Під час поховання Героя московський піп хрестом побив українського батюшку

Під час поховання Героя московський піп хрестом побив українського батюшку
  • У жалобі була Ямпільська громада. В останню путь проводили загиблого воїна Олександра. Поховання закінчилося скандалом та бійкою, яку вчинив московський піп.

За фактом конфлікту між священнослужителями у Томашпільській територіальній громаді поліція розпочала досудове розслідування. Про це інформує Поліція Вінницької області.

Інцидент стався 22 липня у селі Яланець Томашпільської ТГ під час процесії поховання загиблого військового. Між священнослужителями різних парафій виник конфлікт, внаслідок якого один із них отримав тілесні ушкодження.

—  До поліції із заявою звернувся священник однієї із конфесій про нанесення йому тілесних ушкоджень під час процесії поховання у селі Яланець священником іншої парафії, — зазначають у поліції. — Слідством розпочато досудове розслідування за частиною 1 статті 125 Кримінального кодексу України (Умисне легке тілесне ушкодження). Потерпілого направлено на проходження судово-медичної експертизи. Окрім цього, поліцією внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 1 статті 296 Кримінального кодексу України (хуліганство).

Відео дня

Наразі триває розслідування.

У мережі є відео з похорону Героя. Його опублікував Сергій Тімков. У ролику видно, як московський піп накинувся на українського батюшку та декілька разів вдарив його хрестом.

Почалося усе з виступу українського священослужителя, на завершення промови він звернувся до очільника громади та закликав його заборонити у них діяльність московських попів.

На це деякі жителі відреагували з обуренням, не сподобалося це і представникам московського патріархату. Їх батюшка з хрестом накинувся на виступаючого та декілька разів вдарив хрестом. Розборонили бійку військові.

Український священник не кинувся у бійку, лише відштовхнув попа та сказав: «Відійди кацап звідси».

Побачити це ви зможете наприкінці наступного відео:

Заборона діяльності московського патріархату в Україні

У червні Львівська обласна рада ухвалила заяву про заборону діяльності Української православної церкви московського патріархату в Україні. У ній йдеться, що УПЦ МП неодноразово неприховано виявляла свою антиукраїнську та антидержавну позицію, а служителі московського патріархату впродовж останніх років порушували принципи суверенітету Української держави.

«Ми всі чудово пам’ятаємо, як служителі московського патріархату впродовж останніх років порушували принципи суверенітету Української держави. Власне, під прикриттям керівництва УПЦ МП відбувалася анексія Автономної Республіки Крим, а на Донбасі, у культових спорудах УПЦ МП, переховувались російські озброєні бойовики та диверсійно-розвідувальні групи, які захоплювали наші території та вбивали українців», — йдеться у заяві, яку підтримали більшістю голосів.

Раніше УПЦ МП вже заборонили у Конотопі, Броварах, Стрию та низці інших українських міст. Заборона аргументована тим, що ця церква несе загрозу національній безпеці України.

На Вінниччині наразі діє 2055 релігійних громад. З них 1013 перебуває у єдності з МП. В Управлінні у справах національностей та релігій Вінницької обласної військової адміністрації нашому журналісту розповіли, що про подібну заборону у Вінницькій області наразі мова не йде. 

— Можливо, десь у кулуарах Вінницької обласної ради розмови про заборону й велися. Однак у сесійну залу питання про заборону МП на розгляд не виносилося, — пояснює керівник Управління Ігор Салецький. 

Втім, за його словами, релігійні громади нашої області продовжують активно переходити з-під юрисдикції УПЦ МП до Православної Церкви України. Чималу кількість громад, що висловили бажання змінити юрисдикцію, через воєнний стан поки що не можуть перереєструвати, через це вони досі де-юре закріплені за московським патріархатом.

Останніми до помісної Православної Церкви України приєдналися три парафії у Жмеринському районі. На сторінці Вінницько-Барської єпархії ПЦУ йдеться, що 8 червня прохання про приєднання на ім’я митрополита Симеона підписали парафіяни храмів Покрови Пресвятої Богородиці села Сьомаки, Успіння Пресвятої Богородиці села Межирів та храму Покрови Пресвятої Богородиці села Кармалюкове. 

Наразі 435 релігійних громад Вінницької області перебувають в єдності з ПЦУ. За словами Ігоря Салецького, пік переходу парафій до помісної церкви не пройшов, громади продовжують змінювати підпорядкування. 

Нагадаємо, що раніше у Вінницькій єпархії УПЦ МП повідомили про протоієрея, який з московського патріархату перейшов до ПЦУ, а потім знову вирішив повернутися під юрисдикцію МП. На сайті єпархії йдеться, що священник повернувся зі своїми парафіями.

Втім, в Управлінні у справах національностей та релігій нам розповіли, що громада, на відміну від протоієрея, відмовилася повертатися до УПЦ МП. Парафія разом із культовим майном перейшли під юрисдикцію ПЦУ.

— Цей священник зі своїми громадами провели загальні збори, після чого перейшли під юрисдикцію ПЦУ. Потім він повернувся до МП, але громада залишилася в ПЦУ, — пояснив Ігор Салецький.

 

Читайте також:

На Привокзальній п'янючий водій намагався втекти від поліції. Не вийшло

Вінницькі залізничники затримали грабіжника, який напав на жінку

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (135)
  • Читач33

    Цьому сатаністу ПЦУ-шному мало всипали!
  • Татьяна Джафарова

    Не судите и не судимы будите. Уверена у каждого своя правда
  • Валентина Максимчук

    Покидьки московії  в дорогу за вашим кораблем!

    Читач33 reply Валентина Максимчук

    Ти дурнувате, без церкви опинишся в рові зі зв'язаними руками і простреленою потилицею разом зі своїми дітьми!
  • Оксана Іванюк-Чорномаз

    Давно пора була вигнати ци

keyboard_arrow_up