У Погребищі за дивних обставин загинула 82-річна жінка. Що трапилось, поліція не дізналась

У Погребищі за дивних обставин загинула 82-річна жінка. Що трапилось, поліція не дізналась
В Погребищі знайшли тіло мертвої пенсіонерки Галини Низькошапки. Її син розповів про дивні обставини смерті матері
  • У листопаді у Заводському ставку знайшли тіло Галини Низькошапки. 
  • Через дивні обставини смерті відкрили кримінальне провадження. 
  • Але чомусь його раптово закрили, ще до експертизи. Що ще дивне у цій історії?

Ще 22 листопада 2023 року знайшли тіло Галини Низькошапки у місцевому ставку. Про те, що літньої жінки довго не було біля дому, сповістили сусіди, в першу чергу зателефонували сину Юрію. До пошуків пані Галини залучили поліцію, і вже ті, за словами сина пенсіонерки, знайшли його матір у Заводському ставку.

Дивні обставини смерті

Для рідного сина здалося дивним те, що його мати була там, бо вона ніколи туди не ходила. Дивним для Юрія Низькошапки був і вигляд матері.

Він розповів, що на пані Галині була хустка з реп’яхами, хоч поблизу вони не росли. Взута вона була в один валянок, а інший лежав у неї на спині. Ще здалося нетиповим те, що взуття було чистим, а скрізь багнюка. Такі деталі розказав чоловік одному з видань, їх підтвердив і нам.

Відео дня

А у результатах судмедексперта взагалі вказувалось, що в жінки за декілька годин до смерті були насічені травми на лобі та в ділянці носа. Крім того встановлено: вона мала переломи грудини та ребер з обох сторін. У заключенні вказується, що ці травми завдані тупим предметом і малоймовірно спричинені падінням. Смерть настала в результаті утоплення, однак ці травми отримані незадовго до смерті.

Заключення судмедексперта було оголошено лише в кінці грудня. І на багато деталей у ході досудового розслідування, як каже син загиблої, правоохоронці не звертали уваги. Та з самого початку відкрили кримінальне провадження за частиною першою статті 115 Кримінального кодексу України (умисне вбивство).

Кого ж підозрюють?

Основним підозрюваним у цій справі є сусід пані Галини — Анатолій Вовк. З розмови з Юрієм дізналися, що його мати та Анатолій часто конфліктували з приводу дерев на межі, які Вовк пиляв, а Галина виступала проти цього. Про постійні перепалки між сусідами говорили й інші люди, яких допитували.

Однак у справі, де є свідчення самого Анатолія, вказується, що останнім часом вони намагалися не перетинатися і не спілкуватися.

Також Вовк каже, що в день смерті Галини, її не бачив, і днями раніше з нею також не зустрічався, а востаннє її бачив ще 16 листопада 2023 року. А в день зникнення жінки (з даних справи, ймовірно, 19 листопада 2023 року — авт.) лише ходив вранці до магазину по хліб, а решту дня залишався у власному домі.

Але як ділиться спогадами Юрій, то іншим Анатолій говорив, що «навіть якщо він, то слідів його там не має, і ніхто нічого довести не може». Тому для сина загиблої вкрай важливо, щоб цю справу вели ретельно, адже ніхто не може бути впевнений, що вбивця і справді не ходить на волі.

Чому закрили провадження?

Знаючи такі деталі цієї справи, для родини пані Галини було дивно, що так раптово закривають цю справу за відсутністю складу злочину. І найдивнішим для сина померлої жінки є те, що справу закрили, не заваживши на заключення судмедексперта.

— Ні мене, нікого не повідомили, що справу закрили. Я до того телефонував, щоб дізнатися хід справи, то мені сказали, що без рішення судмедексперта вони не можуть нічого ще сказати, а на його заключення дається місяць. І от перед самим новим роком є рішення, і справу одразу закривають, — розповідає чоловік. — Причому в заключенні є такі пункти, як виникнення травм, які експерт вважає малоймовірними після падіння. 

І як можна побачити у висновку судмедексперта, виявлені травми характерні для нанесених зі значною силою ударів тупими твердими предметами з обмеженою контактуючою поверхнею.

Таке різке закриття справи викликало у Юрія Низькошапки підозру, що слідство підкупили сусіди. Ще під час досудового розслідування в сина Галини було чимало запитань. Наприклад, чому в справі не вказувався детальний огляд померлої. І чому не допитали людей, які живуть найближче до ставка і точно могли бути свідками. Також хвилює чоловіка, що при допитах сусідів та можливих свідків питання ставилося так, ніби жінка була хвора чи не при розумі.

Тож зважаючи на все це Юрій одразу оскаржив таке рішення у Липовецькому районному суді. Справу таки поновили, крім того, в постанові вказали, що і справді були порушення у ході досудового розслідування. 

Яка наразі ситуація, намагалися дізнатися в Головному управлінні Нацполіції Вінницької області, однак поки відповіді не отримали. Як тільки матимемо коментар, додамо його до цього матеріалу.

Коментар поліції

Як підтвердила речниця Главку Заріна Маєвська, відкрили кримінальне провадження за статтею 115 Кримінального кодексу України, але з позначкою нещасний випадок.

— Тоді за результатами судово-медичної експертизи ознак насильницької смерті на тілі жінки не виявлено, тому провадження закрили за відсутністю складу кримінального правопорушення, — повідомила речниця. — Син померлої був незгодний з цим рішенням і він оскаржив постанову про закриття кримінального провадження у суді. І вже за ухвалою суду поліцейські відновили досудове розслідування, знову ж таки, за статтею 115 з позначкою нещасний випадок. Наразі проводяться слідчі дії.


Читайте також:

«Я залишився інвалідом і з мене ще знущаються». Продовження історії Андрія Добровольського

«Їм потрібен відпочинок». У Вінниці проводять акції підтримки законопроекту про демобілізацію

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Тамара

    Значить знають, чому закрили і не розслідують!

keyboard_arrow_up