Фальшиві гроші пропонують купити через Telegram. Правда продають чи це шахрайство?

Фальшиві гроші пропонують купити через Telegram. Правда продають чи це шахрайство?
  • Станеш жертвою, а не співучасником злочину, якщо купишся на рекламу. Обидві перспективи, погодьтеся, не найкращі. 
  • В стрічці новин Фейсбуку натрапили на оголошення з переадресацією на Телеграм-канал продажу фальшивих грошей.
  • Чи дійсно можна купити через месенджер підроблені гривні й валюту? В кіберполіції пояснили, чому таке не вдасться. 

Порядним людям нічого робити на таких каналах. З цього почали своє пояснення правоохоронці, коли журналіст звернулася до них за коментарем. Розповіла, що в стрічці новин Фейсбуку «ходить» реклама з продажу фальшивих гривень і валюти. 

«Високоякісні фальшиві гривні, долари, євро. З водяними знаками, на HQ папір. Приймають термінали, каси», — каже сумнівного змісту оголошення, проілюстроване 500-гривневою купюрою, на якій просвічуються елементи захисту.

Рекламний пост в Фейсбуці (адресу каналу навмисно обрізали)

Це оголошення переадресовує користувача соцмережі у Телеграм-канал. І там вже заходимо прайс пропозицій.

В ньому написано, що за тисячу гривень нібито можна отримати втричі більшу суму фальшивих грошей у вітчизняній валюті. Або за 100 доларів — нібито купити 300 несправжніх «баксів». Переслати обіцяють фальшивки поштою. І пишуть, що такими пробними пропозиціями можна скористатися лише раз. 

Відео дня

В Телеграмі пост з розцінками — закріплений зверху. Під ним бачимо оголошення про роботу закладчиком і розуміємо, що ця афера для вінничан не доступна. В переліку міст, де працює схема, Вінницю не написали. 

Чи знають наші правоохоронці про таку схему ймовірного шахрайства, чи це, може, дійсно канал фальшивомонетників? 

У відділі комунікацій поліцейського главку 20minut.ua сказали: це схема обману, на якій заробляє тільки один — людина, що створила канал в Телеграмі. 

Більше про шахрайську схему з продажу неіснуючих фальшивих грошей розповів начальник вінницького відділу кіберполіції Олександр Ульяненков. За його словами, наприкінці минулого року його підлеглі припинили діяльність аналогічного каналу, який вів мешканець Вінниці. Проводили контрольні закупки і з’ясували, що фальшивок в продавця немає. Діяльність афериста зупинили — спрацювали на упередження. Тож вінницький канал вже не працює. 

Але працюють інші, судячи зі знайденого нами оголошення. Тому в поліції попереджають, що злодії, які наважаться на купівлю підроблених грошей, залишаться в дурнях. Фальшивок в продавців немає, їхня мета — «розвести» на гроші людей, які купляться на пропозицію в месенджері. 
 

Читайте також:

Що таке «чорний ящик» та чому інтернет інколи — це зло? 8 порад з безпеки у кіберпросторі

Злочини року. Від вбивства родини і порнографії з дочкою до вуличного «маніяка»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • ваняк

    не поддерживаю это, но парень из за своей тупости попался... лучший способ таким деньгам раствориться в городе - покупка на рынке продуктов или вещей, и только, никаких касс, магазинов и прочего где тебя могут спокойно отследить

    Мне самому когда то на рынке дали сдачу, я не досмотрел, 50 грн были фальшивые. Выбросил в тот же день
  • Андрей Андреевич

    Я б карав і тих, хто хотів купити ці гроші.
  • За правду

    Таки да, есть у меня одна 500-ка - случайно мне попалась 2 года назад еще, оставил себе на память. Примечательно то, что кассиры в банках не имеют вообще никаких инструкций на этот счет... А должны бы....Они просто не примут фальшивку и все.
  • Ols Kat

    Карпенко-Карий, "Сто тисяч"
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up