Вісім з десяти квартирних крадіжок у Вінниці не розкривають

Вісім з десяти квартирних крадіжок у Вінниці не розкривають
У Вінниці обкрадають жильців переважно в багатоповерхівках. Зараз – якраз сезон роботи злодіїв, які живуть із крадіжок з квартир. Три групи таких професіоналів вже спіймали на гарячому, але їх суд відпустив під заставу. Сплатили від 30 до 100 тисяч гривень - і вільно ходять, може, й у вашому під’їзді...

Вінничанка Лариса розказала, що золоті сережки та гроші з її квартири на п'ятому поверсі висотки на Замості зникли за кілька хвилин її відсутності вдома. Хазяйка вийшла витрусити килим, а двері не зачинила. Злодії, ніби тільки й чекали моменту і поцупили речі з трюмо.
- Навіть не подумала, що може щось статися, я ж швидко, - каже обкрадена жінка. - Був робочий день. Сусідів не було вдома, а я в декреті. Діти гуляли у дворі. Я вискочила, глянула, що з малими все гаразд, витріпала килимок і піднялася ліфтом назад. Пропажу не одразу ми помітили. Аж увечері. Добре, що все інше золото було на мені.  
Зникли золоті сережки з трюмо, косметичка та 200 гривень із сумки в коридорі. 31-річна жінка в міліцію не дзвонила. Каже, соромно заявляти, бо сама винувата. І ще - сумнівається, що крадіїв знайдуть.
А показник розкриття квартирних крадіжок і справді сумний. Із цьогорічних 176 крадіжок з вінницьких квартир розкрили лишень п'яту частину - це тільки два злочини із десяти.  
- Ми затримали три групи крадіїв з квартир на гарячому і є затримані одиничні злодії, - каже начальник кримінальної міліції міста Кирило Доценко. - Відносно них всіх відкриті кримінальні провадження і обрана міра запобіжного заходу. Але, на жаль, багатьох суд відпустив під заставу, і ці люди зараз на волі – вільно пересуваються містом і вільно розпоряджаються своїм часом. Два квартирники під домашнім арештом й не мають права залишати місце проживання. І також є в нас ті, які знаходяться на підписці про невиїзд. Тобто є ймовірність, що ці люди будуть продовжувати скоювати такі ж злочини.
Уже ловили на крадіжках з квартир злодіїв, які були на підписці. Під відносно новим запобіжним засобом, заставою, спійманих на повторному злочині не було. Але в міліції думають, що скоро будуть.
До речі, суми “відкупних” від слідчого ізолятора для квартирників застосовували різні. Від 30 до 100 тисяч гривень. І такі гроші родичі та друзі мали можливість вносити, аби тільки не сидів.   
Хто ж вони, ці квартирники, які обирають вінничан? Кирило Доценко розповів, що є гастролери, які працюють у Вінниці кілька днів і їдуть далі. Але є й наші, місцеві злодії. Більшість з них справді крадуть для прожиття. Інші працюють на нормальних роботах, а квартирні крадіжки для них - таке собі хобі, що дозволяє заробити ще більше.


- Я б не сказав, що серед квартирників є люди заможні. Але, що є люди середнього класу - так, - говорить начальник кримінальної міліції міста Кирило Доценко

Влітку відбувається сезонне збільшення крадіжок з квартир. Тому правоохоронці радять на час відпустки чи поїздки на вихідні залишати квартиру комусь під нагляд.  
- Просіть сусідів, родичів, знайомих, щоб іноді заходили. Не тільки вазони поливали, а й в нічний час світло включали, - каже Кирило Доценко, як зробити видимість, що в квартирі хтось живе. - Переважна більшість крадіжок скоюється в багатоповерхівках, де мешканці мало один одного знають, багато квартир здається в найм, люди не звертають уваги на незнайомців. Я б просив, щоб мешканці не дозволяли чужим спокійно ходити по площадках. Якщо хоч на трохи підозрюєте когось, не бійтеся телефонувати в міліцію. Приїде наряд і перевірить цих людей та ціль перебування їх в тому будинку.
Повністю “виставляють” квартиру зараз рідко. Зазвичай квартирники беруть те, що легко винести непомітно. Гроші, золото, ноутбуки. Часи, коли викрадали телевізори, магнітофони та мікрохвильовки минули. Але було у Вінниці кілька крадіжок, після яких власник квартир заставали голі стіни.
- Знімають квартиру і вивозять все, навіть коври і меблі. Був у Вінниці не один такий випадок, - каже начальник кримінальної міліції і дає ще одну пораду вінничанам: - Це, звісно, справа кожного, але не варто розголошувати відомості про свої плани на відпочинок. В соціальних мережах зараз люблять хизуватися, куди їдуть, в яку країну і на скільки. Це ж хороша інформація для квартирних крадіїв.





Знайшли печиво під ковриком? Чекайте злодіїв
Звіки черпають інформацію квартирні крадії? Ось що розповіли RIA вінницькі оперативники.
- Даєте оголошення, вказуючи зручний час для дзвінка - інформуєте злодіїв, в який час доби вас не буде вдома.
- Якщо вад дзвонять і мовчать в трубку - це привід задуматися. Можливо, злочинці намагаються взнати, коли вас не буває.
- Щоб перевірити, чи приходять господарі на обід додому, кладуть під половик перед дверила печиво. Розсипалося - вдома хтось був.
- Сірники чи нитки в дверях - це хтось намагається вирахувати, відчиняли квартиру чи ні. Сірники засовують на рівні нижче коліна, щоб була непомітною.
- Сейф не винесе квартирник, якщо він броньований і міцно приварений до чогось.
- Модні пластикові вікна легко відчиняються. Їх можна віджати або видавити скло, знявши резину. Краще ставити дерев'яні рами і зачиняти їх на час відсутності.  
- Чи дорожчий замок, тим важче його відкрити. Обирате такий, що відчиняється ключем-метеликом. Целіндричний квартирник ламає за кілька секунд.
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Anonymous

    Вот Вам и работа милиции! Всего 20 % раскрываемости ! Дармоеды!
  • Anonymous

    Сидячи в робочому кабінеті, легко давати поради і робити коментарі. Для розкриття крадіжок, потрібно бути серед людей, і розмовляти з сотнями людей, тоді і буде результат.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися? 10:27 У Бершаді попрощалися із загиблим від бандитської кулі поліцейським Максимом Зарецьким play_circle_filled photo_camera 09:33 Ліквідували ще 800 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 23 квітня 09:00 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) Від читача 21:16 Журналіст знайшов причину, чому справа Шабуніна про ухиляння від армії не розслідується 08:44 Сьогодні вітаємо Юрія та Валерія. Історія та прикмети 23 квітня 08:00 Вакансії в Chopper, Green cool, Грош та 81 актуальна пропозиція роботи у Вінниці 21:12 Яку безкоштовну психологічну допомогу можуть надати сімейні лікарі? Ми дізналися 20:56 Вінничан закликають зменшити споживання електроенергії 20:18 «Вінницькі вовчиці» у Хорватії виграли престижний міжнародний турнір Adria Bowl photo_camera 20:04 У Вінниці затримали водія, який перевищував швидкість. А потім виявили підроблене посвідчення 19:35 Спір з вінницьким МСЕК: юристку звільнили вагітною, вона виграла суд і має повернутися на посаду photo_camera 19:05 Яким нині є укриття для ліцею №30? Його будівництво коштує понад 40 мільйонів гривень photo_camera 18:06 «Матиму ще п’ять років, щоб помститися ворогу»: історія бойового прикордонника з Вінниці 18:00 Перезавантаження та інсайти: художнє та спортивне водночас у Вінниці (Новини компаній) 17:29 Суд арештував обох підозрюваних у вбивстві 20-річного поліцейського 17:01 На Тиврівському шосе піймали водія напідпитку. Його пасажирка мала при собі наркотики 16:41 «Головне в житті сісти в правильний вагон». В Іванові вручили СміхоОСКАР і згадували Олега Чорногуза 16:02 Вінницькі спортсмени здобули сім медалей на чемпіонаті Європи 15:30 Шоколадна паска з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up