«Порушникам розіб’ють обличчя»: у Вінниці з’явилися скандальні «Лицарі міста»

«Порушникам розіб’ють обличчя»: у Вінниці з’явилися скандальні «Лицарі міста»
Перед одним з рейдів у Києві. Фото: telegram / Лицарі міста
  • У Вінниці почав діяти стихійний рух «Лицарі міста», члени якого борються з порушенням громадського порядку.
  • Кинули недопалок, п'єте алкоголь на вулиці, матюкаєтесь?
  • Тоді не дивуйтесь, якщо до вас підійдуть кілька хлопців та попросять припинити це. Будете конфліктувати — можете отримати кулаком в обличчя. Хто вони такі? 

Спершу такі групи молодиків з'явилися у Києві. І вже встигли наробити там галасу. Зараз хлопців можна зустріти у Дніпрі, Львові, Луцьку, Кременчуці.

Нещодавно осередок руху почав діяти і у Вінниці.

Нагадаємо, у 2014-му у нашому місті діяла команда молодих людей "Модный приговор", які викривали педофілів. Але скоро рух припинив своє існування. Хоча і встигли зловити кількох педофілів.

Відео дня

Читайте також: В Виннице открыли охоту на педофилов – уже поймали пятерых

Звідки «ростуть ноги»?

На рейди вони виходять, організовуючись у мережі Telegram. Там же вони і викладають звіти про патрулювання. Нерідко з'являються і відеоролики, зняті на камери смартфонів. Якщо відмовитеся на прохання піднямати недопалок чи сховати алкоголь, будете погрожувати чи «простягати» руки — вас викличуть на «турнір». Так «лицарі» називають конфлікти із застосуванням сили. Але, як стверджують хлопці, битися вони ніколи не починають першими.

— Коли якась компанія розпиває о другій годині ночі спиртні напої, їм вже добре і вони вже веселі. [...] І якщо ти підходиш до них, і кажеш: будь ласка, не кидайте сміття або підійміть недопалок, то незрозуміло, якою буде реакція, — говорить у інтерв’ю одному київському виданню ідеолог руху Андрій Медведько. — Особливо, якщо там якісь «околоспортсмени», вони відразу починають битися. І тут нам дуже важливо стежити за своєю поведінкою [...] Відео, які ви бачили і де є конфлікти, це — самооборона. Ми не дурні і розуміємо, що якщо будемо просто ходити по вулицях і бити людей, які вчинили якийсь несвідомий вчинок, кинув бичок, наприклад, нас посадять до в'язниці. А нам цього не треба. Та й не бачимо ми вирішення проблеми таким способом: нас будуть ще більше ненавидіти.

Хлопці ставлять перед собою завдання боротися з дебоширами, алкоголіками, нарокоманами, тощо. Одним з основних принципів роботи молодики вважають законність.

Якщо «лицарі» помічають людей, які розпивають алкоголь або кидають на землю недопалки від цигарок, то вимагають припинити безлад. У випадками з недопалками, можуть попросити підняти, окрім свого ще кілька. Кажуть, «з виховною метою».

Від своїх вимог не відступають. Бувають навіть випадки, коли конфлікт закінчується застосуванням сили та викликом поліції.

Зокрема, у мережі є ролик з нічного рейду у Вінниці. Про це вони написали у своїй телеграм-спільноті:

«Весь вечір лицарі міста Вінниця гуляли по парку і робили зауваження одній і тій самій компанії.

— «Не смітіть, не бухайте в громадському місці, не кричіть».

Компанія постійно брехала, що не буде. Ми притягли поліцейських, які були поряд. Поліцейські зробили їм зауваження. Ми пішли, але коли повернулись через годину — та сама компанія бухала і смітила прямо перед камерами. А в процесі розмови ще і погрожувала фізичною розправою. Один з бидланів почав штовхатись. Це була остання крапля перед турніром», — ось як описали вони патрулювання у Вінниці.

А ось відео, як проходив сам «турнір». У кінці бачимо, що чоловік у парку таки піднімає недопалок з землі.

 

Цей рейд проходив у січні. До цього, у кінці грудня 2017-го, був ще один. Він продовжувався з 20:00 до 2:00. За цей час хлопці встигли: забрати пиво у двох п’яних та змусили їх збирати недопалки, розігнали безхатченків з тролейбусної зупинки, які влаштовували там безлад, допомогли поліцейським розігнати п’яних дебоширів…

Також у спільноті «Лицарі» радять небайдужим клеїти такі аркуші «на улюблених місцях алкашів та дебоширів».

Журналісти 20minut.ua написали на сторінку координатора «Лицарів» і попросили зв’язати нас з вінницьким осередком, щоб більше дізнатися про їхню діяльність у місті.

Поки чекаємо відповіді, просимо читачів взяти участь у опитуванні:

Опитування

Чи подобається вам те, чим займаються «Лицарі»?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (162)
  • Nightmare

    Малоосвiчена та незряча молодь.

    У дiйсностi  байдужi дводушники. Дiють та висловлюються виключно в злагодi iз запозиченим штучним свiтоглядом. Медведькiвськi пiдхлiбники, не спроможнi на власнi думки та вчинки.
  • Daily

    так це не дивно у Вінниці  90 відсотків що на автомийках що на СТО одні дебілята працюють
  • Женя Иванов

    да....получат пару раз по морде и перестанут блудить...гопота, которой надо как-то оправданно нападать своей шакальей стайкой
  • Иванов Иван

    модератор харош обсасывать эту ху..а без этих бандитов итак плонятно что вы долб..бы в этот момент
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up