Скільки забрали у вбитого валютника, навіть дружина не знає

Скільки забрали у вбитого валютника, навіть дружина не знає
Віктор займався валютними операціями з 90-х. Стояв на „Урожаї”. Хтось дочекався його в під’їзді будинку на Космонавтів і вбив прямо під дверима квартири. Дружина викликала швидку, не знаючи, що медики будуть їхати саме до її чоловіка...

Кілька кроків він не дійшов додому. Ніс сумку з продуктами і мав при собі велику суму грошей. З проламаною головою і без сумки знайшли його на виході з під'їзду сусіди. Не впізнали. Яка сума була при валютнику, знає тільки той, хто його убив.
- Суму грошей, якою заволодів убивця, встановлюємо, - сказала прес-офіцер обласної міліції Анна Олійник.
А між сусідами пішла чутка про 20 тисяч доларів. Цього не підтвердила дружина загиблого Віктора.
- Я не знаю толком, скільки було грошей, - сказала Ірина.

Убивця наслідив
Віктор повертався додому, коли на нього напав невідомий. Скоріше за все, вбивця чекав на сходах вище. Щойно валютник зайшов у під’їзд і став підніматися на площадку до своєї квартири, він вдарив його зверху по голові. Можливо, битою.
Це було близько 16.20 минулої п’ятниці. Черговому по „102” зі швидкої повідомили про вбивство на Космонавтів, 43 о 17.40. Експерти потім сказали, що 61-річний вінничанин загинув від черепно-мозкової травми з переломом основи черепа.



- Ховали його в закритій труні? - питали сусіди в тих, хто бачив, як виносили покійного з їхнього двору в понеділок. - Кажуть, у нього око вискочило, такий удар був?
- Труна була відкрита, а удар справді сильний був, - каже мешканець будинку на Келецькій, 43 Володимир. - Його, видно, з верхньої площадки гепнули. Він лежав на останній сходинці головою до виходу. Підчекав хтось і дав.
Орендарі квартири навпроти кажуть, що в той день не бачили підозрілих у під’їзді чи біля входу. І нічого не чули.
- Наша дівчина вийшла близько 16.00, коли тут ще нічого не було, - говорить жінка з дверей напроти квартири убитого. - А коли вона поверталася за півгодини – міліція працювала. Тут стільки було крові. Він яйця ніс, і вони побиті валялися. Брудні сліди від взуття вбивці вели за ріг будинку. Він же вбивав не просто, щоб убити, а щоб забрати все. Обшукував і забруднився. Але ми не чули нічого. Потасовки не було. Це в дві секунди сталося. Як подумаю, що будь-хто міг випадково опинитися на дорозі у вбивці і бути так само вбитий, то страх бере. Це жахливо.

Сусіди: „Добрий був чоловік”
Дехто з сусідів до злочину не знав про заробітки Віктора. Чули про нього, як майстра на всі руки. Знають, що дружина - домогосподарка, а дочка – дев’ятикласниця. Главу сімейства не бачили на авто. І їхня щаслива родина їздила на море не за кордон, а в Одесу. Не шикували, мовляв.
- У цієї людини не було шикарної машини. Він жив, як і всі ми, прості люди, які так само ходять на роботу, - написала вінничанка Вікторія в коментарях до новини про вбивство Віктора на сайті „20 хвилин”. – Усе вкладав у свою сім’ю і дитину. Був чудовим батьком і особливо чоловіком. Навіть ремонт в квартирі робив сам. Людина на всі руки! Він пережив 90-ті, ті погрози, той жах... А це просто „наводка”... Ми два десятка років живемо в одному будинку. Всі сусіди знають: могли б просто пограбувати квартиру, де гроші лежать, але треба було саме убити!
- Він такий добрий був, - каже інша сусідка покійного. - Літом то упаковку води, то тортика волоче дружині і дочці. Казав на них „мої дєвочки”. Дуже хороший був чоловік.
- А я його не знала, - каже інша сусідка. - Коли приходили до нас брати свідчення, то мені фотографію його показали. Не впізнала. З жінкою його я віталася. Симпатизую їй. Вона славна така. Я чула, що вона ніде не робить, то питалася інших, хто її чоловік. І мені сказали. Але щоб я його в лице хоча б знала, то ні. Шкода Іру. Сама з дочкою лишилася.

Валютники: „Це не ваша справа. Не лізьте!”
- Я знав його, - розказував таксист на ринку „Урожай” журналісту про покійного валютника. – Але хто вам тут що скаже з цього приводу, якщо з міліції приходили і питали, й то валютники не хочуть розказувати нічого?
- Це не ваша справа. Не лізьте сюди. Це справа міліції, - відреагував на спробу дізнатися більше про Віктора від його „колег” чоловік, що рахував просто на площі біля “Урожаю” пачку грошей, скріплених резинкою.  
- Так, я його знав.  Хороший був чоловік. 52 року народження. 14 квітня в нього день народження мав би бути. Все, більше говорити не хочу. І ніхто з нас не захоче, - сказав валютник і пішов геть від питань.
У той день Віктора ховали. Як розказали потім сусіди покійного, троє з валютників, які прийшли прощатися з убитим „колегою”, були жертвами розбійних нападів і ледь вижили.
- Валютники, які з ним робили, розказували, що в трьох з них пластини стоять в голові. Голови їм ламали, - каже Володимир.

Як шукають свідків
В обласній міліції повідомили про вбивство на Космонавтів з телефонами для свідків. Сказали, що проводять слідчо-розшукові заходи. За вбивство з корисливих мотивів загрожує від 15 років до довічного ув’язнення.
Мешканці мікрорайону кажуть, що їм показували фоторобот ймовірного вбивці. Але сектор зв’язків з громадськістю його пресі не надав і, щоб не зашкодити слідству, подробиць розслідування не розголошує. Але вже відомо, що криміналісти на місці відзняли відбитки. Лишився чіткий слід взуття - берця імпортного виробництва.
- Міліція тут три дні ходила. І в нашому, і в сусідніх будинках людей опитували, - говорять люди.
- До мене підходив у суботу міліціонер в штатському і питав, які я сигарети курю, - розказує працівниця фірми, що неподалік місця злочину. – Я відповіла, а він питає: „А зазвичай які курите?”. Хіба я щодня обираю іншу марку сигарет? Які курила, такі й курю. Так і сказала, і він пішов.   
Купу недопалків під під’їздом, де було вбивство, фотографували під час огляду місця події криміналісти. Убивця міг чекати жертву, спаливши не одну цигарку. Тепер, виходить, перевіряють це.
- Я за все життя стільки не спілкувався з міліцією, як за два вихідних дні, - каже мешканець будинку №39 Микола. - Сім разів приходили до мне додому і на вулиці раз зупиняли. Якось дивно, що я, як автовласник, мусів пояснювати, як так користувався своєю машиною, що в сусідньому домі убили валютника... Всім відомо, що ця „професія” заборонена, і що кришують валютників. Але якщо ви вже даєте їм працювати, то тоді охороняйте їх чи що?

Фоторобот є, але дружина не вірить в нього
Микола описав фоторобот ймовірного підозрюваного, як хлопця в шапочці з дуже жіночним лицем.
- Я ще спитав: „Це дівчина?” І у відповідь почув: чоловік, але дуже гарно поголений, - каже Микола.
Сумнівається Ірина в тому, що на фотороботі справді той, що убив її чоловіка. Дружина валютника не відмовилася говорити з журналістом RIA ввечері після похорон і відчинила двері.
- Вже все розказано, тільки вік не той пишуть. 62 роки було б йому рівно через два місяці, - каже Ірина. - Вже міліція мене вимучила. Я так стомилася від цього всього. Все труситься, і пече, і болить, і страх поселився. Знаєте, від будь-якого шороху страшно...
Ірина була в п’ятницю ввечері вдома і чекала Віктора, коли їй подзвонила сусідка. Та жінка побачила людину в крові у під’їзді й попросила викликати швидку. І тоді Ірина на прохання сусідки набрала „103” і назвала адресу. Тоді вона ще не знала, що кличе медиків до свого чоловіка.
- Він займався обміном з 90-тих, але не тільки цим заробляв. Багато робіт перепробував. В газовому управлінні працював. Для мене це була золота людина, - не втримується від сліз дружина.
Що її чоловік не мав ніколи зброї для самозахисту, ще сказала вона. А про фоторобот нападника ось що жінка каже:
- Мені здається, що на фотороботі наш сусід. Він працює тут недалеко. Схожий на фоторобот, ніби з нього змалювали. Може, його з якогось іншого приводу шукали, не знаю. Але той фоторобот - якийсь ніякий.
Карний розшук просить вінничан, які могли бути свідками цього злочину чи володіють інформацією, яка допоможе встановити особу злочинця, телефонувати за номерами 59-32-12, 59-33-22 або «102». Міліція гарантує свідкам конфіденційність.

Хто стріляв у валютницю на Свердлова, досі невідомо
- Я знаю, що це вже четвертий випадок десь за півроку, - каже про напади на валютників з “Урожаю” дружина покійного Віктора. – Інші були без смертельних наслідків. На Свердлова. На Литвиненка. І ще на Сашу (назвала прізвище, – авт.) нападали. Багато хто з валютників були травмовані від нападів. Така специфіка роботи.
Найбільш допитливі мешканці Космонавтів, яких опитувала міліція, від правоохоронців чули: це вбивство - шостий напад на валютника, але четвертий - саме на валютника з “Урожаю”.
Але журналістам в міліції кажуть лише про один напад на людину цієї неофіційної професії. Влітку впритул стріляли з пневматичної зброї у валютницю на Свердлова. Нападників вбуло двоє. Вони видерли сумку, поранивши жінку в живіт, коли вона йшла до своєї машини. У валютниці були тоді при собі тільки кишенькові.
Цей злочин, як підтвердили в міліції, досі не розкритий. Про інші напади не повідомляють, бо окремої статистики злочинів проти „мінял” чи будь-кого іншого не ведуть. Рахують по кваліфікації.
І якщо говорити про „розбійний напад”, то ще один такий гучний вінницький злочин, під час якого бандит заробив велику суму, не розкрили. Це напад на чоловік в під’їзді будинку на вулиці Баженова. Там стріляли в ногу і теж видерли сумку. В сумці було близько 100 тисяч. Але в цій історії потерпілий до операцій з обміном валют ніякого стосунку не має.
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Anonymous

    Деньги мутят на чем? На том, что тебе дают больше денег чем в банке ? Я например меняю деньги только у валютчиков , возле маги гранда! И доволен . Очень жаль погибшего.. Здоровья, и терпения его родным. Пусть земля будет пухом. А те, кто пишут бред, оно вам аукнится. Искренне желаю.
  • Anonymous

    Я-до нього не йшов. Але саме він та йому подібні створюють ажіотаж біля обмінних пунктів і ситуації,коли там неможливо продати чи купити ВКВ.
  • Anonymous

    Потеря, откуда ты вылезло?
  • Anonymous

    Можете мінусувати,захлинатися "гнівом",але мені їх не шкода. Анітрохи... Вони свій "бізнес" роблять на нас з вами,на нашому поті й мозолях.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up