Викладача-хабарника взяли під варту. Він може вийти заплативши 153 тисячі

Викладача-хабарника взяли під варту. Він може вийти заплативши 153 тисячі

У Вінниці 25 січня затримали викладача-хабарника. Чоловіка нині взяли під варту та визначили суму застави.

Нагадаємо, 25 січня було затримано викладача - голову циклової комісії одного з освітянських ВНЗ міста, який вимагав та отримав неправомірну вигоду в сумі 350 доларів за позитивне вирішення питання про успішний захист дипломної роботи його студентом.

  1. У Вінниці спіймали викладача ВУЗу на хабарі. Кажуть, "погорів" на дипломі

Затриманому тоді було повідомлено про підозру. Нині ж йому обрали запобіжний захід.

Відео дня

— Вінницьким міським судом педагогу обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з визначенням застави в сумі 153 тисяч 680 гривень. У ході першочергових слідчих дій, під час обшуку  в службовому кабінеті викладача, виявлено та вилучено більше 10 тисяч гривень у конвертах та елітні алкогольні напої, — зазначають у прес-службі прокуратури області.

Нині тривають слідчі дії. На їх час викладача планують відсторонити від займаної ним посади.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (17)
  • Влад

    Писав це під попередньою статтею і залишу ще й тут.



    Дивує, як багато коментаторів виправдовує факт незаконної передачі грошей або тим, що цей викладач такий хороший і мало заробляє, або тим, що студент дурний і винні в першу чергу батьки. Хіба це якось знімає відповідальність з викладача? Чи ми маємо закривати очі на закон? Всі намагаються спростити ситуацію, щоб хоч якось виправдати викладача. Не потрібно применшувати відповідальність тим, що сума мала. Чи тим, що всі крадуть. Чи тим, що хтось бере/краде в більших масштабах і тому на дрібних хабарників можна закривати очі. Аж сумно стає від такої Вашої реакції.



    Я сам навчався в даному коледжі, а потім і в університеті в яких він викладає. Так, можна здати все без хабаря. Та предмет важкий і багато студентів думають, як це обійти і дають хабарі. А викладачі їх беруть. І не важливо настільки погані студенти. Якщо не хочеш брати хабаря - не бери його. Все просто. А якщо береш - будь готовим нести відповідальність.



    ж страшно стає від того, що ніхто не розуміє примітивної істини - якщо ми будемо жити не по законах, які мають бути одні для всіх (і не треба тут згадувати депутатів, які крадуть, суть не в цьому), а поняттях, то з цієї країни нічого нормального ніколи не вийде. Скоріш за все мене замінусують чи засміють, та я радий, що справедливість зрештою бере своє і цього викладача викрили. Надіюсь, що викриють і інших, які беруть хабарі і тих, хто їх покриває. Коледж, ще може й більш-менш нормальний заклад. Хоча корисних знань я там мало отримав. А от університет прогнив повністю. Там за хабарі майже 70% студентів навчається. Не потрібно лицемірити. Будьте чесні перед собою чи хоча б перед Богом.



    Працюю програмістом, та майже все необхідне вчив сам і шкодую про потрачений час. Для кого це не так - ваша справа. Можете мені тут не розпинатися, як там все класно. Це вже питання до освіти загалом і я не хочу його тут підіймати.
  • Andrii Zymohliad

    У Вінниці спіймали водія міжміського автобусу, який брав пасажирів без квитків!



    "Корупція" такого рівня в ВУЗах мені видиться аналогічною: теж порушення, теж легко знайти крайнього, теж сторонній заробіток там, де офіційна зарплата невиправдано мала. З іншого боку, це добре діло, принаймні в короткостроковій перспективі, принаймні для пасажира, який не поїхав би вчасно, чи студента, який лишився б без диплому. В глобальному масштабі - це підтримує неправильну систему, але це складна система, в якій не буває одного винного. Студентів не виганяють, бо вузам треба статистика, бо  роботодавець хоче дипломованих, а чому ні - їх же вистачає, бо студентів не виганяють. Думаю, якшо в цьому механізмі змінити тільки одне - лишити можливості викладачів брати подачки від студентів, то нічого особливо не поміняється, статистика ж вузам все-рівно потрібна.



    Серед моїх знайомих є громадські активісти по боротьбі з корупцією в ВУЗах, від них я знаю, що під цим терміном більше мається на увазі хабарі на рівні ректорів при розподілі бюджету і т.д. Сторонній заробіток викладачів - це суми зовсім іншого масштабу, і проблеми ним викликані - пропорційно малого масштабу.



    Мій особистий досвід - я закінчив коледж і ВНТУ, працюю по спеціальності, жодного разу не стикався з вимаганням хабарів, але практично всюди з можливістю порішати (ніразу не користувався, але і відношусь не критично). Викладач, про якого йде мова в статті, не боюсь перебільшити, був найкрутішим технічним спеціалістом, які мені траплялись на студентському шляху. На його парах і лабах було багато справжньої хорошої практики. Для студента, яких хоче знати, це справжня знахідка. Тому мені особливо жаль, що саме його покарали за те, шо робить кожен 2-й викладач. І взагалі, українська освіта і так в сраці, найбільшою причиною чого є незрівнянно мізерні зарплати викладачів, ІМХО, тому ми не можемо дозволити собі розкидатись Такими професіоналами, навіть якщо на посаді його утримувало не тільки чисте покликання серця! Я переконаний, що цей "хабарник" зробив великий вклад в майбутнє України, як технічної нації.



    Дякую, хто дочитав. Єдине, що я прошу місцевих коментаторів - не спішіть вішати ярлики, проблема може бути глибшою.

    Влад reply Andrii Zymohliad

    Ви стверджуєте, що корупція такого рівня вам видається незначною. Само собою, що на верхах завжди більша корупція, та викладачі теж не мало беруть зі студентів. 350 доларів - це не така вже й мала сума. Для багатьох це більше місячної зарплатні. І це лише з одного студента. Якщо додати всіх інших викладачів і всі ті лабораторні і курсові за які доводиться платити, то не так все й просто. А з ваших слів я зрозумів, що ви не заперечуєте того факту, що хабарі бере кожен другий.

    Andrii Zymohliad reply Влад

    Незначною в масштабах проблеми освіти. Я розумію, шо для одного студента 350$ - це дуже немаленькі гроші. Основний посил був більше в тому, шо освіта в Україні не стала б краща (принаймні, не факт), якшо все лишити як є, але викоренити хабарі на викладацькому рівні. Професіоналізм в сучасних технічних науках - штука рідкісна серед викладачів, її треба берегти і враховувати. Конкретно: я впевнений, що якість навчання в закладі з цим викладачем краща, ніж без нього. Цільова аудиторія мого коментаря - це люди, які радіють статті, бо думають, що це крок до цивілізованого суспільства, а не ті, хто радіє, бо шось дорого вчитись виходить.

    Факту, що багато викладачів в Україні беруть хабарі я не заперечую. Не хочу підписуватись під "кожен другий", краще статистика: https://dou.ua/lenta/articles/corruption-in-universities/

    З приводу "доводиться платити", якщо викладач дійсно вимагає - це звичайно не виправдати ніякими низькими зарплатами, але це зовсім інше, це точно не про героя статті. Я про такі випадки в ВТК/ВНТУ ніколи навіть не чув.

    Влад reply Andrii Zymohliad

    Я зрозумів вашу позицію. Ви виправдовуєте його вчинки тим, що він професіонал і хороша людина. Як на мене, хороша людина не бере хабарі. З вашою логікою можна дуже багато злочинів виправдати.

    Ми живемо в країні з прогнившими цінностями, а їх ще й всі захищають. Хіба вам не соромно жити в такій країні?

    Закон або працює, або ні. Третього неможе бути. Ось моя позиція.

    А те, що це ніяк не змінить ситуацію загалом. Можливо в чомусь ви праві. Та я так не думаю і це точно не означає, що потрібно закривати очі на такі речі і робити вигляд, що нічого не відбувається. Всі великі погані вчинки людей починаються з того, що ми закриваємо очі на маленькі погані вчинки. І ніколи не буде такого, що хтось зверху скаже, що від сьогодні хабарів не беремо і всі перестануть брати. Якщо почнуть садити інших хабарників, то може народ нарешті схаменеться і задумається про причинно-наслідковий зв'язок.

    Andrii Zymohliad reply Влад

    Я не пропоную закривати очі на проблеми, просто пропоную не ставитись до них так категорично, враховувати більше факторів

    Влад reply Andrii Zymohliad

    А що по вашому категорично і як до них потрібно ставитися? Я, наприклад, пропоную ставитися до них згідно законодавства і намагатися створювати умови при яких люди розумітимуть, що давати і брати хабарі - це злочин.

    Andrii Zymohliad reply Влад

    Категорично - це зловити першого кого вдастся, покарати його по всій суворості закону, написати про це в ЗМІ кілька разів. Це ефективно, тепер якийсь час всі боятимуться, але не справедливо (закон же потрібен для охорони справедливості?). Справедливо було б розслідувати більше випадків, і якшо вже карати, то всіх (і студентів, які ініціюють теж). Але ок, це прагматично і ефективно, а розслідування - це додаткові витрати. Я не хочу критикувати дії правоохоронців і приймати тут якусь строгу позицію, мені просто жаль, шо під цей "ефективний приклад" попав хороший викладач. А написати сюди в першу чергу побудило те, що багато людей сліпо бачать в заголовку шаблон "Корупція - погано! Зловили корупціонера!" і гайда писати коменти, шо так йому і треба, не вникаючи в деталі.



    Я багато в чому з вами згоден. В тому, шо я хочу жити в країні, де закони шануються і виконуються. В тому, шо боротьба з корупцією - це в цілому правильно, шо треба доносити це до людей. Я не хочу більше сперечатись, бо висказав все, шо хотів, і сподіваюсь, що це посіє зерно сумніву в тих, на кого це розраховувалось.

    Влад reply Andrii Zymohliad

    Ви хочете сказати, що якщо хабар не великий, то це не хабар? Чи якщо тобі не вистачає зарплатні, то можна трошки порушити закон? Це якісь подвійні стандарти. Особисто знаю цього викладача. В мене майже вся група йому заносила. Якось після цього важко повірити в те, який він бідний і невинний.

    Andrii Zymohliad reply Влад

    Ні, це не те, що я хотів сказати. Не хочу розводити полеміку. Крім того, шо я вже написав, можу тільки додати, що суть в деталях. А деталі, знаючи його, я бачу так: при бажанні вчитись цей викладач все пояснить і допоможе. Те, шо вся група заносила, значить шо вся група для себе поставила такий пріоритет між бажанням знати предмет/часом/грошима/принципами/т.д. І порушення закону, на яке ви посилаєтесь, ініціювала група. Просто деякі викладачі не дозволяють студентам порушити закон, а деякі дозволяють. Я не кажу, шо це добре, просто це не однозначно.

    Влад reply Andrii Zymohliad

    Це двосторонній процес і винні обидві сторони. Викладач, коли бере хабар, не лише дозволяє порушувати закон, а й сам його порушує. А мав би присікати такі дії, як старший, та як людина, яка працює викладачем, і подавати приклад для інших. Погодьтеся, до викладачів, які не беруть хабарі, як правило, ніхто їх не несе. Тому, що студенти знають, що немає сенсу підходити і пропонувати. І можливо, це навіть стимулює їх пробувати щось вчити. А в даному випадку, всі знають, що можна "порішати", якщо раптом не вивчив щось.

    Пушкин Александр reply Влад

    Все починається зверху. Кому буде давати хабар студент, який, не зміг вступили в ВУЗ без хабаря? Кому буде давати хабар студент, якщо за таку пропозицію викладач його здасть до поліції? Спробуйте дати хабар полісмену в Німеччині чи США.

    Andrii Zymohliad reply Влад

    Погоджусь
  • Сергій Трубин

    Нормально бабло рубив, що за вуз?
  • Пушкин Александр

    Что-то больше нет комментариев о святом преподавателе? Ау, где вы, студенты - недоучки?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня постраждали всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають Всесвітній день історика. Історія, заборони та прикмети 28 березня 21:11 Чоловік здійснив 38 транзакцій і перевів собі з карти знайомого понад 255 тисяч 20:18 В один день на Вінниччині сталось одразу чотири автопригоди, в одній з них загинув пішохід photo_camera 19:45 Не лише комуналка. Які пільги має родина учасника бойових дій 19:19 Сварка через свійську тварину ледь не закінчилася трагедією 18:53 «Дочка у снах кличе тата, а в мене від того серце розривається». Жінка просить підтримати петицію 18:23 З нагоди річниці створення Нацгвардії відзначили військовослужбовців Вінниччини photo_camera 17:33 Тяжилівського різника волосся забрали в Дніпро. Що про це кажуть мами постраждалих дівчаток? 17:30 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 17:21 До 14-ти років ув'язнення засудили «прокурора» з окупованої Луганщини
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up