Інтервью з головним слідчим Вінниці про найбільш гучні справи року

Інтервью з головним слідчим Вінниці про найбільш гучні справи року
Зараз у місті 75 слідчих міліціонерів. По 25 у кожному відділі. І кожен слідчий завантажений кримінальними провадженнями - веде не менше 15 справ одночасно. Відколи діє нове кримінально-процесуальне законодавство, зареєстрували в чотири рази більше злочинів, ніж за місяць доти

В міліції Вінниці не вистачає слідчих. Проваджень у одного слідчого міліціонера водночас не менше 15. Чи встигають досконало розібратися у всіх кримінальних історіях Вінниці його підлеглі, відповідав «20 хвилин» заступник начальника міської міліції, начальник слідчого відділу Сергій Кримчук.

- З часу вступу в дію нового кримінально-процесуального законодавства слідчі міського відділу зареєстрували в Єдиному реєстрі досудових розслідувань 1080 кримінальних проваджень. І це більше, ніж третина усіх прийнятих до провадження справ за цей рік. Слідчих працює по 25 у першому та другому відділах і у Вінницькому міському відділі. Тобто на 75 слідчих маємо 1080 кримінальних проваджень. Це велике навантаження.

Хіба реально впоратися з такою кількістю розслідувань – щонайменше 15 справ на слідчого?
- Складно. І в якісь мірі слідчі не встигають виконати той об’єм слідчо-розшукових дій, щоб провести повноцінне розслідування. Але це питання практично вирішене. Ввели додатково по 15 посад слідчих в перший і другий відділи міліції. Зараз проходить їх відбір з діючих працівників міліції. І буквально в найближчі дні вони зможуть розвантажити слідчих.
Крім того, щоб покращити роботу слідчих, з грудня їм підвищать зарплату. Думаю, що це буде значимо. Наскільки мені відомо, збільшать більше, ніж на тисячу гривень. Зараз середня зарплата слідчого десь три з половиною тисячі гривень.

Додали в зарплаті не тому, що слідчі звільняються через велике навантаження?
- Сьогодні жоден зі слідчих не звернувся до мене з рапортом про звільнення, бо його не влаштовують умови роботи, не задовольняє режим, матеріальне забезпечення чи навантаження. Всі слідчі працюють. Вже 20 справ закінчили та склали обвинувальні акти. До нового року планується закінчити ще 43 кримінальних провадження, в яких розслідування проводилося винятково за новим Кримінальним процесуальним кодексом – з моменту внесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань і до складення обвинувального акту й направлення матеріалів на розгляд суду.

Про грабіжника модулю Приватбанку в міліції казали: «Ми через три дні його знали і могли взяти, а з новим кодексом затримаємо під Новий рік». Чому так?
- Справа в тому, що згідно з новим кримінально-процесуальним законодавством, негласні слідчі (розшукові) дії можна проводити на підставі ухвали слідчого судді. І для того, щоб їх проводити, слідчий звертається з відповідним клопотанням до прокурора, а потім до суду, і суд виносить ухвалу на проведення таких дій. Мабуть, оперативники, які з вами спілкувалися, якраз гадали, що процедура звернення слідчого до прокурора, а потім до суду займе великий проміжок часу.
Раніше вони могли проводити частину заходів без постанови суду - тільки за погодженням прокурора. Сьогодні це заборонено. Кримінально-процесуальним кодексом прописаний порядок отримання дозволів на проведення цих заходів.

Оперативно працювати не вийде?
- Ніхто не передбачав, що буде така хороша взаємодія між прокуратурою, судом і міліцією в оперативному розгляді матеріалів. Чергують прокурори, що наглядають за кримінальним провадженням, визначені слідчі судді. Ми цю процедуру декілька разів проходили і вже випробували.

Складніше буде працювати зі свідками в умовах нового кодексу? Ваші підлеглі побоюються, щоб люди не відмовлялися свідчити.
- Якщо свідок був допитаний під час досудового слідства, то суд при судовому розгляді теж досліджує його покази. Він обов’язково має його викликати в судове засідання, допитати, з’ясувати всі йому відомі обставини. Є випадки, коли суд може викликати цю особу на допит ще під час досудового розслідування. Якщо особа-свідок важко хвора, суд може виїхати на виїзне судове засідання в медзаклад чи за місцем проживання, щоб зафіксувати важливі свідчення. І за принципом змагальності сторін, захист теж може викликали на засідання свідка, який може засвідчити факт.
Свідок має бути свідомим і чесним. Якщо він дійсно був очевидцем, дав свідчення під час досудового слідства, він має їх підтвердити в судовому засіданні. І не варто змінювати свідчення. Кримінальна відповідальність за дачу свідомо неправдивих показань залишилася.

Адвокати радять без паспорта на вулицю не виходити, щоб не опинитися в міліції.
- Те, що змінилося по затриманню, - це тільки позитив. Якщо раніше слідчий затримував людину за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення, то міг десять діб протримати, не пред’явивши звинувачення. А сьогодні, згідно з діючим Кримінальним процесуальним кодексом, затриманому мають повідомити про підозру протягом доби. Якщо ні – людина негайно звільняється.
А затримати людину можна тільки на підставі ухвали слідчого судді. Думаю, що це адвокати самі не розібралися. Людям не варто лякатися. Кодекс у нас демократичний, і громадяни захищені настільки, що можуть спокійно пересуватися, займатися своїми справами і не боятися нікого. Якщо вони чесні громадяни.

Чи були у Вінниці злочини із застосуванням вогнепальної зброї?
- Бог милував від застосування вогнепальної зброї. А злочини з використанням пристроїв для відстрілу гумових куль були. І мешканці міста знають, де стріляли з хуліганських спонукань з пневматичної гвинтівки чи пістолета. Ось днями знов є затриманий чоловік, що в стані алкогольного сп’яніння почав безладну стрілянину і поранив двох людей. Підійшов до компанії і попросив цигарку, а йому відмовили. Стрілка затримали. Вилучили китайський пістолет, який стріляє металевими кульками.

Цей рік додав щось у список «висяків»?
- Ні. З 13 убивств лише одне не розкрите, але особу встановили і затримали в Росії. Триває процедура екстрадиції. У нас є нерозкриті вбивства минулих років. Торік – одне нерозкрите убивство. Не встановлено особу, яка скоїла цей злочин. Це було неочевидне вбивство, і дуже важко встановити свідків та причетних, але робота продовжується.
Торік була у нас порушена кримінальна справа за фактом убивства хлопця-студента, знайденого в річці. Його доставляли напідпитку у відділення міліції на залізничному вокзалі, звідти відпустили, а через певний час знайшли в Південному Бузі. На тілі не було ознак насильницької смерті. Прийняли рішення про порушення кримінальної справи за фактом вбивства, бо не встановлені обставини його загибелі. Це вбивство Кривоноса.

Довідка
Статистика слідства за 11 місяців року така: розслідували майже три тисячі кримінальних справ, (2991) і відсотків 40 з них довели до суду з обвинувальними висновками (1194). А з 19 грудня, відколи керуються новим кримінально-процесуальним законодавством, справ у слідчих набігло понад тисячу - 1080 за три тижні. Це більше третини від усіх проваджень за рік.

Ці злочини року слідство називає резонансними
Які вінницькі кримінальні справи начальник слідчого відділу вінницької міліції вважає найбільш гучними?


- Це всі 13 убивств, - каже Сергій Кримчук (35)

12 з них розслідувані та віддані до суду. Але одне вбивство лишається нерозкритим. Воно у головного слідчого Вінниці в рейтингу гучних справ – на першому місті.

1. Хто убивця, лише припускають
Мешканку Свердлова знайшли задушеною у підвалі її будинку №37. 15 липня її хтось убив, а потім заніс у підвал і кинув. Жінка якийсь час жила з 49-річним громадянином Росії, який тепер там затриманий. Триває процедура його екстрадиції. Поки підозрюваного не допитали, припускають, що це убивство - на побутовому ґрунті.

2. Побиття під міліцією
Інваліда Віктора Прядка побили на Ленінградській, неподалік від приміщення сьогоднішнього першого відділу міліції, а тоді – Староміського райвідділу. Троє юнаків завдали травм, він яких вінничанин помер у лікарні. Звинувачені під арештом. Справу вже розглядає суд.

3. Материнський замах на вбивство
Вінничанка намагалася убити себе і дочку-восьмикласницю у жовтні в квартирі на проспекті Космонавтів. Сусіди вчасно викликали медиків і обох врятували. Жінка тепер - в лікарні. Дочка – на утриманні родичів. Слідство чекає експертизи на осудність жінки, яка напоїла снодійним себе і дитину, бо наснився якийсь страшний сон.

4. Приватбанк і студент-заочник
І недавній розбійницький напад на відділення Приватбанку на „Урожаї” наробив шуму у Вінниці. Затримали студента-заочника, повідомили йому про підозру (раніше це називалося – пред’явили звинувачення) і обрали запобіжний захід - тримання під вартою. Слідство обіцяє в найкоротший терпін передати кримінальне провадження до суду з обвинувальним актом.

5. Задушений «другом» інженер
Труп інваліда Івана Марковського знайшли в його квартирі на вулиці Воїнів Інтернаціоналістів. Через два місяці встановили, що задушив авторитетного лаборанта політеху його інтернет-друг. Зараз цей хлопець під арештом, а справа його із серпня в суді. У слідстві розповіли, що юнак кілька разів ударив інваліда табуреткою по голові, а потім задушив. Говорить, був у стані афекту. Обурився, що товариш його звинуватив у крадіжці монітора, якого він не брав.

Інші вінницькі вбивства, як кажуть у слідстві, не вирізнялися особливою жорстокістю чи зухвалістю. Вони не були замовними чи спланованими. Це вбивства на побутовому ґрунті, скоєні на п’яну голову. Знаряддя вбивства – ніж, стілець чи інший предмет, що в гарячий момент опинився під рукою.
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Anonymous

    Очередное никому нах... не нужное, мусарское жополизство в исполнении Гончарук. Дурного Свина то нету, а мусарским очко полировать то нада...
  • Anonymous

    Зі святом! :*
  • Anonymous

    Чому мовчать про ще одну резонансну справу міста - видумане шахрайство на 19 мільйонів з фірмою "АЛЬПАРІ", яка рослідувалась під диктовку засновників слідчою - кандидатом наук Білоус І.М. більше року так, що не тільки вона вспіла запутатись у тому, що підтасовувала, змінювала, підганяла; а самі так званні "потерпілі " кординально змінювали свої "правдиві" покази де -кілька раз та не боялись Кримінальної відповідальності за неправдиві покази. Цікаво, що сама слідча за кошти засновників Альпарі зїздила в грудні 2011 року на відпочинок до Єгипту, а потім відробляла ці кошти, "катуюючи" менеджерів в угоду засновників. Саме вони їй допомогли знайти нове місце роботи - викладачем права в торг. - економічному, хоча старе місце роботи теж не залишила. Не місце продажним людям у викладачах та міліції !!!

    Anonymous reply Anonymous

    Це ця справа? : http://20minut.ua/Новини-Вінниці/news/У-Вінниці-на-5-мільйонів-кинули-Альпарі-10213447.html
  • Anonymous

    А зачєм міліція колядує перед Новим роком? http://20minut.ua/%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8-%D0%92%D1%96%D0%BD%D0%BD%D0%B8%D1%86%D1%96/news/10256110
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up