Вирок по справі на 2 мільйони. Хлопців, які спалили бутік «Париж», не посадили

Вирок по справі на 2 мільйони. Хлопців, які спалили бутік «Париж», не посадили
  • У реєстрі судових рішень з’явився вирок за злочин, що наробив шуму влітку минулого року.
  • За спалений уранці 1 липня бутік «Париж» двоє студентів отримали умовне покарання.
  • Чому так і чи буде суд по замовнику злочину, названого у вироку «невстановленою слідством особою»?
  • Ці питання редакція поставила прокурору, який уклав угоду з виконавцями.

 

Вибух на початку робочого дня майже у Центрі міста. Пожежа, під час якої згоріло майно дорогого магазину. Робота слідчих і криміналістів на місці гучного злочину. Та повідомлення про план «Перехват» з метою затримання двох чоловіків у шоломах на мотоциклі «Сузукі».

Такими були перші повідомлення у новинах про кинутий невідомими зловмисниками у бутік «Париж» вибуховий пристрій. Одразу говорили, що цей злочин – на замовлення. Виконавців місяць розшукували. Обіцяли винагороду за допомогу правоохоронцям. Урешті саме працівники поліції отримали від мерії подяки і кондиціонери для робочих кабінетів за розкриття резонансного нападу на майно неназваної приватної підприємиці.

Хто спалив вартісний товар у дорогому бутіку, прес-служба поліції розказала, як тільки узяли виконавців. Ними виявилися, нагадаємо, двоє немісцевих молодих чоловіків. Їх затримали в Жмеринці та вже, як бачимо у реєстрі судових рішень, притягнули до відповідальності.

Відео дня

Вирок студентам 4-х курсів двох різних вінницьких навчальний закладів (торгово-економічного інституту та аграрного університету) датований 19 січня. Перший засуджений – жмеринчанин, другий – уродженець Староконстянтинова. Обом Вінницький міський суд дав по 5 років позбавлення волі, але сидіти за гратами їм не доведеться.

Хлопців звільнили від відбування покарання з іспитовим терміном у 3 роки. Як кажуть, дали «умовно». Суд прийняв таке рішення у підготовчому засіданні, тому що прокуратур уклав з обвинуваченими угоди про визнання винуватості.

«Зі змісту укладених угод вбачається, що сторони дійшли згоди щодо правової кваліфікації дій обвинувачених та  погодили призначення відповідного покарання з урахуванням відсутності обставин, які обтяжують покарання та наявності кількох обставин, які пом'якшують покарання, а саме щире каяття, активне сприяння розкриттю злочину та добровільне відшкодування завданого збитку», – читаємо у судовому рішенні.

А стаття відповідальності передбачає аж до 10 років тюрми за правопорушення, яким кваліфікували злочин проти «Парижу». Це умисне знищення або пошкодження чужого майна шляхом підпалу чи іншим загальнонебезпечним способом, яке заподіяло шкоду в особливо великих розмірах. Збиток, як бачимо у вироку, слідство встановила дійсно неабиякий – майже 2 мільйона гривень.

Погодили покарання

Чому покарання за такий гучний злочин виявилося мінімальним та ще й із відстрочкою? Таке питання ставимо прокурору, який уклав угоди з обвинуваченими. 

– Вони першочергово написали заяви, – каже Анатолій Хоменчук і пояснує: – Коли ми вже приїхали у Жмеринку на обшуки, вони побачили, що їх шукають і написали заяви про щире каяття. Зізналися, показали мотоцикл, який був схований і уже перефарбований. Вони теж все це розповіли, повністю розказали, де і як передавалися кошти, як вони вчиняли злочин...

Тобто за співпрацю зі слідством та інформацію про замовника злочину, виходить, прокурора просила суд не карати суворо юнаків, які самі виготовили вибухівку і спалили вщент магазин на першому поверсі житлового будинку.  

То хто ж замовник? Його у судовому рішення називають «невстановленою слідством особою». Як говорить Анатолій Хоменчук, матеріали стосовно цієї людини виділили в окреме провадження і розслідують. Як швидко почуємо тут про розкриття, прокурор сказали не зміг:

– Підозри ще немає. Якби була, то міг би сказати строки. А так говорити про те, чого я не знаю, не буду…

Як і чим палили

А що є у вироку про людину, яка цей злочин замовила? Хлопці розповіли слідству, що зустрічалися з замовником у Вінниці (суд пише, що «точної дати та часу досудовим розслідуванням не встановлено»). Він пообіцяв їм за роботу 1000 доларів. Студенти погодилися бути на мобільному зв’язку, готуватися до злочину, слідувати інструкціям «роботодавця» і отримати винагороду після того, як спалять бутік.

Як зробити вибухівку з бензину в пластикових пляшках і петарди, студентам також розповів замовник. Вказав, що підпал має бути у вранішній час і сам обрав дату нападу. Вони розподілили ролі, хто відволікатиме продавчиню (їй приснули у обличчя з газового балончика), а хто підпалить й кине в салон вибухівку. Організатор, як читаємо у вироку, спланував шлях відходу виконавців. Останні – сховали мотоцикл в гаражі й потім перефарбували його.     

Отримали вони за замовлену роботу менше, частинами й через два дні потому. Кажуть, замовник дам їм двічі по 300 доларів США.

Грошові компенсації

А потерпіла власниця бутика погодилась на «умовне» покарання для людей, що спалили її власність, бо вони погасили їй збитки. Про це написано у вироку. Невже студенти (чи їхні батьки) повернули ті самі майже 2 мільйона гривень, якими оцінили втрати від злочину експерти?

Як пояснив 20minut.ua прокурор, власниця бутіка попросила із виконавців тільки по 10 тисяч доларів компенсації. У вироку знаходимо інформацію про сплачені кошти:

«…обвинувачені у повній мірі відшкодували потерпілій завдану ними шкоду, про що свідчить її заява, згідно якої остання підтвердила факт проведеного із нею розрахунку за завдану шкоду і надала згоду на укладення між сторонами провадження угоди про визнання винуватості та призначення обвинуваченим узгодженого покарання».

Урешті суд написав, що обвинувачені розкаялися, раніше до кримінальної відповідальності не притягувались, на обліках ніде не стоять, за місцем проживання та навчання характеризуються позитивно... І ухвалив легке покарання за тяжкий злочин, бо саме таке було «узгоджене сторонами». Надалі протягом 3-х років студенти зобов'язані повідомляти відповідні органи про зміну місця проживання та роботи. І ящко більше нічого не утнуть – за грати не потраплять.

Повністю прочитати вирок за підпал бутіка «Париж» можете за цим посиланням. А на відео – поліцейський репортаж про розкриття цього злочину.   



Читайте також: 

Скандального адвоката викупили з СІЗО. Хто вніс 140 тисяч гривень застави?

«Вокзальною мафією», яка обікрала вінничанку, керував підполковник поліції

Двох вінницьких рецидивістів, які полювали на жіночі сумки, запроторили в тюрму

У Вінниці будуть «універсальні» поліцейські – детективи. Начальника вже вибрали

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають Всесвітній день історика. Історія, заборони та прикмети 28 березня 21:11 Чоловік здійснив 38 транзакцій і перевів собі з карти знайомого понад 255 тисяч 20:18 В один день на Вінниччині сталось одразу чотири автопригоди, в одній з них загинув пішохід photo_camera 19:45 Не лише комуналка. Які пільги має родина учасника бойових дій 19:19 Сварка через свійську тварину ледь не закінчилася трагедією 18:53 «Дочка у снах кличе тата, а в мене від того серце розривається». Жінка просить підтримати петицію 18:23 З нагоди річниці створення Нацгвардії відзначили військовослужбовців Вінниччини photo_camera 17:33 Тяжилівського різника волосся забрали в Дніпро. Що про це кажуть мами постраждалих дівчаток? 17:30 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 17:21 До 14-ти років ув'язнення засудили «прокурора» з окупованої Луганщини 16:23 Понад 200 гектарів лісу вартістю 3,2 млрд грн повернуть у комунальну власність Вінницької області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up