Продавати та використовувати піротехніку — заборонено. Що чекає на порушників?

Продавати та використовувати піротехніку — заборонено. Що чекає на порушників?
  • Під час дії воєнного стану заборонено запускати салюти, феєрверки та використовувати петарди.
  • Порушників, які ігноруватимуть обмеження будуть притягуватися як до адміністративної, так і до кримінальної відповідальності. 

Поліція області контролює дотримання обмежень, пов’язаних із використанням піротехніки. Також поліцейські разом з іншими профільними службами перевірятимуть дотримання законодавства щодо реалізації піротехніки на ринках та у роздрібно-торговельних мережах.

— Усі факти порушення визначених обмежень та заборон, будуть фіксуватись поліцією, а правопорушники будуть притягуватись до відповідальності, — зазначають у відділі комунікацій поліції Вінницької області. — Закликаємо жителів Вінниччини з відповідальністю ставитись до використання піротехнічних виробів та не порушувати законодавство.

Повідомлять про факти ігнорування цих заборон вінничани можуть за номером «102».

Відео дня

Відповідальність за порушення

За порушення законодавства у цій сфері та недотримання визначених обмежень, пов’язаних із використанням піротехніки, передбачена відповідальність, зокрема:

  • стаття 164 КУпАП (Порушення порядку провадження господарської діяльності). Штраф від 17 до 34 тисяч гривень з конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва, сировини й грошей, одержаних внаслідок вчинення цього адміністративного правопорушення, чи без такої.
  • стаття 182 КУпАП (Порушення вимог законодавчих та інших нормативно-правових актів щодо захисту населення від шкідливого впливу шуму чи правил додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях). Штраф від 85 до 255 гривень для громадян, від 255 до 510 гривень на посадових осіб та громадян.
  • стаття 195-6 КУпАП (Порушення порядку виробництва, зберігання, перевезення, торгівлі та використання піротехнічних засобів). Штраф від 272 до 1700 гривень з конфіскацією піротехнічних засобів.
  • стаття 296 КК України (Хуліганство). Накладення штрафу від 17 до 34 тисяч або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до п'яти років.

Небезпека для дітей — петарди і феєрверки

Феєрверки та петарди — традиційні новорічні забавки. Насамперед це зовсім не дитячі розваги — вони небезпечні навіть для дорослих з-за наявності вогню та високої температури.

Якщо поруч з феєрверками буде знаходитися легко запалюється речовина, може статися пожежа, тому для запуску подібних розваг потрібно вільне місце.

Крім того, багато хто з феєрверків начинені палаючими елементами. Вони красиво розлітаються іскорками і зірками в небі, але ці частинки феєрверків горять і повинні гаснути, не долітаючи до землі.

Якщо ж ракета встановлюється неправильно, під кутом або виявилася бракованою, тоді ці частинки можуть потрапити на землю і на людей, що може стати причиною загоряння одягу і сильних опіків.

У складі піротехніки містяться численні хімічні речовини, при згорянні вони можуть виділяти їдкий дим, який може призводити до отруєння. Тому піротехніку не можна використовувати в закритих приміщеннях, тільки на повітрі.

Гучні звуки можуть травмувати барабанні перетинки дитини, особливо якщо розриваються поблизу малюка. Вони можуть і серйозно налякати дитину, що надалі негативно позначиться на психіці.

Найпоширенішими травмами від піротехніки є опіки обличчя і рук, тому забороніть дітям запускати петарди і навіть торкатися їх.

При наявності дітей використовуйте тільки самі безпечні феєрверки та виконуйте всі правила по їх використанню.

Тримайте дітей на безпечній відстані від місця, де буде відбуватися запуск, і поруч з собою на всяк випадок тримайте відро з холодною водою.

Перед запуском ще раз перевірте цілісність всіх феєрверків — якщо вони пошкоджені, не запускайте їх, особливо з дітьми.

Не дозволяйте дітям піднімати упаковки від феєрверків, вони могли здетонувати не повністю і можуть заподіяти шкоду.

Пам'ятайте ці всі правила та дотримуйтеся їх після нашої з вами перемоги! Спокійних свят!

 

Читайте також:

Засудили 54-річну вінничанку, яка схвалювала військову агресію росії та зневажала ЗСУ

Напився, стріляв по людях та поранив юнака: під варту взяли правоохоронця

«Хотів їжі». На Соборній п'яний чоловік побив вікна у фаст-фуді

Нові підозри митрополиту: СБУ викрила чергові факти підривної діяльності очільника єпархії

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up