У Вінниці затримали понад 10 посадовців військової медкомісії та лікарів, що наживалися на ухилянтах

У Вінниці затримали понад 10 посадовців військової медкомісії та лікарів, що наживалися на ухилянтах
  • СБУ викрила масштабну схему незаконного виїзду за кордон ухилянтів у Вінниці.
  • Зловмисники фальсифікували медичні висновки про непридатність до військової служби.
  • За 3-10 тисяч доларів США ухилянти могли уникнути мобілізації та виїхати за кордон.

 

Контррозвідка Служби безпеки України спільно з Національною поліцією викрила масштабну схему незаконного виїзду за кордон громадян призовного віку у Вінниці.

У результаті комплексних заходів правоохоронці затримали організатора оборудки — посадовця місцевого лікувально-діагностичного центру, який залучив до незаконної діяльності понад 10 осіб, у тому числі чиновників обласної військово-лікарської комісії.

За гроші організатор схеми пропонував потенційним призовникам уникнути мобілізації та втекти за кордон на підставі фіктивних документів про непридатність до військової служби за станом здоров’я.

Відео дня

Вартість таких «послуг» становила від 3 до 10 тисяч доларів США. Сума залежала від «складності» діагнозу і терміновості його «встановлення».

 

Після отримання «замовлення» зловмисник звертався до своїх спільників з військової медкомісії, які фальсифікували медичні висновки про стан здоров’я їхніх клієнтів. Таким чином вони створювали формальну підставу для «списання» ухилянтів з військового обліку і зняття відповідних обмежень щодо виїзду за кордон.

Співробітники СБУ встановили понад 200 епізодів вчинення злочину з боку організатора схеми та його спільників.

Правоохоронці затримали посадовця лікувально-діагностичного центру «на гарячому» під час передачі йому нової суми неправомірної вигоди.

Під час обшуку в автомобілі, а також за місцем роботи і проживання затриманого виявлено гроші, одержані корупційним шляхом, документи, чорнові записи і комп’ютерну техніку із доказами незаконної діяльності.

Наразі йому повідомлено про підозру за частиною третьою статті 332 Кримінального кодексу України (незаконне переправлення осіб через державний кордон України).

Крім того, вирішується питання щодо додаткової кваліфікації злочинних дій фігуранта за частиною другою статті 368 Кримінального кодексу України (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою).

Триває розслідування для притягнення до відповідальності всіх учасників оборудки. Зловмисникам загрожує до 10 років тюрми з конфіскацією майна.

Комплексні заходи проводили співробітники СБУ у Вінницькій області спільно з Національною поліцією за процесуального керівництва обласної прокуратури.

 

Читайте також:

Командир відділення військкомату продавав бланки повісток. Його затримали

Зек, що відсидів 27 років, «погуляв» у Вінниці: обікрав дві машини, одну вкрав, чотири побив

В Іллінецькій громаді 16-річний хлопець пограбував чоловіка

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Next

    Ця команда однозначно відкупиться. А тих 200 чоловік "хворих і немічних", вже до армії не призвуть. Шкода що непередбачено позбавлення лікарських дипломів.

keyboard_arrow_up