Справа вбивства в Академічному. Як прокурор і адвокати пояснюють мовчання арештованого

Справа вбивства в Академічному. Як прокурор і адвокати пояснюють мовчання арештованого
Анатолій Малєц в судові залі плакав і казав, що йому погано. Захисники (на передньому плані) просили викликали йому швидку
  • Анатолій Малєц на суді про обрання запобіжного заходу не сказав, що не винний.
  • Журналісти від нього тільки почули, що нічого не пам’ятає.
  • Не говорять про невинуватість свого клієнта і його адвокати.
  • Редакція шукала правду і вигадки в подробицях приголомшливого злочину і дізналася, чи писав заарештований за вбивство зізнання.

За кілька годин до Нового року дізналися про жахливе вбивство двох жінок і двох дітей. Найменшу дівчинку ще живою застали медики швидкої й поліція. Трирічна Світланка померла в реанімації. У неї так само, як у 8-річного братика Дениса, 30-річної мами Надії і 65-річної бабусі Валентини, була розбита голова. Начальник поліції одразу, на місці злочину, не зміг назвати журналістам знаряддя злочину. Згодом правоохоронці сказали: сім’ю забив молотком, за ключовою версією слідства, 31-річний глава сімейства.

Програмісту Анатолію Малєцу оголосили підозру. Із оприлюдненої офіційно інформації знаємо: цей чоловік сказав правоохоронцям, де шукати головний речовий доказ. І пакет з молотком дістали зі смітника на Вишеньці.

Чоловік викинув його там, а потім повернувся додому, щоб зателефонувати в швидку і повідомити про знайдені тіла в квартирі? Перед тим він, як прозвучало на судовому засіданні з обрання міри запобіжного заходу, розкидав речі потерпілих, аби інсценізувати пограбування.

Відео дня

«Слідством відпрацьовувалися усі можливі версії трагедії, внаслідок якої загинула родина, — повідомили в поліції на другий день після злочину. — Проведені слідчі та оперативні заходи дозволили визначитися з ключовою версією вбивства — чоловік міг розправитися з колишньою дружиною через тривалий конфлікт. Рік тому подружжя розлучилося, матір зловмисника проживала з невісткою та онуками, у них були гарні відносини. Відтак, за попередньою інформацією слідства, підозрюваний міг вбити рідних людей під час чергової сварки».

Фото підозрюваного із Фейсбуку. Тут Анатолій виглядає не так, яким побачили його під час арешту

Людям не віриться

—- Ми знайомі з часу навчання у технічному ліцеї, — розказує журналісту RIA/20хвилин Антон Булгаков. — Не є друзями, щоб могли душевно постійно спілкуватись, але у соцмережах, наживо вітаємось, спілкуємось. Ніколи не помічав жодних відхилень — ні у мові, ні у поведінці. Звичайно, судити і глибоко оцінювати не можу. Але Толя нічим абсолютно не відрізнявся у поведінці від більшості знайомих. Те, що трапилось, відверто, дуже шокувало. Ще більше — незрозумілі обставини справи, плутанина із «зізнанням», знаряддям вбивства, свідченнями третіх осіб. Варто дочекатися аргументів сторони обвинувачення та сторони захисту і оцінки доказів суддею…

Про Анатолія Малєца ми запитували ще в кількох його товаришів. Ніхто не помічав дивної поведінки чоловіка, якому призначили експертизу на осудність. Говорили, що він не приховував свого життя на дві родини й народжену з іншою жінкою донечку.

— Нормальний хлопець, часто спілкувались, активний був, під час вибухів на складах в Калинівці кликався допомагати з евакуацією, — каже вінничанин Ростислав (попросив не називати прізвища). — Бачив його тижні два-три тому. Він розказував, що мати хвора дуже. Про другу сім’ю говорив поверхнево, коли мала народилась. Зараз не знаю, що про все це думати. Якщо все вказує на нього, то тут вір чи не вір…

У коментарях під новинами про затримання і арешт Анатолія Малєца одні люди одразу хотіли розправи. Але деякі припускали, що на екс-чоловіка можуть просто «повішати» смерті.  

Чи є докази?

— Звідки взяли правоохоронні органи всю цю ситуацію, нам не відомо, — кажуть адвокати Анатолія Малєца, найняті неназваним «родичем родини». — Як завжди: правоохоронні органи мають право на будь-яке тлумачення, а далі, що буде…

Чи готовий захист сказати, що їхній клієнт невинуватий? Замість відповісти на це питання прямо, адвокати описують поведінку свого підзахисного на суді.

— Там дуже достеменно була видна вся ситуація, коли йому стало погано і як він себе вів, — каже адвокат Володимир Білан. — Коли прокурор почав зачитувати підозру, він говорив, що «це не так, це не так». Заперечував. А потім йому стало зле.

Чи розповів, що сталося в квартирі перед Новим роком, чоловік, який тепер потребує психіатричної допомоги? Адвокати кажуть тільки, що він нічого не пам’ятає. Мовляв, зайшов додому, побачив тіла і відтоді в шоковому стані.

Натомість речниця поліцейського главку говорить, у адвокатів робота така, казати, що немає доказів.

— Доказової бази достатньо, щоб можна було і без знаряддя злочину в перший день його затримати за підозрою у вчененні злочину, — сказала Анна Олійник. — Досить на місці було слідової інформації. Призначили більше десятка експертиз. Будинок обладнаний камерами нагляду, тож вивчалися відео з камер спостереження. Є багато свідків, які теж опитані, і є їхні свідчення в матеріалах справи. Тільки, що це за свідки, коли його бачили і про що вони говорили, ми не можемо розголошувати. Це все — дані досудового розслідування. На відміну від адвокатів, не можемо собі дозволити більше розповісти, ніж те, що дозволяє слідство.

Анатолій Малєц в судовій залі просив, щоб йому не світили камерами в обличчя

Як писав зізнання? 

Обґрунтовуючи потребу взяття під варту Анатолія Малєца, прокурор озвучив попередні дані слідства. Сказав, що підозрюваний виніс головний речовий доказ на смітник подалі від дому. І також написав заяву, де «коротко розповів про те, що це він вчинив вбивство своїх дітей, колишньої дружини та своєї матері».

Це прозвучало 2 січня, і суд вирішив, що Анатолія Малєца триматимуть у слідчому ізоляторі 60 діб до наступного судового рішення. Журналісти далі написали: підозрюваний залишив зізнавальну записку, яку дехто чомусь називав посмертною.

— Ніякої записки не було, — каже згодом 20minut.ua прокурор Валерій Шиманський. — Була заява, написана ним після затримання. На підставі цієї заяви хотіли його допитати. Він мав зізнатися, але трапилося так, що заходять адвокати — і він відмовляється давати показання. До сьогоднішнього дня він не дає показань...

Якщо не зізнання, то що писав Анатолій Малєц? Прокурор пояснює зміст описом:

— Якщо почне читати, то подумаєте, що це писала не доросла людина, яка закінчила вуз, а учень першого-третього класу, який не розуміє взагалі, що з нього хочуть, що писати. Просто фрази. Одне слово таке, речення не закінчується, починається зовсім інше речення невідомо про що. От тому будемо призначати експертизи, будемо встановлювати стан його. Чи це він умисно так все робить — показує, що він психічно хворий, чи це дійсно так?

Разом з Надією і дітками поховали свекруху

У селі Білий Рукав Хмельницького району, де вона виросла, поховали вбиту Надію Малєц разом з дітками. Туди ж на поховання забрали матір Анатолія, хоч вона до переїзду в квартиру сина і невістки жила у Вінниці за іншою адресою. Анатолій був її єдиним сином. Тіла убитих слідство передало на поховання людям, яких визнали потерпілими в провадженні, — матері та сестри Надії.

Редакція зв’язалася з адвокаткою сестри, і та сказала, що родина ще не оговталася від втрати, тож розмови по справі не було. Ми хотіли дізнатися, чи вірять родичі Надії у версію розслідування. Поки це питання без відповіді.  

За інформацію з відкритих джерел редакція дізналася, що Надія з Анатолієм були разом з 19 років. Розлучилися офіційно на початку 2017-го, але продовжували жити у спільно нажитій квартирі — двоповерховій чотирикімнатці в Академічному. Сюди кілька місяців тому переїхала онкохвора мати Анатолія. Вона, як розказали близькі родини Малєц, всіляко підтримувала невістку з дітьми і була проти іншої жінки в житті сина.

Фото Надії Малєц з соціальних мереж. Редакція співчуває родині вбитої



Читайте також:

«Моя Надя, донечка»: вінничани прощалися із вбитими в Академічному

Трагічне вбивство в Академічному: підозрюваному батьку дали 60 діб арешту (ОНОВЛЕНО)

Чи писав Анатолій Малєц зізнання? Про записку арештованого за вбивство сім’ї в Академічному

Сенсаційні подробиці убивства сім'ї Малєц, і фото коханки Анатолія Малєц

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (30)
  • Снежанна

    Новая жена его привораживала с самого начала. По человеку видно, что он под воздействием. Гипноз, порча- называть можно как угодно. Как Гибсон ушел от жены и кучи детей к страшной новой. Делала , конечно, не на такой результат. Ну, уж как получилось. Ужасный финал. Ничего нельзя исправить. И для оставшихся в том числе. Они тоже мертвы. Хоть пока и ходят по земле.

    Жора reply Снежанна

    Странно я этот коммент прочитал уже как написал свой в соседней теме. Когда писал свой то этот ещё не читал, Снежанна я с вами согласен.
    Думаю это Снежанна психолог,мой привет Вам!
  • Анонім

    Цікаво як почуває себе зараз Ліна? Вона і є головною винуватицею трагедії, що сталася, адже якщо б не вона, то нічого такого страшного ( на мою думку) могло б не трапитися. Краще б її хто забив молотком по дурній кривозубій макітрі, чи її дитину, щоб відчула сука як це.... А він і так здохне... В мене все...
  • Жора

    А эта ссылка для Торонтуя, пусть не расслабляется там в Канаде, там тоже могут посадить в тюрьме без вины.А вообще есть много примеров как женщины из СНГ выходят замуж ха иностранцев, потом там их убивают , и первые кто попадает под подозрение это жена иностранка . Про то что иностранцы используют браки для того чтобы тайно женщина перевозила наркотики , это тоже есть в мировой практике . Муж инстоанец дал чемодан и попросил перевезти, она даже не догадалась, а потом тюремный срок. И таких  случаем много .
    https://www.mk.ru/social/2016/12/15/russkaya-znachit-vinovna-rossiyanku-v-kanade-posadili-pozhiznenno-i-bezvinno.html

  • Жора

    Напишу ещё по поводу онко заболеваний  , и почему до сих пор не могут понять причину их появлений.
    Человек рождается на земле по воле бога, бог даёт ему жизнь и бог отбирает.И человек проходит испытания за всю жизнь, это и трудности и разные переживания.
    И если человек нажимает стоп кран ,и говорит что все немогу жить, и жизнь без смысла, а причин может быть много. В данном случае это свекровь ,она переживала развод , и для неё уже жизнь закончилась после развода.А теперь главный момент...В таких случаях уже бог нажимает стоп кран и забирает к себе человека.Просто бог даёт ему онко заболевание.
    Онко врачи могут быть со мной не согласны, но я не собираюсь вам доказывать . Ваше мнение мне пох.

    боба reply Жора

    садишься на маршрутку 16А  и едешь в самый конец!  там становишься на табуретку и рассказываешь свой рассказ)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:30 Шукають двох чоловіків на Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled 09:18 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:36 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up