Друзі-айтишніки на волі та прибуток від сайтів-двійників. У вінницькій тюрмі накрили банду

Друзі-айтишніки на волі та прибуток від сайтів-двійників. У вінницькій тюрмі накрили банду
Вінницька поліція задокументувала діяльність міжрегіональної злочинної групи шахраїв, яку організував ув’язнений
  • У вінницькій тюрмі накрили банду шахраїв. Засуджений мав на волі спільників-айтішників. Він організував схему заволодіння грошима з чужих банківських рахунків.
  • За попередньою інформацією слідства, шахрай разом зі своїм співкамерником на створених фейкових сайтах-двійниках отримали доступ до платіжних реквізитів та привласнили понад 300 тисяч гривень. 

Документування злочинної діяльності угруповання, до якого входило близько десятка осіб, слідчі обласного главку поліції здійснюють за оперативного супроводу працівників Управління Служби безпеки України. 

За словами начальника відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління обласного главку Євгена Кронівця, шахраї зламували акаунти популярних торговельних онлайн ресурсів, створювали фішингові сайти, де покупці залишали замовлення.

У подальшому, телефонуючи до покупців, злодії представлялись співробітниками інтернет-платформи та пропонували заповнити електронну форму для відправки товару.

Відео дня

У такий спосіб вони отримували платіжні реквізити потерпілих та списували їх кошти на свої рахунки та електронні гаманці.

— За попередньою інформацією слідства, до складу групи входило близько 10 учасників, двоє з яких відбувають покарання за вчинення тяжких майнових злочинів. Через своїх спільників засуджені отримували телефони, сім-картки паролі доступу до фішингових сайтів, — кажуть у відділі комунікації поліції Вінницької області.   

Під час проведення обшуку за місцем відбування покарання у засуджених слідчі вилучили мобільні телефони, чорнові записи з картковими рахунками та прибутками, отриманим у такий спосіб та інші речові докази їх причетності до злочинної діяльності. 

Слідчі розпочали кримінальне провадження за третьою частиною статті 190 Кримінального Кодексу України (шахрайство, вчинене у великих розмірах, або шляхом незаконних операцій  з використанням електронно-обчислювальної техніки). За такий злочин передбачено до восьми років позбавлення волі. Досудове розслідування триває. 

СБУ заблокувала загальноукраїнську мережу

Щомісячний обіг нелегального бізнесу становив понад 100 тисяч гривень. Таку інформацію додають в СБУ.

— Як вдалося встановити спецслужбі, шахрайство відбувалося за рахунок фейкових сайтів відомих торгівельних платформ, онлайн продажів та оголошень. З метою викрадення коштів з карток клієнтів, зловмисники входили до них в довіру, представлялися співробітниками торгівельної платформи і пропонували заповнити реєстраційну форму для здійснення відправки начебто придбаного товару, — розповідають подробиці у відомстві.

На зображенні може бути: 1 особа, дитина, стоїть та у приміщенні

Списання коштів здійснювалося на спеціально підготовлені банківські картки або гаманці небанківських платіжних систем.

На зображенні може бути: 2 людини та люди стоять

За інформацією СБУ, нелегальний бізнес проіснував більше 3-х місяців, ошуканими стала значна кількість осіб з усіх регіонів країни.

Отриманий «прибуток» від шахрайських дій використовували на утримання кримінальних кіл.

Наразі планується повідомлення про підозри її активним учасникам.

На зображенні може бути: 6 людей, люди стоять, цегляна стіна та у приміщенні

Заходи з викриття оборудки проводили співробітники СБУ у Вінницькій області спільно з слідчими Нацполіції та оперативним відділом ДУ «Вінницька установа виконання покарань №1» за процесуального керівництва Вінницької обласної прокуратури.

 

Читайте також:

Вінницькі патрульні перевірятимуть технічний стан автомобілів прямо на дорогах

СБУ викрила на розтраті колишнє керівництво заводу «Електричні системи»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up