Пропали гроші з банківської картки? Ви - лох!

Пропали гроші з банківської картки? Ви - лох!
Як розводять. Ми підставляємо себе, коли продаємо чи купуємо щось в інтернеті, коли реагуємо на СМС з пропозицією стати учасником розіграшу, коли піддаємося паніці на дзвінок з банку або міліції, чи навіть коли кидаємо на неперевірені рахунки гроші на допомогу пораненим в АТО. У Вінниці щодня так розводять хоча б одну людину

Шахрай спочатку лякає новиною про можливу втрату грошей чи халепу рідної людини, а потім пропонує допомогу. Другий спосіб - інтригує дешевизною або перспективою заробити. Із переляку чи в очікуванні легкого прибутку, ми й робимо дурниці.

Шахрайський схем – маса, але всі вони схожі і доти невмирущі, поки існує надмірна довірливість людей. Скільки б не писали про шахрайства, їх менше не стає.

Злочинцю досить мати трошки інформації про того, хто потрапив на гачок, щоб його не відпустити. Далі - справа техніки: треба активізувати жертву до дії. Перспектива втратити те, на що розраховуєш, заставляє обдурених спішити до банкоматів, щоб прийняти платіж… Врешті - на картці нулі.

Хоча б один вінничанин кожного дня стає жертвою обману. Як каже начальник відділу боротьби з кіберзлочинами обласної міліції Володимир Плотиця, у звичайний будній день потерпілих три-п’ять, а  то й більше.

- По Україні постраждалих по нашій лінії - близько 100 тисяч, - каже він. – А у Вінницькій області з початку року шахрайств із використанням техніки і мережі інтернет зареєстрували приблизно 400.

Лукавий банкомат
Найбільш вразлива категорія людей для шахрайств, пов’язаних з інтернетом і банківськими картками, - це люди, які щось продають або купують через мережу.  

Дали, наприклад, оголошення про продаж велосипеда. Завтра може подзвонити людина з іншого регіону і швидко погодитися на покупку. Потім щось у неї не буде виходити з перерахунком грошей. Покупець попросить підійти до банкомату, натиснути кілька комбінацій клавіш, а потім задати суму грошей, яку хочете за велик. Нібито ви таким чином дозволяєте надходження грошей. Насправді ж цими діями людина сама перераховує аналогічну суму деінде або взагалі обнуляє картку – все, що було на ній, перераховує шахраю.

Таким способом днями задурили голову 29-річній вінничанці. Вийшло, що жінка сама у себе купила дублянку за вісім тисяч гривень. Керуючись вказівками шахрая по телефону, вона натискала кнопки банкомату. В результаті з її картки гроші перевелись шахраю, якого тепер розшукують.

А якщо ви захотіли купити щось через сайт оголошень, то в міліції радять ніколи не йти на покупку з передоплатою. Таких випадків маса: перерахував завдаток або сплатив одразу все в надії отримати поштою на рідкість вигідну покупку, але нічого не отримав. Продавець як у воду канув.

- Я б радив користуватися такою схемою: отримав на пошті товар, подивися, чи відповідає він картинці з інтернету, а тільки тоді розраховувався. Краще переплатити 50 гривень, ніж втратити все, - каже Володимир Плотиця.

Масштабна схема
Існують й масштабні шахрайства із використанням СМС-розсилок. Сучасні програми дозволяють назвати автором розсилки знаний банк чи оператора мобільного зв’язку. Хіба вам не пропонували стати учасником розіграшу автомобіля, перерахувавши сім чи вісім гривень? І не приходило повідомлення «Вітаємо, ви стали щасливим власником авто!»?

Заступник начальника обласної міліції, начальник кримінальної міліції Олександр Глянько розповів про людей, які таке повідомлення отримали. Він каже, що подружжя вінничан по телефону підводили до того, щоб вони перерахували один відсоток вартості виграного авто, а це – 1700 гривень. Вони ж не могли приїхати протягом трьох годин за виграшем. Щоб машина дочекалася, за неї треба було заплатити. Гроші оператор радив терміново перерахувати через найближчий банкомат, бо скоро кінець дня, попереду вихідні…

Але батько сімейства був під Києвом і, щоб довести сім’і, що розіграш машини - це обман з метою витягти гроші у випадкового абонента, заїхав в автосалон, на який посилався оператор. Звісно, там ніякого розіграшу не було.

- Ви обіцяли автомобіль, ми фіксувала розмови. Розкажіть, як вас знайти, ми під’їжджаємо, - дожимали потім шахрая співрозмовники.  

А він вигадував нові умови, говорив, що салон от-от закриється… Врешті сказав:

- Я не винний. Це мене роботодавці посадили, дали роботу на дому, платять дві тисячі гривень, і я от розказую...

- Ви розумієте, що ви в злочинній схемі? Якщо таке говорите по телефону, ви - злочинець.

- Вибачте…

- Розсилку роблять на будь-які номери. Хто повівся, хто не повівся. З десяти тисяч повелося сто, і вже заробив цей пройдисвіт, - говорить про масштабну схему шахрайства начальник кримінальної міліції.

У дружньому колі
– І коли людина горем убита, збирає гроші на операцію собі чи дитині, теж не гребують, - продовжує Олександр Глянько. - Можуть дзвонити по оголошенню про збір допомоги: «Знаєте, я такий сердобольний, не можу вам не допомогти, перерахую 25 тисяч…» Потім телефонує нібито оператор банку і розказує, що змушена буде повернути платіж назад через якісь складнощі, але тут же пропонує – якщо є банкомат поруч, біжіть до нього. Людина виконує все, натискає кнопки, хвилюється і в кінці кінців чує: «Все, я бачу, гроші проходять, очікуйте завтра на повідомлення про поповнення рахунку». І людина щаслива, що їй допомогли, йде чекати до завтра. А якби ще раз вставила карку в банкомат, то б побачила, що на ній – нулі. Могла б тоді передзвонити в банк по телефону на картці і заблокувати транзакцію.

Навчилися також шахраї втручатися в усталені, зі звичним колом „друзів”, спільноти в соціальні мережі, щоб постити там брехливі оголошення. Про збір коштів комусь на лікування, наприклад, або на допомогу пораненим в АТО.

- Перекуповують спільноти найбільше Вконтакті та в Однокласниках, рідше - в мережі Фейсбук. Від 300 гривень до 15 тисяч пропонують за готову групу, в залежності від кількості учасників. Оплату здійснюють в більшості випадків у російських рублях, - каже Володимир Плотиця. – В групах за інтересами аудиторія усталена. Люди один одному звикли довіряти. І там реклама найкраще спрацьовує. Цього року четверо вінничан постраждали у справі “липового” збору благодійності на дитину. Розслідування проводять наші харківські колеги, тому що кошти пішли в їхній регіоні. У нас тільки потерпілі, які перерахувати шахраям по 100, 200 гривень.



Булька лопнула  

А найбільше втратила в інтернеті родина вінничан, яка вклала… 10 тисяч доларів у віртуальний гаманець з адмініструванням у Росії. На сайті цієї структури нещодавно повісили вибачення перед клієнтами і розмістили заяву в генпрокуратуру Російської Федерації на посередника, який нібито вкрав людські гроші.

- Уклали договір публічної аферти в інтернеті, вдарили віртуально по руках і почали працювати. Почалося з того, що один поклав 100 доларів – заробив ще 20 за місяць. Потім привів ще родичів за бонуси. І так затягло всю родину, - розказує Володимир Плотиця. – Формально, людям можна повернути кошти, але ми розуміємо, що реально ніхто нічого не поверне. Так, це цивільно-правові стосунки. Але що людина може показати в суді? Електронну угоду і роздруківку переписки? Їм в цифрах показували прибутки, показували, а потім – «в нас тимчасова фінансова проблема, зачекайте півроку, ми ваші гроші повернемо». А ці гроші вже давно виведені. Ми їх не можемо побачити, бо це Росія. І враховуючи наші відносини з цією державою, зараз про співпрацю не йдеться. Але заява про злочин написана. Працюємо над цим.

Уся причина в жадібності. І жертв, і злочинців
- Жадібність породжує бідність, - каже начальник відділу боротьби з кіберзлочинами, коли говорить про те, чому люди не перестають купуватися на очевидний обман. Мовляв, хочуть зекономити чи швидко і легко заробити гроші, але навпаки – втрачають.

І теж про жадібність, але злочинців, каже начальник кримінальної міліції Олександр Глянько. Для злодія немає нічого святого, каже він, коли розповідає про засуджених, які й промишляють телефонними обманами і шахрайствами з банківськими картками.  
- На зоні життя обмежене. Не на свободі ж. Але в спілкуванні там людина не має перепон. Засуджені мають час, спілкуються і отримують інформацію. У більшості випадків, інформація до них доходить через халатність людей, дітей, які надто відверті у спілкуванні по телефону. Можуть що завгодно розказати про себе, про батьків, а потім дзвінок – засуджений представився банківським працівником, міліціонером… Діти – джерело інформації, тому що школа не вчить, що не можна говорити по телефону чи писати в інтернеті, і батьки не навчають. І ще одне джерело для злочинців – літні люди, яким радянське виховання не дозволяє думати, що хтось може збрехати по телефону, що він міліціонер.

Нагадаємо про дзвінки на мобільні, після яких вінничани перераховують тисячі, а то й десятки тисяч гривень за визволення синів з міліції чи порятунок їх від відповідальності за ДТП. Люди часто навіть не намагаються перевірити, де син знаходиться. Але якщо той, хто нібито влип, дійсно не відповідає на телефон, в міліції радять засипати співрозмовника, який пропонує вирішити проблему за гроші, питаннями.

- Інтелект включіть, - говорить Олександр Глянько. - Є моменти, коли людям треба ставити питання, щоб з’ясувати, ворог чи друг. А наші громадяни не навчені цьому, довіряють усім підряд, тому й вся країна страждає від пройдисвітів.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (8)
  • Reka Alexandra

    да да,  нас тоже так развели, обидно....и ничего никому не докажешь(((
  • Сокол Марина

    В интернет-магазинах покупать намного дешевле. Просто надо проверить и что пишут про магазин, про продавца в том же самом инете. А на счет продаж в инете все просто - не привязывать карту, на которую тебе должны перевести деньги с номером, который ты "светишь" в объявлении.
  • Дарья

    Скільки б не писали про шахрайські дії, люди всеодно попадаються на гачок. Тому, що люди звикли довіряти один одному. Краще обмежитись з інтернет послугами і ніяких проблем не виникатиме. А з приводу карточок бути обачнішими.

    Воронін Макс reply Дарья

    Можна абсолютно безпечно користуватись інтернет послугами, якщо керуватись деякими правилами:

    1. перевіряти репутацію сайту і не довіряти сторінкам з однотипними коментарами типу "все круто", "качественно и в срок, мне нравиться", "кто не верит, тот ..." и тд.

    2. при покупці товару мало хто погодиться відправити вам його без передоплати(може це ви шахрай), але на такі випадки інтернет ринок маэ гарантувати чесність угоди під свою відповідальність(як ebay)

    3. не користуватись невідомими сайтами та сайтами посередниками
  • Протоукр

    Народ у нас по прежнему наивен и доверчев, часто глуп.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up