Юнак «провчив» залицяльника знайомої, організувавши псевдозамінування торгового центру

Юнак «провчив» залицяльника знайомої, організувавши псевдозамінування торгового центру
  • Кілька повідомлень про замінування на електронну скриньку одного з торговельно-розважальних центрів Вінниці надійшло у жовтні 2023 року.
  • Згодом з'ясувалося, що за цим фейковим повідомленням стояв 16-річний мешканець Могилів-Подільського району.

Одразу після отримання електронних листів з інформацією про замінування ТРЦ, як інформує пресслужба поліції Вінницької області, на місце виїхали слідчо-оперативна група, вибухотехніки та кінологи. Поліцейські евакуювали із закладу людей, після чого обстежили обʼєкт та прилеглу територію. В результаті жодних вибухових або небезпечних предметів не знайшли.

Згодом кіберполіцейські з'ясували, що до повідомлення про замінування причетний 16-річний мешканець Могилів-Подільського району. Під час обшуку за місцем проживання юнака вилучили ноутбук та мобільний телефон, на яких містилась інформація про організацію псевдозамінування.

Відео дня

Під час досудового розслідування поліцейські встановили: хлопець хотів «провчити» залицяльника своєї знайомої. Згідно з розробленим планом, аби відвести від себе підозру, юнак підшукав у соцмережі виконавця. За вказівкою неповнолітнього «виконавець» надіслав на електронну пошту ТРЦ листи про замінування, зі скриньки, яка начебто належить хлопцю, якого він хотів покарати за образу подруги. Також у листі адресат мав зазначити анкетні дані та номери мобільних телефонів опонента та його матері.

Фігуранту повідомили про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною третьою статті 27 та частиною першою статті 259 Кримінального кодексу України (Організація завідомо неправдивого повідомлення про підготовку вибуху, який загрожує загибеллю людей чи іншими тяжкими наслідками).

— Санкція статті передбачає від двох до шести років ув’язнення, — зазначають у Вінницькій обласній прокуратурі.

Одночасно з поліцією та прокуратурою про «мінера» повідомили і в Управлінні СБУ у Вінницькій області. 

Служба безпеки викрила псевдомінера, який організував хвилю анонімних повідомлень про мінування торговельно-розважальних центрів у Вінниці.

За даними слідства, хлопець розсилав повідомлення правоохоронцям від імені пересічних мешканців Вінниці, яких хотів «підставити».

Задля «успішності» такої спам розсилки, фігурант налаштував анонімні акаунти у месенджерах з яких відправляв повідомлення з погрозами мінування від імені сторонніх осіб.

Фігуранту повідомили про підозру у завідомо неправдивому повідомленні про підготовку вибуху, підпалу або інших дій, які загрожують загибеллю людей чи іншими тяжкими наслідками Кримінального кодексу України.

Спецслужба перевіряє затриманого юнака та вилучені речові докази на предмет можливої співпраці з країною-агресором, оскільки за інформацією СБУ, до поширення хвилі псевдомінувань можуть бути причетні ворожі спецслужби.

Нагадаємо, що фейкові замінування —  це серйозний злочин, який може призвести до реальних загроз для життя та безпеки людей. За подібні дії передбачена сувора відповідальність, у тому числі для неповнолітніх.

 

Читайте також:

«Розваги» по-вінницьки: вінничани ризикують гаманцем за фейкові виклики поліції

У Вінниці викрили схему видачі водійських посвідчень за гроші і взяли «рішалу» під сервісним

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Рисовое Зёрнышко

    Мале пацаненя ,а вже падло .

keyboard_arrow_up