В київських „беркутів” стріляли вінничани. Терористи вони чи месники?

В київських „беркутів” стріляли вінничани. Терористи вони чи месники?
Кадри з місця події. В службовій машині - один з двох розстріляних міліціонерів. Активісти сприйняли це, як розправу народних месників над колишніми “беркутівцями”, а не кримінал
В столиці затримали учасників вбивства двох „беркутівців”. В міліції кажуть, що злочинці планували теракт. Один із затриманих вінничанин - 17-річний Андрій Романов. Крім цього, в мережі вибухнуло: Віта, яка „мала прикривати”, то скандально відома вінничанка Заверуха

У ніч на понеділок 4 травня в Києві розстріляли міліцейську машину з колишніми беркутівцями. І невдовзі на міліцейському сайті з’явилося відео із зізнанням одного із підозрюваних в пограбуванні заправки, після якого була погоня і перестрілка.

- З Вінниці нас приїхало троє: я, Андрій і Гесс, - говорив хлопець, сидячи спиною до камери.

- Що у вас з собою було? – питає голос за кадром.

- Два автомати, РПГ „Муха” і кілька гранат.

Юнак зізнається, що він з товаришами планував терористичний акт в столиці на 1 травня, і запинається перед тим, як назвати мету теракту: „підірвати довіру населення до влади”. Для цього, мовляв, вони й приїхали з Вінниці до Києва. Та підходящого моменту для теракту група, каже хлопець, не знайшла, тож вирішили пограбувати заправку. Перед цим – обстріляли блокпост ДАІ, щоб заволодіти зброєю, автоматами, засобами зв’язку і, можливо, грішми.

На заправку саме цей хлопець, як він сказав, не ходив. Чекав спільників на машині у лісі. Коли ті повернулися, вони поїхали, на дорозі почалася погоня, далі – перестрілка...

Її наслідки, а точніше міліцейську машину із загиблим міліціонером в середині, зняв „Дорожній контроль” та задався питанням, чи це був звичайний кримінал, чи розправа над колишніми беркутівцями. На сайті МВС у понеділок розмістили фото з чорними смужками, де загиблі – в синій плямистій формі. А в соціальних мережах коментатори намалювали версію: насправді затримані – ніякі на грабіжники й не терористи. Вони - активісти-месники, які полювали на тих, хто розстрілював майданівців.

Що ніякого пограбування АЗС взагалі не було, це вигадки міліції, написав у переписці з журналістом RIA боєць АТО, який ховається за ніком Олексій Олексійович. Він розмістив пост „Свободу_Вінницьким_Месникам”, де написав: „Повстанці вирішили влаштувати засідку на собак, постріляли їх трохи, але щось пішло не так. Влада придумала мульку з пограбуванням, аби скомпрометувати месників і весь правий рух у цілому. На відео з сайту УМВС видно, що хлопець читає з листка. Якщо ми сьогодні не захистимо тих, хто постав проти системи, то ми не маємо права називати себе націоналістами і революціонерами”.

Цей радикал упізнав у хлопцеві на відео вінничанина? Ні. Олексій Олексійович написав, що він взнав від знайомих, що через події у Києві затримали Віту Заверуху. Вінничанку, яка називає себе бійцем “Айдару”, була „героїнею” скандальних люстрацій „російських” фірм та для відео стріляла із гранатомета по селу в зоні антитерористичної операції.   

До речі, знятий міліцейською камерою затриманий, розповідаючи про терористичні плани групи вінничан, сказав:

- Морган повинен був стріляти по людях, Віта – його прикривати, Андрій повинен був кинути тротилову гранату в натовп...

Моргана, як редакція дізналася від того самого Олексія Олексійовича, застрелили в голову під час затримання. Редакція продзвонила до вінницьких активістів, але вони не знають, чи убитий в Києві юнак – вінничанин. Такого прізвиська, кажуть, не чули.  

А що Віта, яка „мала прикривати”, – це скандально відома Заверуха, активісти підозрюють. Схоже, її справді затримали, але чи в Києві, чи тут, не мають інформації.

- Її немає на зв’язку, тому уточнити ніяк не виходить, - сказав лідер „Народної волі” Денис Котов.

Мобільний дівчини сьогодні, 5 травня, був на автовідповідачі. З’явився в мережі ненадовго і знов вимкнувся. Вконтакті дівчина була востаннє 1 травня. Заходила з мобільного. А останній пост написала 28 квітня: „Хто не ризикує - той не робить революції”. Серед її друзів є хлопець з ніком „Рудольф Гесс”. Чи не той, якого перелічив затриманий серед тих, що їхали з Вінниці?

І третій названий ним – Андрій. Як дізналася редакція, йдеться про Андрія Романюка. 17-річного добровольця-АТОшника, якого відраховували з коледжу харчових технологій за прогули занять на Майдані та війні, а його матір - штрафували за неналежне виховання сина.

Жінка по телефону сказала, що не хоче зараз відповідати на питання журналістів. А директор закладу, де вчився хлопець, підтвердив його затримання.

- На жаль, це так, - сказав Михайло Бевх. - Мені дзвонили з міліції, питали про Андрія, уточнювали, чи наш учень. Але він уже не наш.  

Директор пригадав, як волонтери просили не відраховували активіста за прогули, і він поздавав „хвости”. Але на початку квітня в коледж приходила мати і написала заяву на виключення сина з навчального закладу через сімейні обставини. Сказала, що вони їдуть з країни, тому син вчитися далі не буде.

За даними міліції, правоохоронці затримали трьох людей. Їм 24, 20 і 17 років. В обласному управлінні Служби безпеки України RIA сказали, що вони перевіряють інформацію про участь саме вінничан в підготовці до терактів у столиці. Більше поки що нічого не коментують.
 

„Я казав, що терор буде”

- Про затримання Віти Заверухи чув, але ще не перевірив цієї інформації. З нею зараз немає зв'язку, - говорить Денис Котов, лідер „Народної волі”. - Коли ми тільки захопити ОДА ще за режиму Януковича, я казав, що отакий одиничний терор буде відбуватися. Цей час зараз настає. Зараз буде згортатися ситуація на Сході, і все більше людей будуть звідти повертатися з різними неврозами і бачити, що вони державі не потрібні. Адаптуватися до нормального життя вони не зможуть, тому такі події, як ця, - доволі прогнозовані. Таке буде відбуватися. Цей випадок - перший росточок. Але якщо в них (затриманих, - авт.) ще були паралельно до цього якісь ідейні міркування, то в принципі не виключено, що в них з’являться послідовники. Радикальної молоді зараз багато.
 


Офіційна версія, в яку активісти не вірять
Інформацію про події, під час яких загинули два правоохоронця, в МВС подали так: "Затримані за вбивство працівників міліції та розбійний напад на АЗС планували вчинити в Києві терористичний акт". В міністерстві кажуть, що тільки завдяки залагодженим діям силовиків 1 травня теракту не сталося, але затримані його планували на 8-9.



Арсен Аваков інформував про затримання тих, що приїхали з Вінниці, в Твітері. А в Фейсбуку - докладно розписав, як розвивалися події. Грабіжники поранили оператора автозаправки WOG в Деснянському районі Києва пострілом з автомата і забрали касу з 823 гривнями. Підняті по тривозі служби помітили підозрілий Volkswagen T4 з наклейками ПТН_ПНХ замість номерів. На вимогу зупинитися, з машини пролунали постріли. Під час погоні від зброї втікачів загинули два міліціонери, три - отримали порання. А під час затримання в правоохоронців кинули дві гранати, зав’язалась перестрілка.

„Двое преступников скрылись из салона автомобиля, а один был задержан с огнестрельным ранением головы (позднее скончался)”, - пише міністр.

За його словами, в машині знайшли два автомати, чотири магазини до них з патронами, дві гранати. Далі – втікачів встановили оперативним шляхом і оточили в якійсь квартирі. Там вони здалися і зізналися. В квартирі був гранатомет РПГ-26, тротилові шашки, гранати, інша зброя.

„Они же позавчера обстреляли пост ГАИ в Быковне, - написав вчора, 4 травня, Аваков й назвав затриманих „мразями”. - С этими блуждающими шатунами, паразитирующими на военных ситуациях - будем кончать, без церемоний! Жестко.”

Відеозапис зізнання одного із затриманих, розповсюджений міліцією, дивіться тут

Читайте також:

Відео дня

Серед затриманих чи арештованих Віти Заверухи немає. Схоже, вона переховується


 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (15)
  • Олег Зозуля

    Цю малолетню про-ку і таких як  вона давно треба було закрити. Розказували хлопці як вона допомагала на АТО "розслабитись" їм. А  щодо контузії то вона в неї з народження. мама часто роняла.  Колонія строгого режиму її місце проживання на наступних 15 років, а там таких бистро ставлять "возле параши"
  • Olga Gandurska

    Kyrylo Sergeyev

    Ніякого пограбування АЗС не було!

    1. Віта Заверюха (Вітамінка) воювала в Айдарі з травня по жовтень 2014 року, після чого перейшла в полк "Азов", де, за нашими даними, була офіційно оформлена

    2. Вона не приймала участі в перестрілці в Києві! Їй вміняють, що саме вона вивезла зброю, з якої ростріляли беркутів, і ліплять організацію терористичного акту.

    3. Ніякого пограбування заправки не було, а реальна історія була наступною:

    Хлопці сиділи вночі в якомусь парку, коли до них підійшли міліціонери з претензією: "Чого це ви, малолєтки, у військовій формі". Пішло слово за слово, дітвора хоч і пояснили, що добровольці і, не дивлячись на юний вік, воюють вже не перший місяць, але на гонор теж відповідали гонором. Розмова загострювалась, поки один з ментів не проронив: "Так може ви і на Майдані людей вбивали?!" Коли сторони вияснили, що під людьми міліціонер мав на увазі беркутів, розмова почала набирати гострих тонів, поки не переросла у бійку. Під час драки одному з міліціонерів проломили голову і правоохоронці відійшли, а хлопці сіли у бус і почали відґїзджати, за ними почалась погоня. Міліціонери перші відкрили вогонь, внаслідок чого поранили одного з пасажирів бусу. Коли хлопці побачили пораненого побратима, то відкрили вогонь у відповідь, але, маючи більше професіоналізму, спрацювали більш результативно. Далі вже, як і в офіційній версії - поранений помер, інших затримали пізніше. А потім і Віту підхопили у звинуваченнях в організації теракту, а реальна провина - у вивезенні зброї, але ж це зовсім різні статті Кримінального Кодексу.

    Вперше цю історію розповіли нам вчора знайомі СБУшники, які, на наше прохання, спробували вияснити, що там насправді відбулось.

    Потім один зі знайомих нардепів підтвердив, що не знає реальної історії, але ще до того, як ми дізнались, що серед фігурантів Віта, йому вже розповідали, що офіційна і реальна версія подій вкрай відрізняються і ніякого пограбування заправки не було. І ось сьогодні нам ту ж саму історію розповів один з високопосадових міліціонерів.

    Звичайно тут ще багато темних плям. І ми досі намагаємось у цьому розібратись.

    Особисто я востаннє бачив Віту у серпні 2014 року, на похованні Вови Юричко, і не можу сказати, як вона змінилась за останні дев'ять місяців, але, коли дізнався, що вона є одним із фігурантів справи, то, пам'ятаючи її психологічний портрет, вже мав сумнів у офіційній версії. Дурі в неї вистачало, але направлена вона була у інші русла. В принципі, наскільки я знаю, і з Айдару її вигнали саме через те, що дах почало зносити плотно. Та ось якби мені сказали, що Віта посольство Росії хотіла підірвати і для того в неї було стільки-то МОНів і стільки-то тротилу, можливо, такого я би від неї ще і міг би очікувати. А з РПГ на мирний мітинг кидатись - в цей бік її дурь ніколи направлення не мала, да і у зброї вона добре розбирається, тому навряд би використовувала РПГ проти мітингу.



    Це фото зроблено влітку 2014 року на блок-посту біля Металіста. Всю ніч йшов дощ, всі промокли, а Віта тільки вилізла з секретів і намагалась розбити на дрова ящик від БК. За пару годин Віта отримає свою першу контузію, спробувавши вистрілити фугасним снарядом з Д-30 без належного захисту. А потім тільки в Айдарі у неї буде ще чотири контузії, а скільки вона в Азові їх отримала, того мені вже невідомо. Звичайно, зарано вона на війну пішла. Не пам'ятаю, коли в неї день народження, але скоро, бо 18 років їй виповнилось прямо в Айдарі, ще до взяття Щастя, а це місто ми взяли 15-го червня.

    То ж зараз намагаємось розібратись у ситуації, бо забагато незрозумілого. Але важливо, щоб, якщо вона і винна, то покарання відповідало реальному злочину, а не тому, який накрутять менти по накрученій історії.
  • Анонім

    Продукты системы они, вот кто.  "Здобута гыднисть" в наилучшем виде.
  • Анонім

    Что-то тут не так -  примерно  такие мысли  рождаются у хдравомыслящего человека.

    Если  это  диверсанты и  терористы - им должны были дать   средства для существования и оружие. А так - обстрелять мусоров,  что бы взять пару  ПМ и радиостанцию?   Или охотится за  пару  тысячами гривен,  пытаясь ограбить  заправку.    Менты тупо списывают все висяки на  тех,  кого  задержали за  карманные кражи. Позор таким ментам.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up