Виходять з тюрем і вже дали про себе знати у Вінниці «герої» 90-х

Виходять з тюрем і вже дали про себе знати у Вінниці «герої» 90-х
Грабіжники, рекетири, вбивці. Ті бандити, які не полягли в кримінальних розборках у «лихі» дев’яності чи не отримали від правосуддя «вишку», а сіли на строк до п’ятнадцяти, зараз звільняються з місць відбування покарань. Чи зуміє їх зустріти сьогоднішня міліція?

Не хотілося б називати це початком подій давно минулих років. Але під Вінницею вже стріляли кавказці. А у самому місті буквально позавчора підстрелили з вогнепальної зброї бізнесмена. Кількома днями раніше у нас взяли разом із подільником за вбивство на Житомирщині грузина, який свого часу мав стати вінницьким „смотрящим”.

Стрілянина між кавказцями
Докладно про першу подію, яка нагадала вінничанам про дев’яності, RIA писала в статті „Стрельба под Якушенцами - что это на самом деле было?”. Місцеві мешканці стрільбу на перше вересня сприйняли за феєрверк, а потім спостерігали, як в одне місце з’їхалася мало не вся вінницька міліція.
Від претензій відмовилися всі потерпілі, крім одного випадкового. Його авто ненароком прострелили теж. Те, що серйозного криміналу в тій кавказькій стрілянині не знайшли, тільки доводить – стрілялися люди не випадкові та з цілком зрозумілих їм самим причин.
Втім, правоохоронці мають знайти власника вилученого на місці «Форт-205» калібру 7,62 міліметра. Відкрили кримінальне провадження про хуліганство. Відтоді про затримання ніякої інформації нема. А мова йде, як дізналася з власних джерел RIA, про вірмена, який оселився в нашому місті в середині дев’яностих. Самвела на прізвисько „Носатий” у 2007 році судили за вимагання і погрози судді Ленінського суду. Вини він не визначав, але отримав шість років. Ось ці роки минули…

Затримали авторитета
А ще днями у Вінниці нагадав про себе інший знаний в кримінальних колах чоловік, що звільнився зі Стрижавської колонії в кінці минулого року і жив досі в Києві. 13 вересня Житомирська міліція затримала в нашому місті кримінального авторитета Авто Сумського, який колись хотів стати „смотрящим” по Вінниці, але його посадили.
Про те затримання згадував начальник управління боротьби з організованою злочинністю Валерій Пастух взимку, коли RIA запитала, чи не вплине на наш регіон вбивство головного кримінального авторитета Діда Хасана.
- Авто тільки претендував тоді на роль “смотрящого”, - казав Валерій Пастух. - Щойно він приїхав у Вінницю, ми в дуже короткий строк йому знайшли і наркотики, і зброю, і паспорти, і все інше. Він зараз звільнився і живе, за наявною інформацією, в Києві. Тобто на території області в нас його нема...
Зараз у Вінницю Авто приїхав ховатися. Його затримали житомирські й наші опери тут, а спільника - взяли в районі, на дачі. Їх зараз допитують на предмет трупа київського таксиста, знайденого мертвим на узбіччі дороги в селі Ставище.

Сім розбійних нападів
І ось ще одне нагадування часів дев’яностих. З вогнепальної зброї стріляли під під’їздом на Баженова у бізнесмена цього понеділка, 23 вересня. Як сказав начальник міської міліції Юрій Куций, підприємця госпіталізували з простреленою ногою, на місці вилучили газовий балончик і дві гільзи. Нападників було троє. Чи не рецидивісти вони, зараз не розголошують. Кажуть тільки, що проводять усі необхідні оперативні заходи для розкриття цього розбійного нападу.
Це сьомий розбій у Вінниці за цей рік. За даними сектору зв’язків з громадськістю обласної міліції, нерозкритих досі було два. З позавчорашнім стало три. На території другого відділу міліції, як говорить його начальник Олександр Король, лишається нерозкритим напад на валютницю.
Нагадаємо, в жінку стріляли під домом на Стахурського з пневматики впритул. Злочинців було двоє. Вони вирвали сумку, думаючи, що там велика сума. Та, за словами Олександра Короля, в середині були тільки „кишенькові гроші”.  
- Ця версія також розглядається, - відповів він на питання, чи не рецидивісти обібрали валютницю. – Але в інтересах слідства я не можу коментувати зараз цей злочин... Хочу тільки сказати, що хто б не повертався і звідки, вони нас абсолютно не лякають. Зуміли законним шляхом в ті 90-ті роки задокументувати їх незаконну діяльність, то ніщо нам не заважає і зараз, в разі вчинення з їхнього боку якихось протиправних дій, документувати і притягувати до відповідальності. Поки що і сил, і засобів у нас достатньо.



Про наміри бандитів знає УБОЗ, а про колишні злочини – „старий” карний розшук  
Не секрет, що бандитами „опікується” управління боротьби з організованою злочинністю обласної міліції. Але та інформація, якою володіють тамтешні працівники – дані не для преси. Якщо міська міліція чекає звільнень рецидивістів з ближніх тюрем, то „шостий” відділ має володіти даними про всіх. І не тільки, хто коли звільниться, а й із якими намірами повертається.
- Налашуйтеся, що ми будемо говорити не конкретно і небагато з цього приводу, - сказав Валерій Пастух, але в інтерв’ю не відмовив.  
У розмові начальник управління боротьби з організованою злочинністю не раз сказав „не для друку”, „зможемо говорити після затримання” або „почекайте з подробицями”. Він розказував, що був період, коли бандити орудували прасками. Потім пішла мода на бити. Це було давно. А зараз - стаття вимагання рідкість. Розбої є, але серійність попереджають.
Говорити про ті роки, коли сам був опером в карному розшуку, Валерій Пастух порадив зі своїми колишніми колегами. Тож про банди розказали RIA легенди (інакше не назвеш) вінницького карного розшуку Олег Гота (керував розшуківцями міста з 1994 до 2000 року) та Юрій Сушко (його зам і наступник).
- Нам дев’яності запам’яталося розгулом розбійних нападів, - каже Юрій Сушко. – За рік десь 450 було таких злочинів у місті. Першою взяли групу Каховських.
- Це були чотири амбали по два метра, - продовжує Олег Гота. – Пам’ятаю епізод. Квартира на Замості. Вчителька жила. Ну, що у неї візьмеш? Вони, бандити, побачили, що штори нові повісила, і прийшли. Це були гастролери. Без наводки працювали. Пам'ятаю, як вчителька сиділа зв’язана, із заклеєним скетчем ротом і великими очима. Маленька така і перелякана. Злість тоді за неї така взяла... І ми спіймали їх.
- Сильна група одеситів була. Банда Лісового з 14 чоловік, - називає ще спійманих Юрій Сушко.
- Це була класична операція, про яку знали тільки ми двоє і ще один керівник, - говорить Олег Гота. – Вночі ми все розписали, і в чотири ранку пішли з операми на обшуки. Взяли всіх. Актова зала на Пирогова, 4 була забита речдоками. Телевізори, магнітофони, відео, речі, золото... Приходили потерпілі і показували, що їхнє.
- Директор серйозного навчального закладу був потерпілий. На нього двічі нападали. Так у нього забрали коньяки „Наполеон”, але виявилося, в пляшках була просто самогонка, - сміється Юрій Сушко. - Пили бандити потім і плювалися. Думали, справжній „Наполеон” взяли.
- Це було в 1998 році. Їм дали по 15 років і вони досі сидять. Чи вже не сидять? – задумався він (видно, рахував, що цього року якраз збіг термін покарання). – Тоді ще все місто було розділене. Гроші знімали зі всіх кіосків. Був відкритий рекет. Рекетирів ми брали і на Центральному ринку, і на “Урожаї”. Потім лохотрони почалися з наперстками. Але за це адмінвідповідальність була. Ми їх затримували, і вони знов виходили. Якось це само пішло. Люди стали інші.
- Ще були напади на іноземців, - каже Олег Гота. – Тоді через курс долара, порівняно із основною масою жителів, найбільш грошовиті були іноземні студенти. Ми з одним рецидивістом сім пачок сигарет викурили, поки він зізнався. Просто в бесіді все розказав.  
Обоє говорять, що не можна рівняти дев’яності з сьогоднішньою криміногенною ситуацією. І не треба думати про ті роки, як про бандитський безлад. Справді, одні банди клали інших, але...
- Стріляли, але Вінниця не таке Чикаго, як думають. Була в 90-ті роки міліція в нас, - каже Олег Гота. – Я не кажу, що зараз „менти” не такі. Просто умови тоді були інші. Чи ми самі їх собі створили, чи нам створили їх...
- Був тоді розвиток поколінь, - говорить Юрій Сушко. – Молодого не можна кидати одразу на вбивства, правда?
- Так, - каже Олег Гота. - В один момент залишилися молоді, народжені революцією...

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (12)
  • Anonymous

    Среди многих вопросов,некоторые остались):1.Кто стрелял в Дворкиса?2.Кто поджигал маршрутки.3.4.5.и ещё много вопросов....
  • Anonymous

    та шоб все так сидели как он..... как на курорте
  • Anonymous

    небыло такого. 450 в год по областибыло...
  • Anonymous

    смешно просто
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up