Хто взяв у волонтери школяра, на якого потім вчепила наручники самооборона

Хто взяв у волонтери школяра, на якого потім вчепила наручники самооборона
Справа скриньок. Самооборонівці тримали підлітка в кайданках до приїзду поліції за крадіжку зі скриньки пожертв. Батьки школяра закрили очі на порушення прав сина, щоб його проступок швидше забувся. Тільки школі не байдуже, що благодійний фонд підводить дітей під монастир, даючи доступ до необлікованих грошей


Патруль міської самооборони зловив волонтера, який увечері, 17 лютого, витягав під мостом гроші зі скриньки для пожертв. Через зізнання в крадіжці 30 благодійних гривень 16-річного школяра тримали до приїзду поліції в штабі самооборонівців у наручниках, показували фільм про АТО і читали посібник для утримуваних в ізоляторах…

- Я не пручався. Я хотів подзвонити мамі, - казав Максим, коли самооборонівці розказували викликаному в штаб репортеру, що піймали крадія під час патрулювання і тримають у кайданках, аби не втік до приїзду поліції.

- Якби ти був старший, ми б з тобою не так говорили. Я постійно їжджу в АТО. Там дуже потрібна допомога, а ти гроші витягуєш, - звертався до підлітка один самооборонівець.

Відео дня

- Не треба так, він ще дитина і, може, не розуміє, що робить. Приїде опергрупа, батьки і хай з ним самі розбираються, - говорив другий.

А Максим розповідав, що це був його перший робочий день як волонтера. Стояв зі скриньками в «Епіцентрі», а потім мав віднести зібране у офіс на Соборній. Там  знаходиться правління фонду «Українська громада», створеного Союзом десантників. Про це на скриньці є документ.   

- Витягнув 30 гривень. Скриньку не відкривав, вони легко витягуються, - сказав хлопчина.

Приїхала слідчо-оперативна група, у самооборонівців взяла письмове пояснення та забрала школяра у відділок.


Перегнули палицю

Репортаж, відзнятий репортером у штабі самооборони, очолюваної Віталієм Пілманісом, жваво коментували на 20minut.ua - засуджували дії самооборони. Правозахисники, адвокати і юристи, з якими говорила згодом редакція про інцидент, теж сказали: самооборонівці перегнули палицю, коли одягли на дитину спецзасоби.


 

- Ми не зали, що він неповнолітній, - говорить тепер Віталій Пілманіс. – Він здоровий хлопчина. Чесно скажу, махав ногами не так, як малолітка… Трусити скриньку допомоги – це не правильно, скільки б років йому не було! Неприємно тепер виправдовуватися. Хлопці із ним нормально поводилися. Поставили на зарядку його телефон… Аби поліція так вела себе із затриманими, як наші хлопці, ми б давно були європейською країною.

- Я би всіх самооборонівців відправила на передову, - реагує на репортаж про затримання підлітка правозахисниця і волонтер Наталія Покиньчереда. - Не мали права кайданки одягти. Але в цій ситуації відповідальність має ще й понести той, хто хлопцю дав ту скриньку. Та батьки, які мають цікавитися життям підлітків…

Якраз батьки - єдині, кого можуть покарати в цій історії. Матір Максима, як сказали в поліції, мають оштрафувати за неналежне виховання дитини. Із самим хлопцем провели виховану бесіду, бо 30 гривень – це не та сума, за яку карають кримінально.

А от ні діям самооборонівців, що одягли спецзасоби на неповнолітнього, ні вчинку працівників фонду «Українська громада», які доручили збирати гроші школяру, правову оцінку ніхто не давав.


Факти є - заяви немає

Як сказав заступник начальника відділу комунікацій обласної поліції Олександр Миронов, кримінального провадження не порушили. Ще проводять дослідчу перевірку, в рамках якої збирають матеріли про факт затримання і події, які цьому передували.

- Мама хлопця опитана, але заяви на волонтерів і самооборону вона не написала, - каже Олександр Миронов.

За його словами, висновок перевірки направлять для прокурорського реагування – і прокурор може зініціювати відкриття провадження й без заяви батьків підлітка, чиї права порушили.



Через класного керівника журналіст шукала зустрічі з мамою Максим, але жінка не пішла на контакт. У школі ж запевнили: якщо треба буде, то вони підключаться, щоб вивести всіх на чисту воду.

- Працювати діти можуть з 16 років, але на волонтерську діяльність мають право їх брати з 18-річного віку, - каже заступник директора школи-гімназії №6 з виховної роботи Ірина Кошеріна, бо з’ясували, що два їхніх десятикласники стояли зі скриньками в «Епіцентрі». – Взяла їх ця організація без згоди батьків. Діти кажуть, що там ніякого обліку не було, що вони ніде не розписувалися, яку суму здали. От вони і вирішили собі, що це не настільки серйозно. Звісно, ми з ними розмовляли, і на команду президента їх запросили, бо не можна навіть 30 гривень брати. Але самі обставини були такі.

- Є в нас акція в школі «Серце до серця», - продовжує завуч. – Ми акти складаємо. В нас діти не збирають гроші, а педагог-організатор, бо дітям до 18-ти років цим займатися не можна. В нас ця робота поставлена на високому рівні. А тут ніхто не контролював грошей, от рука в ту скриньку й залізла.


Є де розбиратися

Дали скриньки школярам у фонді Віктора Маліновського. Голова правління фонду «Українська громада» Сергій Буравель сказав, що він вранці 18 лютого не виявив у себе на столі двох скриньок і написав заяву про зникнення волонтера з матеріальними цінностями в поліцію. Вже потім дізнався про затримання хлопця самообороною.

Про двох волонтерів-школярів, запрошених на роботу по оголошенню, розказує Сергій Буравель і переконує, що не треба дозволу батьків, щоб працевлаштувати 16-річних. Ще запевняє: усі волонтери в їхньому фонді працюють безоплатно. Це переважно студенти і школярі. Приходять, бо мають можливість потягти зі скриньок?

- Не думаю, що вони такі далекоглядні. Тут один витягнув, другий не витягнув. Це з області виховання кожного, - каже керівник фонду.



На питання, скільки за добу збирають волонтери в «Епіцентрі», Сергій Буравель не зміг відповісти. Назвав ці суми мізерними. Розказав, що кошти зі скриньок дають бійцям, виписаним із госпіталю, на квитки додому.

Ініціатор створення фонду Віктор Маліновский каже, що зі скриньками працюють півтора року. Скільки за цей час зібрали коштів?

- Та це копійки, - відказує він, а коли питаємо, чи ведеться облік, то каже: - Це треба дати завдання, щоб порахували…

Питаємо ще у Віктора Маліновського, як заохочують працювати без оплати студентів, учнів шкіл. Вони ж шукають роботу, щоб заробити, а не отримати спасибі? Не віриться у відсутність тут матеріальної вигоди.

- Сергій мотивує, - киває Маліновский в бік кабінету голови фонду, посміхаючись.





На виході з приміщення на Соборній, 52, де знаходиться офіс Віктора Маліновського і правління фонду "Українська громада", журналіст 20minut.ua бачила групу хлопців підліткового віку. Кілька з них були з рюкзаками. Вони стояли біля входу і говорили з товаришем, який щойно вийшов з офісу.  

Чи не на волонтерську роботу, бува, прийшли сюди ці молоді люди влаштовуватися? Спитала про це. 

- Ні, ми друга тут просто чекаємо, - швидко відказали хлопці й пооберталися спинами.



 

«Ті, що бігають зі скриньками, позорять волонтерський рух»

Юлія Вотчер (63), волонтер:
- Ці, що збирають гроші в скриньки, – невідомо хто, і невідомо як розпоряджаються тими коштами. Більше того, є такий недолугій дозвіл брати якийсь відсоток від зібраних грошей. Я таке чула. Таке є. Це неправильно.
Що це за волонтерство, якщо воно оплачується з цієї скриньки? Люди ж кидають туди гроші не на зарплату тим, хто бігає зі скриньками. Я противниця цього.
Є громадські організації, об’єднання, офіційні рахунки, на які людина може офіційно внести ту частину від свого статку, яку вважає за можливе.
От я зараз їду зі Стадницької школи, де зібрали 3,5 тисячі гривень і мені передали при людях. Я розказала, що маю два рахунки, які треба сплатити. Перша тема: каремати і спальники для нового загону Нацгвардії, який створили, але не забезпечили. І друга тема: у штабі, звідки я повернулася, зіпсувався ноутбук, і його не можуть віддати у ремонт, бо там інформація не для чужих очей.
Кажу дітям: «На ваш розсуд, куди ці гроші віддати?». Вони гуртом сказали – на комп’ютер. Я тут же ввімкнула гучний зв'язок, зв’язалася з полковником і повідомила, що його потребу виконала, днями завеземо. От тоді діти і батьки розуміють, що вони віддали, а там отримали.
А ці, що ходять по вулицях зі скриньками, - це сором. Вони позорять волонтерів як рух. 
 

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Дарья

    Після цієї ситуації із вийманням коштів народ тепер ще більше не довірятиме  волонтерам.
  • Іван Ковальчук

    Повністю погоджуюсь із думкою Юлєю Вотчер. Не розумію, навіщо це, вибачаюсь за дефініцію, "папрашайнічество". Наразі практично у кожному магазині чи супермаркеті стоїть скринька на пожертви, гроші на благодійну допомогу можна перераховувати через будь-який термінал, банкомат, телефон. У інтернеті сотні сайтів з можливістю пожертвувати онлайн. Навіщо тоді залучати ще "ходячі скриньки"? Ліпше, на мій погляд, допомагали би ці молоді люди чимось по домашньому господарству у сільській місцевості сім'ям учасників АТО.
  • Анонім

    Витя Малиновский - известный шулер, зарабатывает деньги, как только можно !!!
  • Oleksandr Stoliarov

    Так а злочинця пєльмєня і його поплічників хтось покарає?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди Від читача 14:18 Маленьким вінничанам про реалії сучасності: 4 нові дитячі книжки 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up