Всі подробиці вилучення зброї і наркотиків у козятинських „самооборонівців”

Всі подробиці вилучення зброї і наркотиків у козятинських „самооборонівців”
Маски в камуфляжі. Сто оперативників й „альфівців” з СБУ обшукали в Козятині та прилеглих селах гаражі, склади, підвали і хати, де жили і працювали самооборонівці-волонтери. Результат – знайшли автомати, гранати, торбу коноплі... Навіть в штабі структури, в кабінеті райдержадміністрації, вилучили гранату...

Два десятки гранат, вісім одиниць вогнепальної зброї, більше півтори тисячі набоїв різного калібру, глушники, ножі і два кілограми марихуани. Це список знайденого спецслужбою в приміщеннях, якими користувалася козятинські волонтери-самооборонівці. Їхнього керівника, колишнього афганця, звинувачують в організації незаконного збройного формування.

Операція силовиків була масштабна. Рано вранці сотня оперативників у штатському і бійці спецпідрозділу „Альфа” в масках й камуфляжній формі без розпізнавальних знаків виїхали з Вінниці. О п’ятій ранку минулої п’ятниці вони почали одночасні обшуки на дев’яти різних об’єктах. Десь, як кажуть співробітники СБУ, вільно зайшли, десь довелося висаджувати двері. Шукали підтвердження інформації, яку отримали про козятинську самооборону, як озброєну організацію.

Врешті прес-група відомства повідомила, що в Козятині „ліквідували парамілітарну структуру, що діяла під виглядом «народної самооборони». Зловмисники, прикриваючись волонтерською діяльністю, намагалися налагодити канал постачання із району проведення антитерористичної операції вогнепальної зброї, боєприпасів, вибухівки. Особлива небезпека організації полягала у тому, що більшість її членів раніше притягувалися до кримінальної відповідальності за насильницькі злочини, дехто мав досвід бойових дій, володіли навичками рукопашного бою, обізнані з методами роботи правоохоронців, суворо дотримувалися вимог конспірації”.

Обшуки були у приватних будинках, гаражних, складських приміщеннях і підвальних приміщеннях в селах Сигнал, Садове і в центрі Козятина.  

- Вилучили вісім одиниць вогнепальної зброї, 20 гранат РГД-5 і Ф-1, понад півтори тисячі набоїв різного калібру, саморобні глушники, холодну зброю та близько двох кілограмів марихуани, - розповідає Ірина Єрмолова з прес-групи Управління Служби безпеки України у Вінницькій області. - Одну з гранат знайдено безпосередньо в штабі структури, розташованому у будівлі Козятинської РДА. Слідчі СБУ відкрили кримінальне провадження за статтями 263 і 260 ККУ – незаконне поводження зі зброєю та створення не передбачених законом збройних формувань.

За словами Ірини Єрмолової, під час спецоперації затримали п’ять самооборонівців-волонтерів. Двох після дачі пояснень відпустили. Стосовно трійці обирають запобіжний захід.  

Така офіційна інформація. А як дізналася RIA з власних джерел в СБУ, в приміщеннях, якими користувалися козятинські самооборонівці, були цілі купи допомоги, наданої людьми для АТО. Це продукти, домашня консервація, інші речі у ящиках і пакунках з дитячими листами „Повертайтеся живими”. Маскувальні сітки, наприклад, для військових були запаковані ще перед новим роком, тому що всередину чиясь турботлива рука вклала дощик для новорічної ялинки. Зимові речі й взуття не поїхало на Схід. Цибуля і картопля проросла ростками крізь сітки і мішки.

- Волонтери клеїли дурників і казали, що вони мали везти це все в зону АТО, а не везли, бо хотіли ще дозбирати. А зброю, як не дивно, всю їм підкинули, - розповідає учасник обшуку. – В них ще на території стояв „порожній” БТР, на який вони збирали допомогу й це „світили” в пресі. Але та допомога десь дівалася весь час...      
Втім, якщо мало місце шахрайство волонтерів, то це ще треба довести. Навряд чи це робитиме спецслужба (не їхня стаття, а міліцейська). СБУ взялася за „самооборонівців” тільки через зброю.  

Фотографії з оперативної зйомки спецслужби:

З вилученого: вісім одиниць зброї, 20 гранат РГД-5 і Ф-1, півтори тисячі набоїв, глушники і близько двох кілограмів марихуани



Одну з гранат знайшли в штабі структури – в будівлі Козятинської райдержадміністрації 


У пакунку з дитячим листом „Повертайтеся живими” - маскувальна сітка і дощик для ялинки, який залежався з минулого року
В приміщеннях, які обшукували СБУшники, серед зібраної для учасників АТО допомоги були розпаковані ящики і проросла цибуля
На цей БТР, як кажуть козятинці, разів зо три збирали гроші. Якщо правоохоронці й розбиратимуться, чи правда волонтери шахраювали, то в окремій кримінальній справіВінницькі афганці козятинських засудили
Як дізналася RIA з власних джерел, організацію злочинного угрупування в Козятині інкримінують Михайлу Лавренюку, афганцю, який керував козятинськими самооборонівцями-волонтерами. Разом з цієї людиною на прізвисько Міша Афганець затримали ще двох людей – ймовірно, заступників.  

Керівник вінницької Самооборони героїв Майдану, яка складається з афганців, Анатолій Сливіський, каже, що козятинська організація не входить в об’єднання інших самооборон Вінницької області – у Відокремлений підрозділ всеукраїнської організації Самооборона Майдану. І далеко не всі в ній служили в Афганістані.

- В них не тільки афганці. Але їхній ватажок Міша Афганець дійсно десантник, афганець, - говорить він. - Афганці повинні були прикладом у всьому, показувати всім, чого не треба робити. Те, що Міша зробив, - неправильно зовсім. Ми їздимо в АТО, допомогу надаємо, самі воюємо, продовольством завозимо, а другі на цьому наживаються. Це дуже погано! Раніше ми на рівні чуток знали, що в Козятині робиться. Але ми ж не правоохоронці. Козятинський район об’єднаній самообороні не підпорядковується. Вони то з Борисом Пасіченком, то окрема когорта. Але в нашу всеукраїнську організацію вони ніколи не входили, ми їх не запрошували. Це не те, що я відхрещуюся. Вони дійсно з Пасіченком були. Кричали, що вони і самооборона, і волонтери. Але це слова. Сьогодні „ми самооборона”, завтра „Ніхто крім нас”, післязавтра б назвали ще якусь організацію. Говорити – це не значить бути в тій організації.  

Боря Лексус заступився за Мішу Афганця. Каже: це все маячня
- По тих писульках, що в інтернеті зараз пишуть, виходить, що серйозна всеукраїнська організація „Ніхто крім нас” – це організоване злочинне угрупування. Дурдом якийсь, - реагує на прохання про коментар бізнесмен і волонтер Борис Пасіченко, якого прозвали Борею Лексусом, бо він їздить на такому авто. - Я дуже добре знаю Мішу Лавренюка, це людина афганець, нагороджений був неодноразово медалями і інвалідність отримав. Сам Козятинський район передав більше 150 тонн гуманітарки на схід. Ситуація тут ось через що виникла: де зарплати не платять, де майно у людей забирають, завжди вступаємо ми і завжди виступає Міша...

- Ви раніше казали, що з СБУ співпрацюєте, – питаємо в Бориса Пасіченка, чому взялася спецслужба за його людей.

- Пішло розпорядження з гори, - пояснює він. - Є нюанси, про які не можу говорити, а знаю, чому і як. Тут в будь-якому випадку по голові не погладять за цю справу. Як можна інкримінували злочинне угрупування, якщо немає ні одного потерпілого? На фотографіях СБУ бачили автомат з п’яти ріжками? Це автомат його (Афганця - авт.) з дозволом. На карабін, який показують у вилученому, теж є документи. В нього знайшли вдома в гаражі дві гранати в пакеті. Їх підкинули реально. Ні відбитків пальців немає, взагалі нічого. Неправильно все це робиться.

- В СБУ сказали про вісім одиниць зброї, - допитуємося.

- Яких вісім? То маячня, - звучить у відповідь. - Більше скажу: там не 20 гранат знайшли, а 10. Дві в Лавренюка вдома, одну в офісі в адміністрації й інші познаходили взагалі не зрозуміло як, на якихось складах. І за ту гуманітарну, яку нібито хтось їв, теж маячня. Таке вже понаписували, що ні в які рамки не лізе.

Зі слів Бориса Пасіченка, відкрили кримінальне провадження, у рамках якого спрацювала „Альфа” у п’ятницю, місяць тому, а в обвинувальному акті вказали: злочинне групування нібито діє в Козятині з лютого минулого року. Співрозмовник також розповів, що трьох затриманих після обшуків людей позавчора випустили з-під варти під застави. За двох заплатили по 97,34 тисячі гривень. За третього приблизно вдвічі менше. Суми вносили вінницькі адвокати, а давали родичів арештантів. Одну із застав сплатив сам Борис Пасіченко.

- Їх випустили усіх вдень і пів дев’ятого вечора приїхали знову і забрали, - каже він. – До застави їм інкримінували статтю за зброю, а зараз вже організовану злочинну групу.

Відео дня


 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Дарья

    Цілий арсенал, хоч бери та музей відкривай.
  • Анонім

    Всех волонтеров нужно проверять - за что живут, чем дышат, строгий учет "получил-отдал". А то выходит живут, не работают, Слава Украине кричат, везде зрада, а потом новые тачки покупают. Одно дело мухлеж с деньгами, а другое проторенная дорожка поставки оружия в Украину. В 20 минутах была статья где описывали как у Гайды АК нашли. И что, она ответила? Хорош бизнес - автомат привез 2000-3000 $ маеш.

    Дарья reply Анонім

    Повністю з тобою згодна, адже одні під виглядом волонтерів наживаються і заробляють на цьому, а інші дійсно допомагають. І дійсно було б добре, щоб кожного волонтера перевіряли.

    Дарья reply Анонім

    Повністю з тобою згодна, адже одні під виглядом волонтерів наживаються і заробляють на цьому, а інші дійсно допомагають. І дійсно було б добре, щоб кожного волонтера перевіряли.
  • Місцевий

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:12 У Вінниці запрацював інтерактивний туристичний кіоск. Які його особливості? 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 4 та 5 травня 16:17 Їхали обидві — одна самокатом через «зебру», інша — дорогою. Про вчорашнє ДТП на Пирогова 15:33 Чи вийде з вас кондитер? Тест від «20 хвилин» Від читача 15:59 Командир батальйону полку ССО «Рейнджер» розповів про службу у спецпідрозділі 15:31 У Хмільнику під час вибуху загинули двоє хлопців. Попередньо — здетонувала граната 15:12 У Вінниці через несправність зайнялася вантажівка 14:04 Смак історії: Клопотенко знімає відео про традиційну кухню Гончарівки play_circle_filled photo_camera 13:13 Водійка Mazda сіла за кермо п'яною: рівень алкоголю в 14 разів вищий норми photo_camera 12:19 Вчора ворог завдав понад 180 ударів по Україні. Є жертви серед цивільного населення 11:15 Похолодання вже близько: синоптики прогнозують зниження температури до +12°C 10:20 Готові великодні кошики, паски та ковбаски. Де замовити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:18 Більше десятка вулиць у Вінниці без води та світла. Адреси 09:52 Рецепт до Великодня: Мамина паска завжди найсмачніша, бо вона правильна photo_camera 09:05 Сьогодні — Страсна п'ятниця. Про суть п'ятого дня Страсного тижня та що не можна робити 08:40 «Роби так, щоб тебе порекомендували». «ВінЄвроБуд» провели незвичний майстер-клас для дітей (новини компаній) 08:25 Сьогодні вітаємо Петра та Тимофія. Історія та прикмети 3 травня 21:01 У терцентрі відновили заняття з психології: навчаються долати стрес у воєнний час 20:28 Дешевше спекти чи купити? Порахували, у скільки обійдеться великодня паска у Вінниці play_circle_filled photo_camera 20:11 Ліквідували три канали переправлення військовозобов'язаних через кордон play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up