Заверусі дали заставу, як колишньому регіоналу Єфремову. Щоб ніхто не заплатив?

Заверусі дали заставу, як колишньому регіоналу Єфремову. Щоб ніхто не заплатив?
Загнули. Віті Заверусі визначили заставу в 3,6 мільйона гривень. Стільки ще вінничанам не призначали. Ця сума в десять разів більша, ніж максимально допустимі „відкупні” від арешту, про які пише Закон. Суд вийшов за рамки. Справа настільки серйозніша від решти резонансних політичних та кримінальних історій?

Кому яку заставу призначати, судді визначають на свій розсуд. Законодавство тільки орієнтує їх, що максимальний розмір – це 300 мінімальний заробітних плат, тобто приблизно 360 тисяч гривень. Таку суму замість тримання під вартою вінницькі суди пропонують рідко. Більші застави - це рівень не Вінниці, а країни.

- Як на мене, то за такий злочин, в якому підозрюється Заверуха, не повинні були взагалі заставу застосовувати, - каже адвокат Олександр Сарафанюк. – Йдеться про посягання на життя і здоров’я, є вбиті, тим більше правоохоронці. У кожного інколи виникає бажання пику комусь натовкти, але ми ж не робимо цього. Не маємо права. Закон є і він один для всіх. Тому моя думка така: тут повинні сидіти всі до кінця суду, а суд далі хай вирішує, хто винен, а хто не винен, і приймає рішення.

Журналіст 20minut.ua обдзвонила багатьох вінницьких адвокатів з питаннями, які розміри застав призначали у Вінницькому суді та за які злочини. Питали у людей, що мають по кілька років адвокатської роботи в кримінальних справах (приклади в інфорграфіці). Але почнемо з того, як прокоментував заставу, запропоновану своїй підзахисній, арештованій на час розслідування її співучасті у нападі на колишніх „беркутів”, київський адвокат Віктор Смалій.

- Віті визначили заставу в розмірі 3,6 мільйона гривень, що більше, ніж Єфремову, - сказав він, але насправді суми рівні, от тільки за колишнього регіонала заплатили в результаті чомусь менше…

Зі слів адвоката Сніжани Чубенко, були у Вінниці підозрювані на мільйон застави. Про це вона, каже, чула від прокурора. Але він не назвав, що то за „легендарна” особа, свободу якої так дорого оцінили.

А законодавець прописав, що враховувати під час призначення суми застави, крім ризиків втечі, впливу на свідків тощо, варто також майновий і сімейний стан підозрюваного чи обвинуваченого. Тобто, чи здатна саме ця людина заплатити саме стільки, аби не сидіти в СІЗО. Але також Закон визначив ось що: розмір застави не може бути навмисно непомірним для арештованого.

- У мене є в роботі справа про нарколабораторію на Старому місті. RIA багато писала про це, - говорить адвокат Віталій Корпало. - Так там фігурантам, директору розважального закладу і колишньому працівнику міліції, визначили по 365 тисяч гривень застави. Це при тому, що на той момент йшлося про статтю, яка передбачає 90 тисяч застави. Так, є визначені розміри, які залежать від тяжкості злочину, але суд вийшов за рамки - запропонував максимальну можливу заставу, як за особливо тяжкий злочин. І я у Вінниці не зустрічав більшої застави.

Більшість адвокатів сказали, що їм досі не зрозуміла суддівська градація розмірів "відкупних" від арешту, які призначаються. Вони наводили приклади, що по одних і тих самих „легких” статтях встановлювали різні суми застав. Найменшою називали 25 тисяч гривень і далі – в рази більші.

- Норми не враховуються, хоча передбачено, що застава має призначатися, так би мовити, підйомна для людини. Тобто з урахування її соціального статусу, - говорить Віталій Корпало. - Суд має давати одну заставу, а фактично призначає таку, щоб була не під силу.

- Заверуха якраз такий випадок, - кажуть адвокати і розповідають, що тільки у справах хабарників судді не виходять за рамки визначених Законом сум. Як правило, це мінімальний або середній розмір передбаченої за тяжкий злочин застави.  

- А якби хабарнику, який взяв, скажімо, півмільйона, призначали таку ж заставу? Було б правильно? – питаємо в адвокатів.   

- Люди зараз великих хабарів не дають. А якщо дає хтось комусь півмільйона чи мільйон, то його не зловлять за такі гроші, - відповідає адвокат Микола Мосін. - Тому хай буде так, як є: чим тяжчий злочин, тим більший розмір застави. Все адекватно повинно бути.

До речі, один з опитаних нами адвокатів розказав, що родичі Заверухи пропонували йому захищати її, але він „не ризикнув”. Хоч яка б гучна справа не була, не захотів встрявати в історію вбивства „беркутів”. Причина - він сам колишній міліціонер.
 




Межі заставам є. Але суддям нема обмежень
Розмір застави рахують від мінімальних зарплат (орієнтуємося на 1200 гривень). Градація – від тяжкості злочину, що інкримінується людині.

Відео дня
  • Злочин невеликої або середньої тяжкості – від 1,2 до 24 тисяч гривень (від 1 до 20 розмірів мінімальних зарплат).
     
  • Тяжкий злочин - від 24 до 96 тисяч гривень (20-80 мінімальних зарплат).
     
  • Особливо тяжкий злочин - від 96 до 360 тисяч гривень (80-300 мінімальних зарплат).

Такі розміри застав визначає стаття 182 Кримінального процесуального кодексу України. І ще додає: якщо застава у зазначених межах не здатна забезпечити виконання особою, що підозрюється, обвинувачується у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину, покладених на неї обов’язків, - застава може бути призначена у розмірі, який перевищує 80 чи 300 розмірів мінімальної заробітної плати відповідно.

Читайте також:
Повна історія справи Заверухи і Ко...
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (8)
  • Дарья

    Заверусі дали таку величезну заставу мабуть, щоб і не тільки ніхто не зміг заплатити, але й щоб не втікла.
  • Анонім

    Настоящая люстрация еще впереди, всех "журналистов" причастных к пропаганде, разжиганию ненависти и обелению нацистских преступников метлой из СМИ, пожизненно без права общественной деятельности.
  • Anonymous

    а почему 20 минут так завзято защищает фашистку и убийцу?! откуда такая предвзятость, куда смотрит главный редактор Човган? или он поощряет?

    Bogdan Severin reply Anonymous

    их давно не били просто, вот они и распустились
  • Zh Юра

    Віті Заверусі визначили заставу в 3,6 мільйона гривень

    Ця сума у СТО разів більша, ніж МАКСИМАЛЬНО допустимі „відкупні”

    Законодавство тільки орієнтує їх, що МАКСИМАЛЬНЫЙ РОЗМІР – це 300 мінімальний заробітних плат, тобто приблизно 360 тисяч гривень

    ************************************

    360 тис х 100 = 3,6 млн.? ))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 11:10 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають Всесвітній день історика. Історія, заборони та прикмети 28 березня 21:11 Чоловік здійснив 38 транзакцій і перевів собі з карти знайомого понад 255 тисяч 20:18 В один день на Вінниччині сталось одразу чотири автопригоди, в одній з них загинув пішохід photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up