Дивіться українське: що переглянути на вихідних?

Дивіться українське: що переглянути на вихідних?
  • На вихідних часто виникає питання «Що подивитися?» А зараз ще й хочеться підтримувати вітчизняний продукт. Тому склали добірку класних українських стрічок, які можна переглянути на вихідних.

Спіймати Кайдаша

Серіал був створений на основі повісті Івана Нечуя-Левицького «Кайдашева сім'я». Сценарій було адаптовано до сучасних реалій, з метою відобразити глядачеві, на прикладі сімейних конфліктів 20 століття, актуальні проблеми сьогодення. Талановита сценаристка Наталія Ворожбит взялася за перетворення історії на екрані, вона також зіграла роль матері Мелашки у серіалі.

Мама

Це восьмисерійний драматичний серіал, який присвячений подіям, що відбувалися на окупованому Донбасі у 2014 році. Це дивовижна історія про Ніну Петрівну, жительку Житомира, яка відпустила єдиного сина Василя на війну. Однак там хлопця захопили в полон, і жінка вирушає на власний ризик на пошуки сина.

Відео дня

20 днів у Маріуполі

Відеожурналіст Associated Press Мстислав Чернов разом зі своїми колегами Василиною Степаненко та фотографом Євгеном Малолєткою спостерігали за початком повномасштабного вторгнення в Маріуполі. Люди не були готові до такого розвитку подій, незважаючи на всі чутки та спекуляції. Журналісти пережили шок від жорстокості, з якою росіяни руйнували будинки та долі багатьох людей у Маріуполі. На двадцять перший день вторгнення їм вдалося вибратися через гуманітарний коридор. У Маріуполі відтоді не було жодного журналіста.

Фільм «20 днів у Маріуполі» був створений у співпраці з Associated Press та американськими документалістами Frontline. Під час перших днів облоги Маріуполя було відзнято матеріал для фільму. Близько десяти відсотків фотографій і відео було відправлено з однієї точки в місті, де був сигнал мобільного зв’язку. Відео було вивезено гуманітарним коридором протягом приблизно тридцяти годин. 

І ось нещодавно стрічка отримала свій Оскар.

Гніздо горлиці

В українських новинах некомфортно говорити про одну з найбільших проблем – еміграцію. «Гніздо горлиці» піднімає цю тему крізь призму мелодрами. Жінка вимушена їхати на заробітки в Італію, а коли повертається, розуміє, що проблема вдома не менша. Кіно трохи скидається на телепродукт. Утім, його головна заслуга – акторська. Римма Зюбіна та Віталій Лінецький зіграли драму, яка б не помістилася в рамки телевізора. І попри те, що це єдиний кінопрокатний фільм про еміграцію та її наслідки, відчувається, як це кіно щиро окреслює і трагедію жінки в безвихідному становищі. «Гніздо горлиці» подивилося мало людей у кіно, тому на стрімінгах воно заслуговує кращої долі.

Зима у вогні

Перший фільм про Україну, який досягнув Netflix, був на тему, яка потребувала найбільшого розголосу взимку 2014 року. Численні інтерв’ю людей із Майдану, найпопулярніші відео з інтернету та нуль політики – це те, що стає ввідним для ознайомлення з подіями того року. Стрічка швидко пройшла повз український контекст і рідко згадується досі, але її важливість не можна применшувати. Усе-таки її номінували на «Оскар» і Євген Афінеєвський отримав приз глядацьких симпатій у Торонто. На відміну від «Майдану» Сергія Лозниці «Зима у вогні» – це не аналіз подій у обличчях його учасників.


Читайте також:

З сірого під'їзду в зоряну ніч Ван Гога з українськими нотками: 20-річна художниця створює мурали

Не можуть затримати? 13-річний хлопчик з Тяжилова нападає на дівчат та обрізає їм волосся

Коментарі (1)
  • Григорий Пилипенко

    Не вважаю за потрібне дивитися українське телебачення та кіно. Хіба що зарубіжні новини. Брехня і пропаганда. Особливо, коли послухаєш українських політиків і порівняєш реальний стан речей.

    Тому, щоб заповнти вакуум, читаю. Читайте і ви. Є багато гарної літератури, а не тільки твори Тичини.

keyboard_arrow_up