Стрілянина на підприємстві у Ямполі: про що говорять сторони конфлікту

Стрілянина на підприємстві у Ямполі: про що говорять сторони конфлікту
  • Два потрощених авто, стрілянина та кримінальне провадження на кордоні України та Молдови, у Ямполі.
  • Ми зібрали всі версії конфлікту: кожна сторона говорить про захоплення підприємства і звинувачує іншу.
  • До чого в цій справі АТОвці?

У місті Ямпіль, за кількасот метрів від кордону з Молдовою, знаходиться підприємство, яке займається обробкою каменю. Саме тут в останні дні серпня стався конфлікт із застосуванням зброї. Після стрілянини та повідомлення про кількох постраждалих, сюди з’їхалися поліцейські, працівники СБУ та лікарі швидкої допомоги.

Хто почав сутичку та через що вона сталася — точно невідомо. Сторони конфлікту мають свої версії, які ми зібрали в цьому матеріалі.

Коротко: є власник цеху та орендар цеху. Між ними є якийсь конфлікт — про це кажуть обидві сторони. От тільки історії в них різні. В одній хлопці з «АЗОВу» та «Національного корпусу» фігурують як жертви обставин та постраждалі. У другій — як ті, хто намагався захопити підприємство.

Відео дня

Версія Валерія Кищука

Директор підприємства «Ямпільський кар’єр» Валерій Кищук розповідь почав із того, що проти нього відкрито кримінальне провадження за ухилення від мобілізації, про яке він дізнався в понеділок, 27 серпня, під час свого затримання.

Підприємець розповів, що для нього обрали запобіжний захід у вигляді домашнього арешту. Після цього про всі свої пересування він має повідомляти слідчому.

У судовому реєстрі за номером кримінального провадження знаходимо чотири ухвали. Найперша з них датована 21 березня 2017 року. Провадження справді було відкрите у 2015-му через те, що Кищук нібито ухиляється від служби. Власне, сам Валерій каже, що тоді пройшов медкомісію, і після цього з ним просто ніхто не зв’язувався, тому він не знав, що його хочуть мобілізувати.

Тепер про ситуацію зі стріляниною. Кищук каже, що з квітня 2018-го він узяв в оренду ще один цех. Уклав угоду з власницею — приватною підприємицею Зоєю Савельєвою. Угода діє до 31 грудня 2018-го року. У цьому цеху займаються обробкою каменю.

— У вівторок я ставлю до відома слідчого, що їду в Київ у справах на два дні — середа та четвер. Коли я вже був у столиці (середа, 29 серпня, — авт), мені телефонує начальник цеху, того, що в оренді, і розповідає про те, як на територію зайшли невідомі люди в балаклавах та зі зброєю. Їх було близько 16-ти. Зрізали замки, зупинили роботу, вивели працівників за межі території, — говорить Кищук. — Нашу внутрішню охорону також виставили за двері. На моє прохання, щоби слухавку взяв хтось із тих хлопців, реакції ніякої не було.

Валерій Кищук розповідає, що він терміново виїхав на місце подій. До поліції не звертався. Уже вранці, під’їжджаючи до цеху, побачив Зою Савельєву, яка надала в оренду приміщення.

— Коли вона побачила мене — пішла вглиб території. Туди, де перебували невідомі в балаклавах. У цеху нікого з наших робітників не було, — розповідає підприємець. — Коли я та мої працівники підійшли до воріт і намагалися поспілкуватися, сталася сутичка. До нас застосували перцеві балончики. Почалися розбірки, у результаті яких зірвали ворота й ми зайшли всередину. Ті, хто був там, почали тікати. Почалася стрілянина.

За словами директора «Ямпільського кар’єру», він та його водій мають особисту зброю. Каже, що вони її не застосовували.

— На великій швидкості вилетів автомобіль «Renault» на іноземній реєстрації, з якого почали стріляти в нашу сторону. Кулі «прошили» мій автомобіль. Через кілька хвилин після того, як почали стріляти, приїхали поліцейські, працівники Служби безпеки України та лікарі швидкої допомоги. Хто їх викликав — не знаю, — каже він.

Лікарі повідомили, що надійшов виклик про чотирьох постраждалих. Далі Валерій розповідає, що звернувся до начальника ямпільської поліції з питанням, що робити далі. Отримав відповідь, що треба знайти Савельєву і з нею з’ясовувати, на яких умовах, для чого і хто зайшов на підприємство.

— Я так зрозумів, що вона не хоче бачити мене в цьому цеху, але юридично розірвати угоду зі мною не може. Звідси й уся ця ситуація, — каже Валерій. — Справа в тому, що я це підприємство взяв, вклав у нього майже мільйон гривень, і тепер воно нормально працює. Можливо, що вона побачила, що підприємство діюче і вирішила в такий спосіб його забрати.

Кищук каже, що люди, які зайшли на територію, представлялися, що вони з полку «АЗОВ».

Ці речі, за словами підприємця, знайшли на території цеху наступного дня, після перебування там невідомих людей. Повторно викликали поліцію.

Версія Зої Савельєвої

Розповідь підприємиці Зої Савельєвої відрізняється від слів Валерія Кищука. Вона каже, що не 29-го числа, а зранку 30 серпня приїхали якісь люди, які хотіли захопити підприємство. Атовці опинилися просто не в тому місці, не в той час. Відео з її коментарями у facebook опублікував журналіст Роман Ковальський.

— Приїхали хлопці з «Національного корпусу» забирати пам’ятники, які ми робили героям АТО. Коли я прийшла на роботу о 9.25, вони вже були на території. Коли я підходила, то помітила, що приїхали п’ять машин. Підходить хлопець і питає, хто тут головний? Я відповіла, що головна. Сказала, що піду сумки поставлю в офіс і будемо розмовляти. Коли я виходила з офісу, то побачила, що вже бігають молоді хлопці в балаклавах, уже стріляють, щось вибухає… Я злякалася, — каже вона.

Савельєва каже, що їй вдалося сховатися, але вона розуміла, що її будуть шукати. Сидячи в кущах, бачила, як той, хто питав про головного, бігає по території підприємства зі зброєю. Невдовзі приїхали поліцейські, яких вона викликала.

— Я хотіла зайти на територію, але мене не пустили. І тут із воріт виходять четверо молодих людей, сідають в авто та збираються їхати. Я не зрозуміла, як це так, намагалася зупинити цю машину, — каже жінка.

Поліцейські сказали, що затримувати цих людей немає за що і відпустили їх.

Далі журналіст питає про те, якою була мета молодиків, що приїхали штурмувати підприємство, на думку Савельєвої.

— Вони знову приїхали «віджимати» в мене підприємство. А атовці просто попали під цю «роздачу», — каже вона.

Зоя Савельєва вважає, що стрілянина сталася через непорозуміння: одні приїхали як рейдери, інші — забирати замовлені хрести. Стався конфлікт.

Також вона розповідає, що має конфлікт із Валерієм Кищуком. Називає конфлікт комерційним. За її словами, на кону 140 тисяч доларів.

У відео є аудіозапис того, як Зоя викликала поліцію та як вона блокувала машину з людьми, яких вона називає бандитами

До чого тут «Національний корпус» / «АЗОВ»

Хлопців з «АЗОВу» та «Національного корпусу» із цехом, де сталася стрілянина, пов’язують козацькі хрести, які присутні у версіях обох сторін.

— Ще раніше на території, яку я орендую, були зроблені козацькі хрести. На замовлення, яке раніше приймала Савельєва, — каже Валерій Кищук. — Ще в травні їх поступово почали забирати. Тоді Савельєва почала усіляко заважати нам працювати. Наприклад, відключила нам світло, і ми не могли відвантажувати продукцію. Пізніше мені зателефонував чоловік, який представився власником цих хрестів. Сказав, що його звуть Олександр, що представляє «АЗОВ». Ми з ним зустрічалися, я казав, що власниця приміщення нам заважає нормально працювати, — розповідає Валерій Кищук.

Ті самі слова чуємо і від Савельєвої, от тільки вона каже, що Кищук сам не хотів віддавати хлопцям хрести. Та ще й вимагав від них доплату.

— Нічого святого в цих людей, — каже Зоя. — Це ж пам’ятники воїнам, які загинули. Ні, кажуть, ще по 10 тисяч зверху й забирайте хрести.

Яремчук: «Не розумію, про що мова»

Розповіді двох сторін конфлікту відрізняються тим, що Кищук стверджує, ніби невідомі в балаклавах з’явилися ще 29 серпня. Савельєва каже, що все почалося вранці 30-го.

На місці подій був Олександр Яремчук, який очолював вінницький осередок «АЗОВу» та «Національного корпусу». Про його присутність там говорить знайдений на місці подій закордонний паспорт Олександра.

У п’ятницю, 31 серпня, ми зателефонували Олександру, щоб узяти коментар про події біля підприємства. Проте він сказав, що взагалі не розуміє, про що мова. Коли журналіст назвав йому номер паспорта та спитав, чому документ опинився на місці стрілянини, Яремчук підтвердив, що паспорт його. Але загубив, нібито, ще місяць тому.

— Хотілося б у вас запитати про ситуацію на підприємстві «Ямпільський кар’єр», яка сталася 29 серпня. Там, де була зброя, Renault на литовських номерах… Чи були ви там?

— Ні, не був, — відповідає Яремчук.

— Людина, яка прийшла до нас у редакцію, показала фото вашого закордонного паспорта, який ви нібито загубили на місці подій, — диктуємо номер паспорта. — Це ваш?

— Так, мій, але я його загубив ще місяць тому, — відповідає азовець.

— Тобто ви взагалі не розумієте, про яку саме ситуацію в Ямполі йде мова? — уточнюємо.

— Не розумію, — відповідає Олександр Яремчук.

Невідомі в балаклавах

Через кілька днів після нашої розмови з «азовцем», він згадав, що таки був у Ямполі, де його ледь не вбили. Інтерв’ю про це він дав одному з місцевих видань.

— Ми замовили в Ямполі в пані Зої Савельєвої та проплатили 100 тисяч за чотири пам’ятники захисникам України. Три таких хрести вже стоять у Жмеринці, Піщанці та Теплику. Ці мали встановити в Брацлаві та ще трьох районах. Але забрати своє нам не дали якісь хлопці «на спорті», які зі старту почали мене із п’ятьма побратимами бити й дістали зброю, — розповів Олександр Яремчук «33-му каналу». — Це було досить несподівано, і реально нам дісталось дуже жорстко. Моє авто, на якому товариш спробував вирватись із місця бійки, прострелили мисливськими «калашами» в 4-х місцях. Ось так ми потрапили у Ямполі в крутий заміс та лікарню. Чому викликали Грача із побратимами із Вінниці? Бо під медзакладом нас чекала якась «бригада», а місцева поліція нічого не бачила й нікого на місці не затримала… Якимось дивом нікого в той день не вбили.

Забирали з Ямполя команду Яремчука інші атовці. Про це розповів ветеран Андрій Грачов. Саме він і їздив визволяти побратимів.

— Мене набрали хлопці з «АЗОВа», які опинились не в той час і не в тому місці. І ми поїхали їх вивозити із Ямполя з лікарні, бо там могла бути друга серія бійки за участю так званих «молдованів», — сказав Андрій Грачов. — На місці ми вже нікого із нападників не застали. Але авто Яремчука виглядало як решето. Опоненти абсолютно не постраждали. Їх називають «невстановленими особами». Але це так звані «спортсмени», яким бракує мужності йти на війну… Зате вони із рушницями та кулаками воюють у Ямполі. Ми свою допомогу побратимам надали. Хто тиснув на курок — також знаємо. Тепер справа за поліцією.

Гільзи в салоні

Валерій Кищук підтверджує свої слова відео з камер спостереження, де видно, що невідомі з’явилися біля підприємства справді 29 серпня.

О 15.31 до підприємства під’їхали кілька авто. Серед них була й машина, схожа на Renault, яка потім фігуруватиме в справі як така, у якій сиділи хлопці з «АЗОВа».

Потім це авто потрапить на відео потрощеним, з вибитим склом та гільзами на сидінні.

Також там буде інша машина — Volkswagen Touareg Валерія Кищука. На цьому автомобілі справді видно сліди від куль. Стріляли точно в скло з боку водія та пасажира.

На відео з камер спостереження серед інших молодиків бачимо чоловіка, дуже схожого на Олександра Яремчука. Якщо вірити даті, вказаній на відео, то він з’явився біля підприємства 29 серпня, а не 30-го, як стверджує Зоя Савельєва.

Що кажуть у поліції

За фактом конфлікту з застосуванням зброї у Ямполі відкрите кримінальне провадження за частиною 4 статті 296 Кримінального кодексу України. Про це розповіла прес-офіцер поліції області Ірина Добровольська.

— Учасники події встановлені, допитуються свідки, — каже Добровольська. — За попередньою інформацією, між власником підприємства та орендатором виник конфлікт. Вони почали вирішувати його силовим шляхом. «Підтримкою» заручилися як одна, так і інша сторони. Були пошкоджені два автомобілі та інше майно.

Ірина зазначає, що на місці конфлікту ніхто за медичною допомогою не звертався. Але наступного дня знайшлося кілька постраждалих.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up