.

КОРД та «Циклон Поділля» у Стрижавській колонії: банда зеків дурила військових

Ось найпоширеніші схеми шахраїв:

  • «Продам дешевше»,
  • «Збираю на армію»,
  • «Ваша картка заблокована.

Спільна зустріч

Вчора, 21 червня в обласному главку поліції зібрались відомі вінницькі волонтери. Вони разом з правоохоронцями обговорили, як протидіяти шараям.

Кіберполіцейський Богдан Данілов розповів присутнім про проєкт «МРІЯ», який створили  для протидії російським окупантам у медіапросторі (https://t.me/stoprussiachannel).

Він зазначив, що популярною схемою незаконного отримання доступу до персональних даних громадян та їх рахунків є фішинг.

— Ознакою того, що сайт є фішинговим може вказувати будь-яка відмінність в URL-адресі (зайві символи, неправильне написання). Користувачам варто завжди звертати увагу на адресу необхідного сайту, а також не переходити за підозрілими гіперпосиланнями та не вводити конфіденційні дані. Адже зловмисник в реальному часі може бачити та зчитувати дані, які людина вводить для реєстрації, — зазначає Данілов. — Якщо все ж необхідно перейти на сайт банку чи іншої організації, адреса якого зазначена в посиланні, у пошуковій системі необхідно ввести назву потрібного сайту і лише тоді переходити на вебресурс.

«Побутові» шахрайства

Псевдопродавці вигадують різноманітні схеми аби незаконно збагатитись коштом довірливих громадян.

Майор поліції зауважив на необхідності збереження доказової бази та її передачі до правоохоронців: інформація про зловмисника, посилання на його акаунт, скріни листування та дописів, а також будь-які фактичні дані, які допоможуть встановити особу.

Заступник начальника відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління обласного главку Володимир Десятник розповів присутнім як зловмисники «адаптуються» до сучасних потреб і видозмінюють схеми в умовах війни не гребуючи навіть тим, що рятує життя.

— Якщо вас ошукали, найперше, що потрібно зробити – звернутися в поліцію, зібравши якомога більше доказів шахрайських дій. Ви можете зателефонувати за номером 102 чи особисто звернутися до підрозділу поліції за місцем проживання або заповнити форму зворотного зв’язку на сайті кіберполіції, — йдеться у повідомленні обласного главку.

Поради, як не стати жертвою шахрая

Способи протиправного заволодіння грошовими коштами з використанням автоматизованих систем банківських установ, соціальних мереж, електронної пошти, в умовах сьогодення, постійно вдосконалюються.

Поліція Вінницької області наголошує та рекомендує дотримуватися найпростіших порад, що дозволять не стати жертвами шахрайства, а саме:

  • Не розголошуйте жодній особі інформацію про платіжну карту, зокрема, номер банківської карти, термін дії, код CVС2/CVV2, ПІН-код, а також свої персональні дані, логін/пароль для входу у веб-банкінг, одноразові паролі для проведення додаткової автентифікації тощо. Вказуючи персональні дані своєї картки ви ризикуєте втратити кошти, які є на ній. Слід пам’ятати, що банківські працівники ніколи не будуть вимагати ці дані, бо вони не потрібні їм для роботи з клієнтами. Якщо ж випадково розкрили дані своєї банківської картки, слід терміново зателефонувати на гарячу лінію відповідного банку та заблокувати картку. Це можна зробити і через онлайн-банкінг.
  • Не передавайте свою банківську картку для оплати товарів та послуг у руки сторонньої особи. За правилами вам повинні принести платіжний термінал або запропонувати підійти до нього і оплатити рахунок.
  • Якщо здійснюєте покупку товару в мережі Інтернет – оплачуйте послугу після його отримання, намагайтеся уникати покупок, де вимагається оплатити товар наперед, адже ризикуєте отримати товар не тієї якості або взагалі залишитися без товару. Купуйте товари онлайн лише на перевірених сайтах або перевіряйте відгуки щодо сайтів, продавців, віртуальних магазинів, детально уточнюйте характеристики товару, який хочете придбати.

  • Здійснюйте будь-які платіжні операції лише на так званих «захищених» сайтах.

  • Створіть складний пароль для інтернет-банкінгу, соціальних мереж, електронної пошти тощо, при цьому дуже ризиково використовувати в паролі особисту персональну інформацію. Також не зайвим буде встановити в налаштуваннях двохфакторну автентифікацію (тип багатофакторної аутентифікації, який представляє собою технологію, що забезпечує ідентифікацію користувачів за допомогою комбінації двох різних компонентів).
  • Доречно підключити SMS-інформування/інформування у відповідних мобільних додатках стосовно операцій з вашими платіжними картками.
  • Не переходьте за сумнівними посиланнями у повідомленнях, які вам надходять, перевіряйте інформацію виключно через офіційні джерела.

  • Якщо ви особисто не брали участь у будь-яких акціях чи розіграшах, ігноруйте будь-які повідомлення про отримання виграшів.

  • Зверніться до представництва мобільного оператора з метою встановлення послуги неможливості зміни SIM-карти без вашої особистої присутності.

  • У разі отримання дзвінків чи повідомлень сумнівного змісту, у жодному разі не перераховуйте нікому кошти, принаймні до з’ясування усіх обставин вказаної ситуації.

Нагадаємо, покарання призначили волонтеру Олександру Дорогану. За версією суду, він продавав автомобілі, які ввезені як гуманітарна допомога, з метою отримання прибутку. За версією ж волонтера, його підставили «псевдовійськові», які в рамках слідчих дій провели «контрольну закупку». І хоча прокурор та адвокат просили штраф або умовний термін, суддя дала реальне ув’язнення. 

 

Читайте також:

Українців попередили про нові схеми шахраїв: як обдурюють навіть під час війни

Будьте пильними: вінничан попереджують про нові та старі шахрайські схеми

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    Завжди свіжа та перевірена інформація на нашому Телеграм-каналі 👉 https://t.me/+i-ok5yoWHO0xNTQ6

keyboard_arrow_up