Навіщо націоналісти зірвали тренінг для журналістів на ЛГБТ-тематику

Навіщо націоналісти зірвали тренінг для журналістів на ЛГБТ-тематику
Націоналісти обливають олією учасників тренінгу
  • На заході мали навчати, як правильно і толерантно висвітлювати теми про ЛГБТ. Натомість до приміщення зайшли люди в масках і облили одного зі спікерів олією.
  • Ми поговорили з усіма сторонами конфлікту, щоб дізнатися, чому одні перешкоджали проведенню тренінгу, чого тепер домагаються інші і що про все це говорять в поліції. 

Минулої суботи, 1 лютого, в готелі «Поділля» проходив тренінг для журналістів з питань сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності. Захід був закритого характеру і мав тривати два дні. Під час першого дня до приміщення, де знаходилися всі учасники тренінгу, увійшли три людини, двоє з яких були у масках. 

Чоловік без маски, в особі якого впізнаємо очільника місцевої націоналістичної організації Романа Костишина, почав запитувати: «Хто організатор?». Йому повідомили, що захід проводиться для журналістів і попросили покинути приміщення. Натомість Костишин дав вказівку своїм спільникам обливати спікера тренінгу олією та обсипати його пір’ям. З вигуками про те, що у Вінниці ЛГБТ-пропаганди не буде, нападники покинули приміщення. 

Одразу після інциденту на місце прибула поліція. Того ж дня було відкрите кримінальне провадження за двома статтями: 171 (перешкоджання законній журналістській діяльності) та за частиною другою статті 296 (хуліганство). 

— Ми наполягаємо на належній кваліфікації. Ми хочемо, щоб до справи додали 161 статтю Кримінального кодексу (умисні дії, що спрямовані на розпалювання ворожнечі — авт.) Про мотив ненависті відкрито заявляли самі нападники. Докази ми передали поліції, — розповідає представниця благодійного фонду «Гендер Зед» та співорганізаторка тренінгу Крістіна Собко. — За декілька днів до проведення заходу ми надіслали до поліції лист з проханням забезпечити громадський порядок, оскільки тема тренінгу конфліктно-чутлива. Але поліції під час заходу не було.

Збій у системі

У поліції підтвердили факт надходження такого листа і повідомили, що на тренінгу була присутня поліцейська з управління превентивної діяльності. Її посаду і прізвище нам не сказали.

— Вона не могла фізично протидіяти діям нападників. Тому набрала 102 та викликала патруль, що був наближеним до місця конфлікту, — говорили в прес-службі поліції.

Пізніше нам повідомили про збій у внутрішній системі комунікацій і про те, що представниці правоохоронних органів на тренінгу, ймовірно, не було. За словами прес-офіцера поліції Вінницької області Анни Олійник, за цим фактом розпочате службове розслідування. 

— Ми перевіримо дії наших працівників, щоб визначити, чи справді була можливість уникнути конфлікту.

Залякування і тиск

Інша співорганізаторка заходу та журналістка Інга Фляжнікова розповідає, що на тренінгу були діючі та майбутні журналісти. На її думку, своїми діями нападники чинили моральний тиск та залякували присутніх.

— Чи будуть після цього ці 18-річні братися за висвітлення таких тем? Або вони будуть боятися? Якщо у «нациків» були якісь питання до представників ЛГБТ-спільноти, то не розумію, до чого тут тренінг для журналістів, — говорить Фляжнікова. — Я прийшла на тренінг не для розваги. Інформація, яку ми мали отримати, потрібна для якісного і толерантного виконання журналістської роботи. Її ми отримати не змогли. Це перешкоджання журналістській діяльності.

Скріншот з відео

Фляжникова говорить, що після інциденту мала зустріч з керівником поліції Вінницької області Юрієм Педосом. За її словами, він обіцяв всіляко сприяти розслідуванню, а під час наступних подібних заходів забезпечувати охорону.

Деструктивні ідеї

Іншої думки з цього приводу Роман Костишин, який є керівником націоналістичної організації «Едельвейс» і безпосереднім учасником конфлікту. Саме ця організація взяла на себе відповідальність за скоєне.

— Ніякого толерантного висвітлення ЛГБТ-тем не має бути. Це деструктивні ідеї, які руйнують інститут сім’ї, — говорить Костишин. — Ми будемо протидіяти проведенню подібних заходів й надалі. Своїми діями ми показали всьому світові, що в Україні такого не буде. 

На зірваний тренінг вже відреагувало посольство США в Україні. На офіційному Твіттері представництва йдеться про стурбованість інцидентом. Також там сподіваються на ретельне розслідування. 

— Особи всіх людей, які причетні до правопорушення, встановленні, з ними працює слідство, — говорить прес-офіцер поліції Вінницької області Анна Олійник. — Наразі працюємо за первинною кваліфікацією (стаття 171 та частина друга статті 296 Кримінального кодексу України — авт.) Можливо надалі, після ретельного вивчення відео, опитування всіх сторін конфлікту та проведення всіх необхідних слідчих дій, буде перекваліфікація на інші статті, зокрема, на 161 (розпалювання ворожнечі — авт.) 

Ніхто не затриманий

Наразі ніхто з підозрюваних не затриманий, адже статті, за якими відкрите кримінальне провадження, цього не передбачають. Молодики проходять у статусі свідків. Одного, ймовірно Костишина, вже викликали на допит. 

— Люди в масках, які були зі мною — то невідомі патріоти. Особисто я потреби в масці не бачив, — говорить Костишин. — Через цей конфлікт мене не позбавлять волі. Думаю, що вироком буде «хуліганка».

На запитання журналіста, чому не можна було провести мирний діалог з організаторами та учасниками без застосування олії і пір’я, Костишин відповів, що серед присутніх не було тих, з ким можна було б розмовляти.

Не були готовими

Ми також поговорили зі спікером тренінгу, запорізьким психотерапевтом Олексієм Ізотовим. Саме він проводив навчання, коли до приміщення увійшли нападники. І саме на нього вилили більшу частину олії. Олексій говорить, що організація «Гендер Зед» вже давно проводить подібні заходи по всій країні, але в такій ситуації він опинився вперше.

— Метою нашого тренінгу було підвищення компетентності в плані висвітлення тем стосовно сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності. Захід був для журналістів. На ньому не було «живих книг» info, тому я не розумію, чому так сталося. Ми не були готовими до такого, — розповідає потерпілий Олексій Ізотов. — Нападникам намагалися пояснити, що їм нема чого там робити, але вони не звертали на це ніякої уваги. Просто вилили олію та пішли.

Читайте також:

Важливе за тиждень. Новини від 27 січня до 3 лютого, які ви могли пропустити

На жмеринському Telegram-каналі «злили» відео-компромат і тепер просять захисту Авакова
 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (15)
  • Грицько Штахета

    - Бэрримор! Что там за шум на улице?

    - Это гей-парад, сэр.

    - И чего же они хотят, Бэрримор?

    - Однополой любви, сэр.

    - Им разве кто-то запрещает?

    - Нет, сэр.

    - Так почему же все-таки они так шумят?

    - Пид@р@сы, сэр.
  • Николай Шевчук

    НЕ люблю націоналістів. Але тут їх підтримаю!!!!!
  • N.B.

    И почему у нас под брендом националистов полно как не подмосковной малоросни типа Белецких скрывается, так просто мудрого до упора нариду. Гейская тематика - лакмус. По ней проще всего отличить абориген от цивилизованных обществ.
  • Отакої

    Як бачимо, в коментарях нижче шустро набігли гомосексуалісти з тієї гей-конференції.

    ML reply Отакої

    головка не болит?
    обозвать всех комментаторов геями.. а ты тогда кто?

    Алекс reply Отакої

    Если на конференцию геев приходят чуваки в масках и с маслом - есть вопрос, кто же из них бОльший гомосексуалист :)

    Вафлекс reply Алекс

    Ты.

    Алекс reply Вафлекс

    Забавный ты педрилка. И ник соответствующий.
    Поцреот по вызову, наверное?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 Shahed 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up