Справу затягують? За загибель зубрів майже рік тому досі ніхто не відповів

Справу затягують? За загибель зубрів майже рік тому досі ніхто не відповів
  • У лютому 2016 року на Вінниччині трагічно загинули 17 зубрів
  • Пройшов уже майже рік, а винних не знайшли
  • Правоохоронці не кажуть, як проходить розслідування
  • Активісти роблять висновок — справу затягують спеціально

Ось що написав на своїй сторінці у Facebook один з вінницьких активістів Андрій Плига:

«Ледь не 1/10 усієї чисельності зубрів України загинули на Вінниччину у лютому. Тоді ж одразу по гарячим слідам знайшли шматки м'яса на подвір'ї кількох селян. Вже тоді стало зрозуміло, хто винуватець трагедії. Пройшло півроку. Думаєте, когось покарали? Екоінспекція нарахувала понад 20 мільйонів гривень збитків, і відправила матеріали до Головного управління Нацполіції Вінницької області для встановлення причин загибелі зубрів», — пише Андрій.

Що сталося

Відео дня

На початку року, 1 лютого, біля села Требухів Літинського району загинули 17 зубрів.

О 9 годині вечора, 30 січня, невідомий місцевий житель повідомив у поліцію, що на озері гинуть червонокнижні тварини. Зубри вийшли з лісу на став, де провалилися під лід. Місцеві жителі, які стали свідками цих подій, викликали працівників лісгоспу. Єгері прибули на місце події і їм навіть вдалося витягнути з холодної води одного дорослого живого зубра. Кілька хвилин тварину приводили до тями, поки зубр не піднявся на ноги і не пішов до лісу. У ніч на неділю, 31 січня, вдалося дістати ще трьох мертвих тварин. Коли ж єгері прийшли до озера на наступний день, то побачили, що на поверхню спливли ще п'ять мертвих зубрів.

— Це було ціле стадо — 60 зубрів, — розповів старший єгер Іван Сиваченко. — Їх спеціально гнали на лід, де 800-кілограмові тварини стають фактично беззахисними. Видно було, що стадо не хотіло наближатися до озера, так як зубри бояться води. Але браконьєри — їх, швидше за все, на тому березі було троє — відрізали шлях до лісу, і тварини змушені були вийти на лід. Основна частина зубрів все-таки успішно подолала озеро — так як лід був досить міцним. А ось ті, хто втік ззаду, почали провалюватися в ополонці. На іншому березі зубрів зустрічали ще троє браконьєрів.

Як проходить розслідування

RIA зробила запит до поліції області, щоб дізнатися, як проходить розслідування. І ось яку відповідь ми отримали: «За вказаним фактом розпочато досудове розслідування про кримінальні правопорушення, передбачені частиною 2 статті 248 та частиною 2 статті 364 Кримінального кодексу України».

Більше нічого не повідомили, посилаючись на те, що розслідування триває, і вони не можуть розголошувати подробиці.

Нагадаємо, що не одразу після інциденту кримінальне провадження було відкрите за статтею 249 КК України «Незаконне зайняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом». Про це повідомляла прес-служба вінницької поліції. Винному у загибелі тварин загрожувало до трьох років тюрми.

Виходить, що кваліфікація злочину була змінена.

Чи замішані високопосадовці

Частина 2 статті 248 передбачає відповідальність за браконьєрство для службових осіб або за попередньою змовою групи осіб. Поліція не спростовує жодної версії, які ширилися у ЗМІ після інциденту. А версії були різні. Українська екологічна асоціація «Зелений світ» оприлюднила прес-реліз (goo.gl/FjedaG), у якому зібрала деякі з них.

Наприклад, там йдеться про те, що люди з села, які чули постріли, бачили серед браконьєрів нардепів Івана Мельничука, його друга Юрія Македона, голову Літинської райдержадміністрації та іншу місцеву еліту, керівництво районної поліції.

Також є інформація про те, що у полюванні брали участь кілька людей, які заганяли тварин, стріляли із засідки, вантажили й транспортували забиті туші.

Ці дві версії підпадають під статтю, якою кваліфікували злочин поліцейські. Частковим підтвердженням того, що поліція шукає саме високопосадовців, є друга кримінальна стаття — ст. 364 КК (Зловживання владою або службовим становищем).

Точно відомо поки одне: популяція зубрів, які знаходяться у Червоній Книзі, значно скоротилася саме через це масове вбивство. Втрати ці не компенсовані. І вони точно позначаться на стані всієї популяції зубрів, адже загинули з 17 особин переважно самки.

«Вказівки згори»

Прес-секретар Асоціації «Зелений світ» Віктор Ткаченко розповів журналісту RIA, які наслідки для екології Вінниччини мала загибель зубрів та які мотиви можуть бути у поліції, щоб затягувати розслідування.

— Проблему з захисту зубрів мала б вирішувати обласна прокуратура, — говорить Ткаченко. — Шкода, завдана державі, близько 2,5 мільйона гривень. Страждає також репутація України, як держави, що не може за рік знайти вбивць червонокнижних тварин. Зубрів захищає не тільки українське законодавство, а й міжнародні конвенції, які підписані Україною.

Віктор каже, що правоохоронці могли б уже давно знайти браконьєрів, якби мали волю до цього.

— Є різні способи, — розповідає чоловік. — Наприклад, відстежити хоча б, кому належать телефонні номери, які перебували у районі, коли відбувалася трагедія. Але досі убивство не розкрите. Ні хто заганяв, ні хто стріляв. До речі, такий спосіб убивства зубрів є типовим. Коли тварин заганяють на лід, де вони провалюються у воду. Таким чином загинули останні 7 зубрів, які залишалися у Чернігівській області.

Асоціація «Зелений світ» припускає, що у справі все-таки «замішані» високопосадовці: керівництво обласної поліції чи нардепи.

— Якби браконьєрством займалися звичайні мешканці, то справа була б уже давно розкрита, — говорить Віктор Ткаченко. — Але зважаючи на те, що вона стоїть на місці, можна припустити, що її «гальмують зверху». Я бачу тут тільки два пояснення: або слідчі не мають достатньої кваліфікації, щоб розслідувати вбивство, або виконують вказівки «згори».

Зараз в Україні живуть менше 200 голів зубрів. Це у три рази менше, ніж ще 10 років тому. Ткаченко говорить, що у цих тварин немає природних ворогів. Уся вина за зменшення популяції лежить тільки на людях.

Може бути заповідник

Зробити з місця трагедії заповідник запропонувала Асоціація «Зелений світ». Її представник Ткаченко каже, що тільки у такий спосіб можна врятувати зубрів. Справа у тому, що біля Требухів знаходяться мисливські угіддя.

— Полювати там можна, — каже Віктор. — І якщо мисливець уб’є зубра, він може сказати, що переплутав його з кабаном. Але коли там буде заповідник, то мисливських угідь не стане. Полювати на будь-який вид тварин там буде заборонено. Саме у такий спосіб відновили популяцію зубрів у Біловезькій Пущі. На мою думку, це підходить і для Вінниччини.

Зараз створення заповідника перебуває на етапі підготування наукового обгрунтування того, що він дійсно там потрібен.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Задунайский Торонтуй

    Путин. Рука Кремля.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up