Палала машина депутата, а поліція все не їхала. Чому? Вже є пояснення

Палала машина депутата, а поліція все не їхала. Чому? Вже є пояснення
Дмитро Уманець (32): Форд Фокус 2007-го року – це була дорога для мене машина. Я ж не олігарх і не син магната, щоб на “мерсі” або “Рендж Ровері” їздити
  • Вночі у дворі житлового будинку десять днів тому хтось підпалив машину депутата-опозиціонера.
  • Він назвав це актом залякування, замовленим людьми із владних кабінетів.
  • Не дарма ж поліція майже годину ігнорувала виклик, - говорять його однопартійці.
  • Чому виклик завис на «102» - мутна історія. Як усе пояснили в поліції? 

Досі залишається нерозкритим злочин, що налякав мешканців кількох сусідніх будинків на Хмельницькому шосе уночі 3 березня. Хтось облив бензином і запалив машину «Форд Фокус», що належала депутату міської ради Дмитру Уманцю. Він каже, що чотири рази дзвонив на «102», а поліції все не було. Вона приїхала через 50 хвилин від часу першого виклику.

- Я вийшов на вулицю й побачив, що машину вже неможливо загасити вручну. Більше того, у мене був повний бак бензину і газу. Машина могла вибухнути, - говорить 32-річний депутат. - Якби полум’я добралося до газового баку, а багажник вже горів, могла би бути трагедія…

Те, що залишилося від «Форду» депутата виглядає, як згарок. Пожежні загасили машину, коли від неї вже мало що залишилися. Авто, як відомо, згорає за пару хвилин.      

Відео дня

Запах пожежі першою почула сусідка з першого поверху. Усіх мешканців дому підняв на ноги її син. Найближчі машини відігнали від «Форду». Одна автівка все ж дещо обгоріла. На місці згодом знайшли пляшку з-під пального.

Бензином хтось облив автівку депутата, а потім чиркнув сірник. Що усе так було, спеціалісти одразу йому сказали. І Дмитро Уманець разом із іншими депутатами опозиційної політичної сили заявив: це був акт залякування, замовлений людьми із владних кабінетів. Пов’язують це з тим, що свободівці не проголосували за кілька ініційованих владою рішень на сесіях.

- Це виходить з владних кабінетів, тому ми розуміємо, які можуть бути палки в колеса вставлені, - говорить про перспективу розкриття підпалу депутат облради Валерій Скрипченко.

Він передбачає, що можуть бути наступні злочини проти інших «свободівців». Говорить, що уживатимуть заходів безпеки, щоб у виконавців було менше шансів на подібні залякування.

– Можна машину на вулиці не лишати, а можна ще й щось інше зробити. Це вже заходи наші внутрішньої безпеки, ми їх обсудимо між собою, - сказав журналісту Валерій Скрипченко.

Депутатську заяву, підписану свободівцями з міської, районної та обласної рад, того ж ранку занесли в управління Нацполіції, на Театральну, 10. Її прийняв заступник начальника Сергій Сокиран. На вимогу провести чесне розслідування та знайти не тільки виконавців, а й замовника, він сказав: проведуть розслідування згідно чинного законодавства.

- Якщо переживаєте за свою родину, то можете у слідчого написати заяву про охорону, - порадив Сергій Сокиран Дмитру Уманцю, бо той сказав, що його дружина тепер боїться виходити з квартири зі дітьми.

Але найцікавіше, що виявилося на цій зустрічі: на виклик по «102» патрульна поліція їхала аж 50 хвилин. Із такими реагуванням, як говорили депутати, неможливо в принципі розкриття злочинів за гарячими слідами, а у цьому випадку - тим паче.

- За цей час палії могли виїхати не те що з міста, а узагалі з території області, - звучало на прийомі.

Щоб розібратися, чому так довго їхала поліція на цей підпал, одразу почали службове розслідування. І у понеділок, 13 березня, головний поліцейський області Юрій Педос пояснив, як так сталося, що інформація про цей виклик «зависла» у службі «102» й була «копам» передана не одразу (патрульна поліція раніше відчиталися про цей виклик, назвала час отримання інформації та прибуття).

- Я з’ясовував особисто, там було трошки по-іншому, - почав пояснювати Юрій Педос. – Коли працівник «102» отримав повідомлення, він негайно поінформував слідчо-оперативну групу. Після того, як було з’ясовано, що група за певних причин їде дуже довго (ми, доречі, тут ще розбираємося), тоді він вже повідомив патрульну поліцію.

- Явно отримавши інформацію, що це злочин, що це підпал, одразу направляється слідчо-оперативна група на місце події. В групі ж є слідчий, оперативник, дільничний, інші спеціалісти, - продовжує Юрій Педос. – І коли дізналися, що вони затрималися, передали інформацію патрульним… Буде дана принципова оцінка, повірте, тим, хто запізнився. Буде з’ясовано, по якій причині це сталося, і будуть дисциплінарні стягнення.

- Які шанси розкрити цей підпал, - також спитали журналісти начальника поліції.

- Не буває злочинів, які не розкриваються, - відповів той.
 

Реакція Дмитра Уманця у Фейсбуку на пояснення поліції

«Ну, тепер все ясно… Тобто, якщо завтра на когось будуть нападати бандюки, і вам вдасться подзвонити 102, то там диспетчер замість того, щоб одразу викликати патруль на місце, де ще можуть перебувати злочинці, він вирішить все ж викликати слідчо-оперативну… мабуть, аби зафіксувати вашу смерть чи ше шо, а не аби припинити злочин та піймати злочинців по гарячих слідах…

До речі, на скільки мені відомо, тоді була лише 1 машина з слідчо-оперативними (і це ніби нормальна ситуація)… і звісно, будучи на інших злочинах, вони мали закінчити роботу там, а потім їхати до мене, очевидно, розраховуючи, що на місці вже є патрульні… Слідаки фактично добу були на ногах то говорити, шо це їх проблеми, на мою думку не зовсім коректно.

Для мене це доказ імпотенції поліції та її керівництва. Я розумію тепер, шо якщо завтра прийдуть до мене, навряд чи я зможу розраховувати на поліцію, а тому треба думати про купівлю зброї...»
 


Читайте також:

На нічний підпал машини депутата поліцейські їхали аж 50 хвилин (ВІДЕО)

У Вінниці депутату Дмитру Уманцю вночі спалили автівку (ФОТО)  

Поліція шукає, хто підпалив «Ford» Уманця. В мережі пишуть, кого підозрюють

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:07 Вінничанам нагадують про безкоштовну вакцинацію домашніх улюбленців: графік щеплень на травень 20:55 «Моє життя нічого не варте порівняно з нацією». Історія полеглого Героя Назарія «Грінки» Гринцевича photo_camera 20:17 У Вінниці водій маршрутки збив велосипедиста 19:23 У Тульчинському районі двоє раніше судимих чоловіків вкрали скутер photo_camera Від читача 14:32 ЗАКОН СУВОРИЙ, ПРОТЕ СПРАВЕДЛИВИЙ: НА КОГО РОЗРАХОВАНА ДІЯ СТАТТІ 40 ККУ 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:22 У Вінниці на електронні аукціони виставляють чотири земельні ділянки. Де і коли вони відбудуться? 18:18 Від десяти мільйонів гривень. Як виглядають найдорожчі квартири, виставлені на продаж у Вінниці photo_camera 17:58 «Цинізм та нелюдяність» — читач про МСЕК. Новий огляд декларацій голів міжрайонних медкомісій 17:30 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 17:21 Вночі хлопець намагався відібрати у вінничанина телефон photo_camera 16:23 Черги в інформаційному центрі: пільговики масово поновлюють картки вінничанина 16:08 «Беріть рукавчики, мішки для сміття та гарний настрій». Запрошують на прибирання берегів Південного Бугу 15:37 Незрячий вінницький художник створює картини зі скульптурного пластиліну 15:07 Несіть тільки живі квіти: завтра «живим коридором» зустрічатимуть загиблого «Грінку» 14:19 «Укренерго» попереджає про можливі відключення світла по всій Україні у вечірній час 14:15 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:43 Заступника мера Гнівані Віктора Гавришка відправили під варту. Застава – 2,4 млн гривень 12:47 Майже 1,5 мільйона гривень витратять на підготовку фонтанів у Вінниці 12:22 Надзвичайники Вінниччини показали кадри гасіння пожежі після влучання в об'єкт інфраструктури photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up