До дитячої команди  „Піраньї” причепився педофіл

До дитячої команди  „Піраньї” причепився педофіл
Батьки хлопчиків, які грають в хокейній команді, познаходили непристойні переписки своїх синів з 27-річним чоловіком Вконтакті. Два місяці говорили про це тільки між собою. Зараз кажуть уголос про непристойне, бо дізналися: справу розбещення закривають за відсутністю складу злочину

Постійний відвідувач ковзанки у центральному парку пригощав школярів солодощами та давав їм гроші. Для чого задобрював, здогадалися батьки хлопців із команди „Піраньї” після бійки під Льодовим клубом одного із батьків із дитячим хокейним „фанатом”. Тепер уся команда звинувачує вінницького підприємця-програміста Артема в розбещенні неповнолітніх.
Голова батьківського комітету „Піраній” Василь Мазур 10 березня говорив по-чоловічому з підозрілим чоловіком, який запрошував його 12-річного сина з товаришами пізно ввечері в аквапарк. Перестрів його під Льодовим клубом і спитав:
- Ну, що хлопчиків любиш?
У відповідь Василь мало не взяв ногою в пах. А чоловік, якого він запідозрив у педофілії і хотів завести в міліцію на дачу пояснень, в результаті опинився на лікарняному ліжку зі зламаною щелепою. Після цього інциденту в міліцію були написані дві заяви. Одна надійшла від травмованого юнака про побиття його Василем Мазуром. Друга була проти побитого. Василь Мазур завив, що Артем домагався його сина та інших хлопців із команди „Піраньї”. Підтвердження тому знайшов у переписці в соціальній мережі. Щойно батько прочитав Вконтакті непристойності та побачив картинки - одразу пішов на розмову до збоченця.
Агітував разом дивитися порно
Суть одного з он-лайн діалогів: бери планшет у ванну і будемо дивився Сашу Грей. Що паралельно з переглядом дорослого відео пропонував робити автор повідомлень, ще можна назвати рукоблудством.  
- Я подзвонив ще одному хлопчику з команди і спитав, чи нічого такого йому Артем не скидав, - розказує Василь Мазур. – І він переслав мені дві порнографічні картинки, де дівчинка з дівчинкою і дівчинка з хлопчиком. Я їх потім передав слідчому. Все це в нього було. Але, як мені днями пояснили, поки педофіл ні на кого не кинеться і ще й при свідках, провини його не доведуть.  


Василь Мазур  (справа) першим з батьків знайшов переписку Вконтакті. Тепер він підслідний за нанесення тілесних ушкоджень тому, від кого приходили хлопчикам непристойності

Минуло два місяці після бійки під Льодовим клубом. На каток більше юнака, якого запідозрили в розбещенні хлопчиків, не пускають.
- Льодовий клуб завжди турбується про безпеку відвідувачів, тому після цього інциденту була посилена охорона та заборонений доступ на ковзанку та у кафе цій людині, - сказав про Артема директор Льодового клубу Віктор Вівсюк й запевнив, що ні дорослим, ні дітям у них нічого не загрожує.
Тим часом Василь Мазур каже, що „педофіл” зараз вимагає в нього три тисячі гривень відкупних та публічних вибачень, щоб мати можливість знов повернутися на каток.
Підозри Артему за звинуваченнями батька 12-річного хлопчика не оголошували. Більше того, матеріли справи передали в прокуратуру. Як взнали батьки інших дітей з „Піраній” - для вирішення питання про закриття за відсутністю складу злочину.
З такою інформацією мами і тата хлопчиків-хокеїстів минулого четверга, 24 квітня, прийшли під райвідділ міліції на Пирогова, 4. Вирішили розповісти, що Василь Мазур захищав не тільки свого сина, а й інших членів команди. Ще кілька батьків познаходили непристойні переписки у своїх дітей. Вони планували стати свідками в цій справі, зібралися на колективну зустріч в Льодовому клубі зі слідчим, але той до них не прийшов. От і з’явилися в міліцію самі сказати, що кожний напише заяву про збочення, якщо одного повідомлення міліції було не досить.
Усі його сприймали, як свого
- Він сидів і дивився, коли діти переодягалися, - розказували батьки начальнику міської міліції Юрію Куцому та головному слідчому міста Юрію Педосу, які вийшли з райвідділу до людей.  
- Купував дітям солодощі в кафе і давав гроші просто так, то 30 гривень, то 70. Це що за щедрість така? – обурювався Юрій Пилявець, батько наймолодшого гравця команди.    
- Вишукував можливість провести дитину додому. Більший контакт мав з дітьми, які приходили на тренування самі, без дорослих. Комусь сумку проніс від автобуса, когось за попу зачепив, - розказували батьки „Піраній”, яких зібралося більше десятка.



- У мене із сином довірливі стосунки, і він дозволив мені читати його переписку, - каже Марина Лапковська. – Цей чоловік пропонував моїй дитині прийти до нього додому разом ванну приймати. Хіба це норма? В мене склалося враження, що цього юнака акуратненько „відмазують”. А якщо він завтра піде ґвалтувати всіх підряд дітей, тоді що буде?
- І у вашої дитини теж така переписка була? – питали керівники міліції.
- Так! Це у всіх з команди!!! До кожного він по-різному приставав, - здивувалися батьки, що цього досі не зрозуміли в міліції, через два місяці розслідування.  
- Ми думали, що він чийсь старший брат чи дядько, - каже Олена Ратушна. – Всі його сприймали, як свого. Рубаха парень. На каток ходять діти й самі, без батьків, з Кореї і П’ятничан. Він терся коло всіх віком 10-13 років і навіть менших. Ми вважаємо, що Василь правильно вчинив. Він усіх дітей захистити намагався.
Тренер: “Було дико, коли я взнав”
- У мене теж двоє дітей, я теж за них переживаю, тому, повірте, ніхто не налаштований на те, що незаконно, - заспокоював батьків головний слідчий міста Юрій Педос.
Він сказав, що справу, про яку переживають батьки, в прокуратуру передали не для закриття, а на звичайну процесуальну перевірку. Начальник слідчого відділу
Роман Чирка призначив батькам час, коли їх чекатимуть з дітьми слідчі. За перші два дні цю процедуру пройшли три заявника. Інші батьки писати заяви ще будуть.  
Як сказав начальник міської міліції Юрій Куций, кожну заяву „Піраній” внесуть в реєстр досудових розслідувань, а потім об’єднають усі в одне провадження й почнуть розслідування.
- Час не зіграв нам на руку, - зітхає дружина Василя Мазура Людмила.
Був на зустрічі батьків з керівниками міліції й тренер Піраній Віталій Чигиря. Він прямо сказав міліцейським керівникам, бо „цього Артема мало було побити”.
- Одна дитина тепер усього боїться. Щось там було, - розповів потім журналісту тренер. - Я все бачив, але до мене не доходило. За 45 років тренерської роботи з таким не стикався. Було дико, як взнав. Цей хлопець з’явився біля нас десь у лютому. А до березня перезнайомився зі всіма дітьми. Вступив у контакт. Почав давати гроші. Я його не раз відганяв. Коли йде тренувальний процес чи гра, ніхто не має заважати. Так він після тренування підходив до мене з ціллю підкупити. Пропонував випити пива. Я не пішов з ним. Потім бачив його знов, коли ми приїжджали зі змагань - терся біля автобуса... А з хлопчиком, який отримав психологічну травму, я говорив. Йому 13 років і він уже розуміє, що добре, що погано. Спочатку це цікаво, а потім наступає біда. Тут була найбільша біда в нашій команді. Інші батьки вчасно помітили, а тут трохи упустили. Він йому і гроші давав, і купував морозиво-печиво, і проводив навіть додому. У мене внучка 12 років, якби він тільки торкнувся, я б йому щелепи не ламав. Голову відібрав би в момент!


- Було б несправедливо батька покарати за побиття того хлопця. Якщо відверто, по-людськи, його мало було побити, - каже тренер команди „Піраньї” Віталій Чигиря своєму колишньому вихованцю-хокеїсту, начальнику міліції Юрію Куцому

„Мені нічого приховувати” – сказав звинувачений у збоченнях
Артем, якого батьки „Піраній” називають педофілом, не відмовився говорити з журналістом. Він спочатку по телефону розповідав, що не писав нічого непристойного хлопцям. Мовляв, хтось користувався його акаунтом паралельно. Він приносив в Льодовий клуб на продаж планшети і мобільні. Ймовірно, не вийшов на котромусь пристрої зі свого контакту. Потім 27-річний юнак вирішив, що варто прийти в редакцію на розмову віч-на-віч.
- Мені немає, що приховувати, - не раз повторив він, але фотографувати себе не дозволив.
Він назвався підприємцем-програмістом і сам обмовився, що про нього в місті говорять, як про звільненого з фірми за наркотики. Не заперечив, але й не підтвердив свої прихильності до наркотичного курива. А батьки „Піраній” знайшли в мережі відео, де Артем біля акваріуму, заставленого схожими на коноплю рослинами, розказує невпевненою мовою дивні історії. Закінчується промова тим, що вирощувати в домашніх умовах „огірки” треба, бо це весело.
Походження цього ролика Артем пояснив так: відео постановочне і знімалося ще два роки тому для заробляння грошей у Ютубі. Що у вазонах не конопля, сказав він і прирівняв своє несмішне відео до гумористичних передач на кшталт „Наша Раша” та „Камедіклаб”...
По заяві Василя Мазура, як каже Артем, його допитували один-єдиний раз. Ще в середині березня. Більше ніхто не турбував. Але він знає, що справу закривають за відсутністю складу злочину. Про свіжі заяви інших батьків до розмови з журналістом гадки не мав.
- На даний час проти мене особисто жодних звинувачень немає. Є тільки чутки. І чутки ходять різні. Ситуація абсурдна. Спочатку вона виглядала, як чийсь невдалий жарт, - каже про переписку Вконтакті Артем. - Я зробив запит в службу підтримки Вконтакті, щоб дізнатися, хто взагалі міг мати доступ до мого акаунту. Не маю причин щось доводити. Я роблю це для себе.
Переписку, з якої вся історія з „Піраньями” почалася, Артем говорить, бачив частково. Він не помітив там нічого злочинного. Коли журналіст розповіла про картинки, прислані редакції батьками хлопчиків, він розсміявся.
- Мультяшне порно? В 27 років? Я мультики не дивлюся вже давно, - каже Артем, в акаунті якого, до речі, повно мультфільмів.
Чому ж у 27 років Артем товаришував зі школярами? Він пояснив, що спілкувався з тими, хто ходить на каток. Старших там мало. А чому гроші дітям давав і пригощав?
- Мені вже моя знайома пояснила, що люди зараз не розуміють такої простоти, - каже він. - Мені не було шкода позичити гроші. Я знав, що зароблю більше.

"Яких дорослих варто стерегтися? Всіх!"
Лариса Петрова (45), психолог:
- Яких дорослих варто стерегтися? Всіх! Навичкам відповідальної та безпечної поведінки потрібно вчити змалечку, аби не спровокувати небажаних сексуальних контактів, які можуть стати таємницю. Треба навчити дитину уникати необачних дій, що можуть призвести до насилля. Коли залишаєшся наодинці з малознайомими, вживаєш з ними спиртне, не відхиляєш натяки на сексуальне зближення, допускаєш жарти сексуального характеру, дотики - така поведінка називається віктимною і означає схильність стати жертвою злочину.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (27)
  • Anonymous

    интересно если Артем чимт перед аконом ,и не чего не боится,то ачем в контакте поменял фамилию на Мацюк,и отростил бороду?????????
  • Anonymous

    это фото с его страницы
  • Anonymous

    он втерся к ним в доверие и приходил на каждую тренеровку и смотрел как дети передеваются,поэтому дети ему доверяли
  • Anonymous

    интересно что он делает перед монетором?????????
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон 13:20 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 13:03 У Вінниці випав помаранчевий дощ. Знову піски Сахари? 12:26 Льодовий клуб у Вінниці передали «Дирекції парків». Що з нею буде? 12:07 Адреси, де у Вінниці 24 квітня тимчасово не буде світла чи води 11:20 Тромбоз: чому виникає і чи можливо його уникнути? (Новини компаній) 10:45 Загинув у вересні 2022 року. Сьогодні прощаються з солдатом Олександром Дячуком 10:05 На Вінниччині під час ремонту каналізації загинув чоловік 09:05 Заміські комплекси поруч з Вінницею, де можна відпочити з родиною (партнерський проєкт) 09:03 Ліквідували ще 880 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 24 квітня 08:05 Сьогодні вітаємо секретарів та водопровідників. Історія та прикмети 24 квітня 08:00 Альпійські шале як вдала інвестиція: 22% річних в євро (Новини компаній) 21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up